Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni ABD seyahat güvenliği dizini: Türkiye üçüncü, Suriye dördüncü kategoride  

 

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışına çıkacak vatandaşları için hazırladığı yeni güvenlik dizininde, Sudan ve Venezüela gibi ülkelerle beraber “gitmeyi yeniden düşünün” çağrısının yapıldığı üçüncü kategoride yer aldı. Yeni düzenlemeye karşılık olarak Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklamada bulunarak ABD’ye seyahat edecek Türk vatandaşlarını ülkedeki “terör eylemlerine karşı” uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı 10 Ocak’ta uygulmaya koyduğu yeni seyahat uyarıları dizininde, ülkeleri güvenlik derecelerine göre 4 kategoriye ayırıyor. Buna göre 1. kategoride ülkelere gideceklere “olağan tedbirler almaları”, 2. kategorideki ülkelere gideceklere “tedbirlerini arttırmaları”, 3. kategorideki ülkelere “seyahati yeniden düşünmeleri” ve 4. kategorideki ülkelere de “gitmemeleri” uyarısında bulunuluyor.

Ülkelerin güvenlik durumlarıyla ilgili detaylı bilgilendirmelerin paylaşıldığı ABD Dışişleri Bakanlığı web sitesinde, Türkiye’nin bu kategoride yer almasına gerekçe olarak “terörizm” ve “keyfi tutuklamalar” gösterildi. Terör nedeniyle “riskli” olarak listelenen şehirler arasında ise Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkâri ve Bitlis bulunuyor.

Türkiye’nin Rusya, Pakistan, Sudan, Venezüela ve Guatemala gibi ülkelerle beraber yer aldığı 3. kategoriyi takip eden 4. kategoride ise Suriye, İran, Afganistan, Somali ve Yemen gibi ülkeler bulunuyor.

ABD’nin uyarısına karşılık olarak, Dışişleri Bakanlığı da bu sabah yaptığı yazılı bir açıklamayla “yaşanan terör saldırıları ve şiddet olaylarında son zamanlarda artış” nedeniyle ABD’ye seyahat edecek Türk vatandaşlarını uyardı. Yapılan açıklamada, “Bombalı veya silahlı terör eylemlerinin yanısıra, araçların kalabalık üzerine sürülmesi suretiyle gerçekleştirilen saldırıların, şehir merkezleri ile kültürel etkinlikleri, metro istasyonlarını, kamu binalarını, ibadet yerlerini hatta okul kampüslerini hedef almaya devam etmesi muhtemeldir,” ifadelerine yer verildi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.