Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metro Turizm’in patronu Galip Öztürk’ün 7 yıl 11 aylık hapis cezası onandı

Yargıtay, Metro Holding’in patronu Galip Öztürk’ün ’’örgüt kurmak ve yönetmek’’ suçundan aldığı 7 yıl 11 aylık hapis cezasını onadı. Alınan karara göre, Öztürk’ün Bolu otogar ihalesinden aldığı 4 yıl 2 ay cezası ise, ihale kanununun değişmesinden dolayı bozuldu. Ancak Öztürk bu suçtan tekrar yargılanacak. Aynı zamanda Öztürk, bir Beykoz Belediyesi görevlisine rüşvet vermek suçundan da tekrar yargılanacak.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nde görülen, aralarında Metro Holding’in patronu Galip Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 47 sanıklı dosyada karar verildi. Galip Öztürk’ün ‘‘örgüt kurmak ve yönetmek’’ suçundan aldığı 7 yıl 11 aylık hapis cezası onandı ve dosya tekrar ağır ceza mahkemesine gönderildi.

Çaycılıktan holding patronluğuna

19 Nisan 1965 tarihinde Samsun’da doğan Galip Öztürk, ilköğrenimini doğduğu kentte tamamlayıp İstanbul’a geldi. Topkapı’da çay ocağında çalışmaya başlayan Öztürk, ardından o zamanlar Topkapı’da bulunan şehir terminalinde çay ocağı ve tuvalet işletmeciliğine başladı. Burada çalıştığı sürede yavaş yavaş çevresini de genişletmeye başlamıştı. Hiç otobüsü olmamasına rağmen otogardan bir yazıhane kiralayarak ’’Star Turizm’’ isimli firmasını kurdu ve kendisini holding patronluğuna kadar götürecek yolda ilk önemli adımı attı. Firma bünyesinde hiç otobüs bulunmadığı için araç sahiplerinden komisyon alarak ve çaycılığa devam ederek geçimini sağladı.

Hurşit Yavaş Ortaklığı

Hurşit Yavaş ile Galip Öztürk’ün ‘‘Star’’ otobüs firmasındaki ortaklığı, hem firmanın yükselmesini hem de ileride büyük sorunları beraberinde getirdi. Hakkında yakalama kararı bulunan eski savcı Muammer Akkaş’ın 2012’de hazırladığı iddianameye göre, Star otobüs firmasını Öztürk ve Yavaş birlikte kurmuştu. Bu ortaklık sayesinde sermaye sorunu da ortadan kalkmış ve firma büyümeye başlamıştı.

Galip Öztürk 1992 yılının Kasım ayında Metro Turizm’i kurdu.

Hurşit Yavaş’ın 1994 yılında uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla İtalya’da yakalanmasının ardından Öztürk, Hurşit Yavaş’ın kardeşi Sebahattin Yavaş’tan Star Turizm’in tüm varlıklarını devraldı. Ancak bu olay ileride daha büyük sorunların yaşanmasına yol açacaktı. 2007 yılında cezasını çekip Türkiye’ye dönen Hurşit Yavaş’la Galip Öztürk arasında mal varlığı yüzünden husumet yaşanacak, bu husumet iki ismin ayrı ayrı çıkar amaçlı suç örgütü kurmaktan haklarında teknik takip başlatılmasına sebep olacaktı. Teknik takip sonucunda Öztürk’e, sahibi olduğu Metro Turizm şirketi ile diğer turizm firma sahiplerini haksız rekabet ve tehditle sindirdiği, bu şekilde bazı turizm firmalarını piyasa değerinin çok altında satın aldığı, ihalelere fesat karıştırdığı ve rüşvet verdiği suçlamaları yöneltilecekti.

Galip Öztürk, Metro Turizm’i kurduktan sonra durmadan büyüdü. Kazançlarıyla ilgili ciddi spekülasyonlar da yapılan Öztürk, borsada yaptığı işlemler ile ilgili de uyarılar aldı.

“Keriz Silkeleme” Operasyonu

2009 yılında İstanbul, İzmir ve Ankara’da ‘borsada manipülasyon yapıldığı’ iddiasıyla eş zamanlı operasyonlar yapıldı. 20 milyon TL’yi aşan vurgundan söz edilirken aralarında Galip Öztürk’ün de bulunduğu 45 kişi gözaltına alındı.

Müebbete tahliye

19 Nisan 2013’te Öztürk’ün 1 nolu sanık olduğu ve 70 sanık hakkında ‘çıkar amaçlı suç örgütü’ kurdukları iddiasıyla açılan davada; yargıyı etkilemek, rüşvet, ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan Öztürk hakkında 146 yıl hapis cezası istenmiş ve 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 1996 yılında işlenen Kuvvet Köseoğlu cinayeti davası,  Yargıtay’ın onaması ile sonuçlandı. Bu davalara göre Öztürk, ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Ancak daha sonra, iyi halden tahliye edildi.

Otogarlarla ilgili iddialar

Galip Öztürk hakkında bir çok otobüs firması da şikayetçi olmuştu. 2012 yılında gündeme gelen iddialara göre Tokat, Kayseri, Biga, Çanakkale, Antalya ve Van’daki otogarların işletim haklarını baskı ve şantajla ele geçirmişti. Sahip olduğu otogarların giriş-çıkış ücretlerine fahiş zamlar yaparak firmaları borçlandırma yöntemiyle mallarına el koyduğu iddia edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.