Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’nin yeniden yapılandırılmasında aslan payı Rusya’nın

AFP Ajansı, büyük Rus şirketlerinin yöneticilerinden oluşan bir delegasyonun, dün Suriye’nin başkenti Şam’da, Devlet Başkanı Beşar Esad’la ülkenin savaş sonrası yeniden inşasını görüştüğünü duyurdu.

Haberde, isyancılara ve cihatçılara karşı Suriye ordusuna büyük yardımlarda bulunan Rusya’nın, ülkenin yeniden inşasında da pastadan en büyük payı almaya çalıştığı belirtilirken, iki ülkenin, fosfat madenlerinin çıkarılması için ortak bir şirket kurma projesi üzerinde durduğu ve Rusya’nın Moskova üzerinden Irak ve komşu ülkelere buğday ihraç etmek istediği bilgileri yer aldı.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise, Esad’ın ‘ülkede güvenliğin iyileştirilmesini müteakip Rusya ve Suriye arasında önemli yatırım projelerinin konuşulduğunu’ doğruladığını duyurdu.
İki ülkenin projelerinin, ticaret ve ulaşım sektörünün yanı sıra, ‘petrol, gaz, fosfat, elektrik ve petrokimya endüstrisi dahil olmak üzere’ özellikle enerji alanında yoğunlaştığı belirtiliyor.

SANA’nın, delegasyonun başındaki isim olduğunu belirttiği Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin ise RIA Novosti’ye konuşarak ;”Suriye bitmez tükenmez zenginliklerle dolu bir ülke. Rus şirketlerinin, burada ekonomik projeler geliştirme sorumluluğu bulunuyor” dedi ve şöyle devam etti :  ”Bugün Suriyeli yetkililer, ülkelerinin enerji kapasitelerini tümden yeniden inşa etmek için Rusya’yla, yalnızca Rusya’yla çalışmak istiyor. ”

Dünya Bankası verilerine göre ülkenin savaş sonrası kaybı 226 milyar dolar civarında. Bu rakam, ülkenin savaş öncesi gayri safi yurtiçi hasılasının dört katına tekabül ediyor.

2011 yılında barışçı gösterilerle başlayan isyan, zaman içinde yabancı ülkelerin ve Cihadçı grupların müdahaleleriyle büyüyüp dönüşerek ülkeyi sonu gelmeyen çatışmalara sürükledi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçen kasım ayında ortaya koyduğu verilere göre 6 yıldan beri devam eden çatışmalarda ülkede en az 340 bin kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi ise yerinden oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.