Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı’nın siber saldırılara karşı nükleer silah kullanması gündemde

Pentagon tarafından hazırlanıp, ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulan yeni nükleer strateji belgesine göre; ABD, siber saldırılar gibi nükleer olmayan saldırılara da nükleer silahlarla karşılık verebilecek.

New York Times gazetesinde David E. Sanger ve William J. Broad imzalarıyla yayınlanan ve Huffington Post sitesine dayandırılan habere göre; ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulmak üzere yeni hazırlanan ABD nükleer strateji belgesinde, ABD Başkanı’na nükleer olmayan saldırılara karşı da nükleer silahlarla cevap verme yetkisi tanınıyor. Üstelik nükleer cevap verme hakkı, büyük çaplı siber saldırıları ve dolayısıyla bu saldırıların kaynaklandığı ülkeleri de kapsıyor.

Nükleer silahların kullanılmaya başlanıldığı tarihten bu yana ABD başkanlarına, nükleer silahları “ilk kullanan taraf” olma yetkisi sadece, biyolojik silahlarla saldırıya uğrama gibi sınırlı şartlar altında tanınıyordu. Ancak haberde yer alan bilgilere göre yeni nükleer strateji, ülkenin kilit altyapı tesislerinin siber saldırı da dahil, nükleer olmayan saldırıların hedefi haline geldiği taktirde Başkan’a nükleer silah kullanma yetkisi tanıyor.

Sadece Rusya ve Çin’in değil, Kuzey Kore ve İran’ın da nükleer silah alanında kaydettiği gelişmelerden kaygı duyulduğunun zikredildiği belgede; “gerçekliğe bakmalı ve dünyayı görmek istediğimiz gibi değil, gerçekte olduğu gibi görmeliyiz” ifadeleri yer aldı. ABD hükümetinde, geçmişte görev yapmış ve halihazırda görev yapmakta olan üç deneyimli kaynağa dayandırılan habere göre, ABD’nin kendisine yöneltilen saldırılara konvansiyonel yollardan cevap vermesi ilk seçenek olmaya devam ederken, yeni belgeyle nükleer karşılık verme opsiyonu da dışlanmıyor.

Konuyla ilgili konuşan bir önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın nükleer silah danışmanı Gary Samore, yeni belgenin Obama dönemiyle büyük ölçüde aynı olduğunu ancak en önemli farkın, nükleer cevap verme hakkının, nükleer olmayan saldırılara da genişletilmesi olduğunu söyledi. Her ne kadar belgede “siber saldırı” ifadesi geçmese de, gazetenin konuştuğu uzmanlar, “nükleer olmayan saldırı” ifadesinin, ülkenin altyapısını felç etmesi olasılığından dolayı kaçınılmaz olarak siber saldırıları da kapsayacağını belirtiyor.

Pentagon’da hazırlandığı ve Beyaz Saray tarafından incelendiği belirtilen belge, onaylandığı taktirde önümüzdeki haftalarda yürürlüğe girecek. New York Times’ın haberine göre; henüz onaylanmadığı için, Pentagon ve Beyaz Saray, yeni nükleer strateji belgesi ile ilgili sorulara cevap vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.