Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da “Büyük Koalisyon” için resmi görüşmeler başlıyor

24 Eylül’de düzenlenen genel seçimlerin ardından halen koalisyon hükümeti kurma çabalarının sürdüğü Almanya’da; Sosyal Demokrat Parti (SPD) delegeleri, Angela Merkel’in başında bulunduğu Hıristiyan Birlik partileriyle (CDU/CSU) yeniden bir “Büyük Koalisyon” kurulmasına yeşil ışık yaktı. Dün Bonn’da yapılan SPD Kongresi’nden koalisyon görüşmelerine “evet” çıkmasının ardından, Hıristiyan Birlik partileri ve SPD liderleri bu akşam Berlin’de biraraya gelecek.

Almanya’da, 24 Eylül’deki genel seçimlerin ardından, Hıristiyan Birlik partileri, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında koalisyon görüşmeleri başlamış, ancak partileri temsil eden renklerden dolayı “Jamaika Koalisyonu” olarak adlandırılan koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bunun üzerine halihazırdaki koalisyon hükümetini de oluşturan Hıristiyan Birlik Partileri ve Sosyal Demokratlar, yeni bir “Büyük Koalisyon” kurma amacıyla yılbaşından bu yana ön görüşmeler gerçekleştirmişti.

Sosyal Demokrat Parti’nin dün Bonn’da yapılan kongresinde; 642 delegeden 362’si, Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar’la koalisyon görüşmelerine resmi olarak başlanması lehinde oy kullandı. Alman basınında yer alan haber ve yorumlarda, partinin genel başkanı Martin Schulz’un kongredeki konuşması heyecan yaratmaktan uzak bulunurken, kongreye; büyük koalisyona karşı olan, partinin gençlik kolları başkanı Kevin Kühnert’in konuşması damga vurdu. Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre; Kühnert partisinde bir “güven krizi” olduğunu savunurken, Hıristiyan Demokratlar’la partisinin gerçekleştirecek bir projesi kalmadığını belirterek yeni bir koalisyona karşı çıktı. Ancak konuşmanın coşkuyla alkışlanmasına rağmen, partinin önde gelen isimlerinin ağırlıklarını koymasıyla kongrede, yeni “Büyük Koalisyon”a “evet” diyenler az bir farkla da olsa galip geldi.

K.Kühnert-M.Schulz

SPD Kongresi’nde koalisyon görüşmelerine yeşil ışık yakılmasının ardından, Hıristiyan Birlik partilerinden CDU’nun lideri Angela Merkel ve CSU lideri Horst Seehofer ile SPD lideri Martin Schulz’un Berlin’de görüşmelere başlaması bekleniyor. Daha önceki heyetler arası ön görüşmelerde belli bir uzlaşıya varılmasına rağmen, resmi görüşmelerin de zorlu geçmesi bekleniyor. Zira, yeni koalisyon konusunda zaten ikiye bölünmüş bir görüntü sergileyen Sosyal Demokratlar’da bir grup, ön görüşmelerde, özellikle sağlık sigortası ve mülteciler konularında varılan uzlaşıda değişikliğe gidilmesini talep ediyor. Ancak Hıristiyan Birlik partileri bu taleplere şiddetle karşı çıkıyor.

Der Spiegel internet sitesinin haberine göre; bu akşam Berlin’de üç parti lideri arasındaki görüşmede, koalisyon görüşmelerinin organizasyonu ve takvimi ile ilgili detayların açıklığa kavuşturulması bekleniyor. Partilerin anlaşması halinde dahi koalisyonun en erken şubat ayı içerisinde kurulması öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.