Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Fırat Kalkanı sonrası Halep’in kuzey bölgelerini yeniden yapılandırıyor

Türkiye, Suriye iç savaşından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Halep’in kuzeyini ekonomik olarak yeniden yapılandırıyor. Enabbaladi.net’te çıkan habere göre, Mart 2017’de biten Fırat Kalkanı harekatıyla TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerince IŞİD’ten arındırılan Halep’in kuzey kırsalı, Ankara’nın desteğiyle ekonomi ve altyapı açısından yeniden inşa ediliyor.

Türkiye’nin ekonomik önderliği

Türkiye’nin denetiminde başlayan yeniden yapılandırma sürecinin ilk adımı Kuzey Halep ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının ticari faaliyete açılması oldu. Aralık 2017’de Çobanbey sınır kapısının resmen faaliyete girmesiyle, iç savaş başladığından beri ilk kez Türkiye–Suriye arasındaki bir sınır kapısı sivil geçişlere ve ticari faaliyete açılmış oldu. Bu durum bölgede emsali görülmemiş bir ekonomik canlanmaya sahne olurken, Türkiye’nin yönlendirmesiyle daha düzenli bir ordu haline gelen ÖSO birliklerinin, karargâhını şehir merkezlerinden çekmesiyle hem güvenlik sağlanmış hem de ekonomik faaliyete daha uygun bir ortam oluşmuş durumda. Öte yandan otoyolların yapılması, okul ve hastanelerin kurulması, PTT’nin bölgede posta sistemi kurması gibi, Türkiye’nin bölgedeki hizmet sektörüne verdiği destek de ekonomik yeniden yapılanmanın önemli bir ayağını oluşturuyor.

thumbs_b_c_59a71c1dbc29571eedb606016c2b443a

Türkiye’nin bölgedeki çıkarları ise hayli tartışma konusu. Bazıları, Türkiye’nin tüm bu desteği sayısı üç milyonu aşan mültecilerin geri dönebilmesi için yaptığını düşünürken, Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini sadece askeri olarak değil ekonomik olarak da güçlendirmek istediğini ileri sürenler de var. Suriye Ekonomik Forumu’ndan araştırmacı Al Jazmati ikinci görüşü destekleyenlerden. Al Jazmati’ye göre, Türkiye, bazılarının iddia ettiği üzere bölgeyi ilhak etmeyi değil, burada birleşik bir Kürt oluşumunu engelleyerek sınır güvenliğini garanti altına almayı hedefliyor.

Ertelenen yatırımlar ve Suriyeli yatırımcıların eksikliği

Yine de yapılan tüm bu yatırımlar bölgede gerçek anlamda ekonominin canlanması ve işsizliğin azalması için gereken geniş çaplı yatırımlara olan ihtiyacı azaltmıyor. Türkiye ise bu çapta bir inşaat projesini başlatmış durumda. Yapılan anlaşmaya göre, proje 200’ü aşkın konut ve 30 mağazanın inşasını öngörüyor.

Bölgedeki yatırımcılar arasında Suriyeli iş insanlarının eksikliği ise dikkat çekiyor. Bölgeden ve Gaziantep Ticaret Odası’ndan gelen çağrılara rağmen, Türkiye ve Arap ülkelerinde yer alan Suriyeli yatırımcıların Halep bölgesine pek ilgi göstermedikleri dikkat çekiyor.

Diğer taraftan, bölgede halkı, ekonomi, güvenlik ve altyapı konusunda Türkiye’nin önderliğini hem kabul hem de tercih etmiş gibi görünüyor. Al Jazmati’ye göre bunun nedeni, yerel idari güçlere duyulan güvensizlik ve Türkiye’nin bölgedeki faaliyetleri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.