Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irkçılık karşıtı feminist aktivist, Fransa devletinin ayarını bozdu

Fransa Ulusal Bilişim Konseyi (CNNum), Konsey Başkanı Marie Ekeland’ın istifasının ardından gelen toplu istifalarla sarsıldı. Konsey’de ırkçılık karşıtı feminist aktivist Rokhaya Diallo’nun da bulunmasına sağcıların tepki göstermesi üzerine Fransa’da tartışma büyüdü.

Fransa’da, hükümete bilişim konularında danışmanlık yapmakla görevli olan Ulusal Bilişim Konseyi’nin (CNNum) Başkanı Marie Ekeland, hükümetin, Konsey tarafından seçilen isimlerin yeniden değerlendirilmesi yönündeki talebinin ardından istifa etti. Ekeland’ın istifasını, 29 kişiden oluşan Konsey’in diğer 24 üyesinin toplu istifası istedi. Üyeler, siteden yayınladıkları ortak bildiriyle “konsey başkanı  Marie Ekeland’ın projesini hayata geçirmelerinin  imkansız hale geldiğini” ve bu yüzden toplu istifa kararı aldıklarını belirtti.

Konsey, hükümete gönüllü danışmanlık yapmak üzere seçmiş olduğu 30 kişilik listede ırkçılık karşıtı feminist aktivist Rokhaya Diallo’ya yer vermiş, sosyal medyada aşırı sağcılar başta olmak üzere belli kesimler Diallo’nun adaylığına tepki göstermiş, merkez sağ parti Les Républicain (Cumhuriyetçiler) hükümete açık mektup yazarak Konsey’in kararını eleştirmişti. Tepkilerin ardından hükümet, daha önce Bilişim Bakanı’nın onaylamış olduğu listeyi yeniden değerlendirilmek üzere Konsey’e geri göndermişti.

İnternetteki ırkçı ve cinsiyetçi söylemlere karşı verdiği mücadele dolayısıyla listede kendisine yer verilen Diallo, daha önce de kullanmış olduğu ‘kurumsal ırkçılık’ tabiri nedeniyle Fransız sağı tarafından eleştirilmiş, Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer , Diallo’nun söz konusu ifadesinden ötürü şikayetçi olmuştu.    

Ekeland: “Ülke olarak aykırı seslere ne denli tahammülsüz olduğumuzu gördüm”

Ekeland istifasını CNNum’un internet sitesinde yayınladığı yazıyla duyurdu. “Konsey’in birlik ve bütünlüğünü koruyacak bir çözüm bulabilmek için çok çabaladıklarını ancak başarılı olamadıklarını” belirten Ekeland yazısında şu ifadelere yer verdi :

“Adayların belirlenmesi hususunda CNNum’un halihazırdaki yapı ve işleyişine gölge düşmüştür, kurum özerkliğini sürdürememektedir. (…) Hayata geçirmek istediğim düşünce özgürlüğü ve çeşitlilikle ilgili proje daha başlangıç aşamasında çetin bir sınav vermek durumunda kaldı.

(…) Listeye gelen tepkiler, bana seçimimin ne denli cesur ve yenilikçi olduğunu gösterdi. Ülke olarak aykırı seslere ne denli tahammülsüz olduğumuzu,farklılıklarımız üzerine serinkanlılıkla tartışabilme yeteneğinden ne denli yoksun olduğumuzu gösterdi. (…) Ülkemin, savunageldiğim demokratik değerlerden bu denli uzak olduğunu görmek beni üzdü.”

Diallo : “Fransa başını kuma gömüyor”

Fransa İnsan Hakları Derneği, hükümetin söz konusu kararın “endişe verici” olduğunu söyledi: “Demokrasilerde, devlet, kamuoyunu etkilemeye yönelik farklı fikirlerin dile getirilmesine saygı göstermeli ve bunları desteklemelidir.”

Diallo ise Mısır’ın başkenti Kahire’de, sanal ortamdaki nefret söylemine dair fikirlerini dile getirmek üzere katıldığı bir BM toplantısında kararla ilgili şunları söyledi: “Fransa’nın düştüğü durum dışarıdan görülüyor ; ancak Fransa başını kuma gömmeyi tercih ediyor.”

Fransa’da özerk bir kurum olarak çalışan Ulusal Bilişim Konseyi, hükümeti bilgilendirme amacıyla bilişim konularında görüş ve tavsiyelerini açıklıyor. Konsey’in üyeleri konsey başkanının tavsiyesi üzerine, başbakanın kararıyla seçiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.