Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PYD’nin katılmadığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi’de toplandı

Rusya, Türkiye ve İran’ın başını çektiği, Suriye’deki hükümet yanlısı ve karşıtı grupları bir araya getiren Suriye Ulusal Diyalog Kongresi bugün Rusya’nın Soçi kentinde toplandı. İki gün sürecek ve 1.600 Suriyeli delegenin katılacağı kongrede ana toplantı yarın gerçekleşecek. Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’ın temsil ettiği kongrenin davetlileri arasında ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Irak, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Ürdün ve Lübnan da yer alıyor. Birleşmiş Milletler’in gözlemci olarak katıldığı kongrede BM heyeti başkanı Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura.
Kongrenin ana gündemi yeni Suriye anayasası hazırlama sürecinin başlatılması. Delegelerin büyük bölümünü Arapların oluşturduğu kongrede anayasa komisyonu seçilmesi bekleniyor. PYD, Afrin operasyonu nedeniyle kongreye katılmayacağını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise birçok Kürt temsilcinin Soçi’ye geleceğini söylemişti. Barzani ailesine yakınlığıyla bilinen Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi ise kongreye temsilci yolluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.