Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: “Bu metinde eksiklik, yanlışlık ve muğlaklık yok”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 668 sayılı yeni KHK’da yer alan, tartışmalı maddeyle ilgili olarak, söz konusu düzenlemenin 15 Temmuz öncesini ve 16 Temmuz sonrasını kapsamadığını söyledi.

Bekir Bozdağ, son yayınlanan KHK ile ilgili endişelere yanıt verdi. Bozdağ’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“O gece sadece vatandaşlarımız darbe teşebbüüsünü engellemedi. 668 sayılı KHK’da polis ve askerlerimiz için bir muafiyet getirildi. (…) 15 Temmuz demokrasi destanını yazan şehit ve gazilerimize de sorumsuzluk hali öngörülmektedir. Olay tamamen bununla ilgilidir. 668 sayılı KHK’da getirilen kural bu maddenin birinci fıkrasını oluşturuyor. Yeni madde ile getirdiğimiz kural ikinci fıkrasını oluşturuyor. Bunlar birlikte değerlendirilmeli.

Eylemleri bastıranlardan bahsediliyor. Yasa 15 Temmuz’u darbe teşebbüsü olarak değerlendiriyor. Bu yeni düzenlemede buradaki hükmün aynısını tekrar ediyor. Yasa darbeye karşı mücadele edenleri kapsıyor. Başka bir anlam ifade etmiyor.”

“CHP’nin yorumları art niyetli yorumlar”

Bozdağ, söz konusu maddenin 15 Temmuz sonrası için de sonuç doğurabileceği üzerinden yapılan yorumların ‘kötü niyetli olduğunu’ söyledi : “Bu okuduğunu anlamama veya anlama zorluğu olarak değerlendirmezsek kötü niyetli bir yorumdur. Darbe teşebbüsü ya da devamı niteliğindeki eylemlerden bahsediliyor. Devamı niteliğindeki eylemler de terör eylemleri olarak kabul ediliyor. 15 Temmuz öncesi ve 16 Temmuz sonrasını kapsamıyor. Kim ki sonrasını kapsıyor diye yorumluyorsa maddeleri doğru dürüst okumamıştır. Okuduğumu iyi anladım diyorsa art niyetli yorum yapıyordur. CHP’nin yorumları art niyetli yorumlar.”

“Eleştirenler vatandaşı korkutuyor”

Düzenlemenin darbenin bastırılmasından sonraki süreci kapsamadığını tekrar eden Bozdağ “Bu madde geleceği düzenlemiyor. Bundan sonraki olayları düzenlemiyor. Geçmişe dönük hukuka uygunluk düzenlemesidir. Devlet çete kuruyor demek ne demek, bu devlete hakarettir. Bunu söyleyenler darbe karşısında sokağa çıkanlara ne demek istiyorlar?

Türkiye’de bundan sonra kimse darbe yapamaz. Bir darbe teşebbüsü olduğunda bu millet dersini verecektir. Eleştirenler vatandaşı korkutuyor. Büyük bir kötü niyetli yorumla karşı karşıyayız.”

“Yeni düzenlemeye ihtiyaç yok”

Metinin açık olduğunu savunan Bozdağ, maddede herhangi bir değişiklik yapılmayağını söyledi : “Bu metinde bir muğlaklık yok. Anlaşılmayan hiçbir şey yok. Metinde bir eksiklik olur, giderirsiniz. Bu metinde eksiklik, yanlışlık, muğlaklık yoktur. Güneş gibi ortada her şey. 668 sayılı KHK’daki fıkrayla birlikte değerlendirildiğinde yapılan yorumların art niyetli ve çarpıtma olduğu görülecektir. Bu düzenleme kesinlikle muğlak değil nettir ve açıktır. Yanlışı yoktur. Yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç yoktur.

Örtülü af demek şehitlerimize hakarettir. 15 Temmuz kahramanları bir suç işlemediler. 15 Temmuz kahramanlarını suçlu kabul ediyorsa CHP bunu açıklamalı. Ortada bir suç mu var. Olmayan bir suçun affı olmaz. Buna af diyenler darbenin başarısızlığına üzülenlerdir.”

“Hiçbir savcı sokağa çıkan vatandaşlarımıza karşı soruşturma başlatmayı aklından geçiremez”

Bozdağ sözlerine şöyle devam etti : “Darbecilere karşı mücadele eden demokrasiyi koruyan bir düzenleme yapıyoruz. Hukuka uygunluk nedeni olarak tanzim ediyoruz. Bu düzenleme olmasa dahi 15 Temmuz’u engellemek için sokağa çıkan vatandaşlarımızı kimse suçlu ilan edemez. Hiçbir savcı da soruşturma başlatmayı aklından geçirmez.”

Bozdağ düzenlemenin, CHP’nin açıklamalarının sonucunda 15 Temmuz’da sokağa çıkan insanların kapıldığı endişelerin neden olduğunu söyledi : “Peki neden getirdik biz bunu ? FETÖ’nün bazı teröristleri ve sözcülüğünü yapan CHP, darbeyi engelleyen kahramanlar üzerinden onları tehdit eden açıklamaları oldu. ‘Bunlar yargılanacaklar. Gazilere yönelik tehditleri oldu. 15 Temmuz’u engellemek için meydanlara çıkmış insanları kamu malına zarar vermekle suçladılar. Bu kahramanlara soruşturma mı açılacak? Olacak iş mi bu? Herkes ne düşünüyorsa açık açık söylemeli. FETÖ’nün beklentilerini karşılayan bir iddiada bulunuluyor. Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızın yapacağı eylemleri kapsamamaktadır.”

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.