Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Freedom House’un Özgürlükler Raporu’na göre Türkiye artık “özgür olmayan ülke” kategorisinde

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, 2018 Dünya Özgürlükler Raporu’nun açıkladı. Rapordaki yeni sıralamada Türkiye “kısmen özgür ülkeler” kategorisinden, “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürüldü.

195 ülkenin incelendiği Freedom House Özgürlükler Raporu’nda, 88 ülke “özgür ülkeler” kategorisinde yer alırken, 58 ülke “kısmen özgür ülkeler” kategorisinde kendine yer buldu. Geçtiğimiz yıla kadar “kısmen özgür ülkeler” kategorisinde kategorisinde yer alan Türkiye ise bu kez gerileyerek, 49 ülkenin bulunduğu “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürüldü.

Screen Shot 2018-01-16 at 15.19.27

“Demokrasi Krizi” başlıklı raporda incelenen ülkelere, bireysel özgürlükler ve sivil haklar alanlarında 1 ila 7 arası puanlar veriliyor ve 7 puan en kötü not kabul ediliyor. Kuruluşun son raporunda Türkiye’ye bireysel özgürlükler alanında 6 puan verilirken, siyasi haklar alanında ise 5 puan verildi ve bu puanlar genel ortalamaya 5,5 olarak yansıdı. Raporda Türkiye’nin puanlarının düşürülmesine gerekçe olarak; Nisan ayında düzenlenen anayasa referandumu sonucunda birçok yetkinin cumhurbaşkanlığı makamında toplanması, çok sayıda belediye başkanının görevden alınarak yerlerine hükümet tarafından atanan kişilerin getirilmesi, “devlet düşmanı” suçlamasıyla çok sayıda aktivistin keyfi biçimde tutuklanması ve özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamu çalışanlarının işten çıkarılması gösterildi. Raporda ayrıca; tüm bu gelişmelerin, vatandaşların hassas konularda düşüncelerini açıklamaktan çekinmelerine yol açtığı dile getirildi. Türkiye’nin puanının 2014 yılından bu yana sürekli düşürüldüğü bilgisine yer verilen raporda, Türkiye hakkındaki en çarpıcı nokta ise, yaşadığı 34 puanlık gerilemeyle, 2017 yılında özgürlükler alanında tüm ülkeler içinde en çok gerileme kaydeden ülke olması oldu.

Screen Shot 2018-01-16 at 15.40.17

Özgürlükler tüm dünnyada geriliyor

Öte yandan rapora göre; özgürlükler dünya genelinde son 12 yıldır olduğu gibi yine gerileme içerisinde.  2017 yılında tam 71 ülkede özgürlüklerin gerilediği tespiti yapılan ve ABD’nin insan hakları alanındaki liderlik rolünü, özellikle Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından yitirmeye başladığı savunulan raporda, özgürlüklerin en kötü durumda olduğu 12 ülke ise şöyle sıralandı: Suriye, Güney Sudan, Eritre, Kuzey Kore, Türkmenistan, Ekvator Ginesi, Suudi Arabistan, Somali, Özbekistan, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.