Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadir Has Üniversitesi 2018’i “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı” ilan etti

2010 yılından bu yana “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili çalışmalar yürüten Kadir Has Üniversitesi, 2018 yılını “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı” ilan etti.

2018 yılının “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı” ilan edilmesi ve bu çerçevede gerçekleştirilecek çalışmalar, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil ve üniversite üst yönetiminin katıldığı bir basın toplantısı ile duyuruldu.

Toplantıda bir konuşma yapan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Mustafa Aydın, 2011 yılında üniversite bünyesinde Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi’ni kurduklarını belirterek; her yıl Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nı gerçekleştirdiklerini ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Dil Rehberi’ni yayınladıklarını söyledi. Şimdiye kadar farklı konularda 20 bilimsel araştırma projesi yürüttüklerini dile getiren Aydın, şunları kaydetti: “2018’i ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı’ olarak belirledik. Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa Kadir Has Üniversitesi bünyesinde bir ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Aksiyon Planı’ hazırlandı. Kurumsal yönetimde cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi, iş-yaşam dengesinin sağlanması, kadınların kariyer planları ve bu planların sağlıklı ilerleyebilmesi ve üniversite ortamında cinsel taciz ve saldırı öğelerinin tamamen ortadan kaldırılabilmesi için hazırlanan bu uzun soluklu planın tüm kurum ve kuruluşlara örnek teşkil etmesini diliyoruz. Hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Aksiyon Planı, üniversitenin stratejik planlarına dâhil edilecek. Üniversitenin üst yönetiminde cinsiyet dağılımı daha eşit bir şekilde düzenlenecek. Hedefimiz, en az temsil edilen cinsiyetin minimum yüzde 40 olmasını sağlamak. Ayrıca üniversite komisyonlarında da toplumsal cinsiyet dağılımı daha eşit bir şekilde düzenlenecek. “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Taciz ve Saldırıyı Önleme Birimi kurulacak”.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Aksiyon Planı’nın detaylarını paylaşan Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil ise Aksiyon Planı’nın beş aşamadan oluştuğunu söyledi. İlk olarak Aksiyon Planı’nın üniversitenin stratejik planına dahil edileceğini söyleyen O’Neil, diğer aşamaların; kariyer yönetimi, iş yaşamı dengesinin sağlanmasına yönelik çalışmalar, araştırmalar ve eğitim olduğunu söyledi.

Ayrıca Aksiyon Planı’na göre; yeni öğrenci oryantasyon gününde Kadir Has Üniversitesi toplumsal cinsiyet eşitliği değer ve politikaları hem Türk, hem de uluslararası öğrencilere anlatılacak. Her fakültede en az bir tane toplumsal cinsiyet konulu ders oluşturulacak. Müfredata tüm öğrencilere açık olarak “Eşitlik ve Çeşitlilik” dersi eklenecek. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Dil Rehberi, İngilizce ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerine entegre edilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.