Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin üç dev şirketi birleşti, çalışanları için kendi sağlık sigorta şirketlerini kuruyor

Amazon, Berkshire Hathaway ve JPMorgan Chase, Salı günü yaptıkları açıklamada, ABD’deki çalışanlarına sağlık hizmeti sunmak amacıyla kâr amacı gütmeyen ve teşvik unsurlarından arındırılmış yeni bir sağlık sigortası şirketi kuracaklarını duyurdu. Reuters’da yer alan habere göre, yeni şirketin ilk hedefi Amazon, Berkshire Hathaway ve JP Morgan Chase çalışanlarına “yüksek kaliteli, şeffaf ve basit sağlık sigortası” sağlayacak uygun ücretlerde sağlık hizmeti sunulabilmesine yönelik yeni teknolojik çözümler üretmek. Yapılan açıklamada, henüz planlama aşamasında olan şirketin ayrıca hızla yükselen sağlık sigortası maliyetlerinin düşürülmesi ve çalışanların memnuniyetlerinin arttırılması amacını taşıdığı ifade edildi.

amazon çalışanları

ABD’de sağlık sektörü harcamaları her yıl enflasyondan hızlı bir biçimde yükseliyor ve 2017’de ekonominin yüzde 18’ini kaplamış durumda. 160 milyondan fazla Amerikalının sağlık yardımlarını şirketler finanse ediyor.

New York Times’ta yer alan habere göre, Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, sağlık sigortası sisteminin karmaşıklığının ve zorluğunun bilinciyle bu işe giriştiklerini söyledi. Bezos, “Her ne kadar zor olsa da, sağlık hizmetlerinin ekonomideki yükünü azaltma ve aynı zamanda şirketlerde çalışanların ve ailelerinin durumunu iyileştirme, bu çabaya değer” dedi.

JP Morgan Chase CEO’su Jamie Dimon ise yeni şirketin ileride bütün Amerikalılara hizmet verebileceğini ifade etti. İnsanların sağlık sigortalarını oluştururken bilgi, şeffaflık ve kontrol edilebilirlik arzusunda olduklarını ve bunun sağlanabilmesi için şirketlerinin yeterli kaynağının bulunduğunu sözlerine ekledi.

Berkshire Hathaway’in CEO’su Warren Buffett, “Sağlık sigortası maliyetindeki suni yükselme, Amerikan ekonomisi için aç bir parazit haline geldi.” diyerek gruplarının bu probleme cevaplarla gelmediğini, fakat bu durumun kaçınılmaz olduğunu kabul etmediklerini sözlerine ekledi.

Amazon, Berkshire Hathaway ve JPMorgan Chase’in yeni bir sağlık sigortası şirketi kuracaklarını duyurmaları ABD piyasasında etki yarattı. Amerikan sağlık sigortası sektöründe bulunan şirketlerin hisselerinde düşüş yaşandı. ABD’nin büyük sağlık sigortası şirketlerinden Metlife yüzde 9, Anthem ise yüzde 6 oranında değer kaybetti.

Haberde,  sağlık endüstrisi uzmanlarının görüşüne göre yeni şirketin sonuç olarak ilaç üreticileri, doktorlar ve hastanelerle müzakere ettiği ve sağlık hizmetlerinin maliyetiyle daha iyi başa çıkabilmek için onların geniş veri tabanlarını kullanmak zorunda olduğu belirtildi.

amazon

Sektörün uzmanları Amazon’un, tıpkı perakende sektöründe olduğu gibi, sağlık hizmetleri sektöründe de büyük bir engelleyici olma ihtimalinin altını çiziyor. Ayrıca son aylarda, şirketin eczacılık alanına gireceği haberleri de dolaşımda. Analistler Amazon, JPMorgan ve Berkshire Hathaway’in bu ortaklıkla endüstriyi sallayacak yeni olanaklar sunduğunu belirtiyor.

Amazon, Berkshire Hathaway ve JP Morgan Chase’in çalışanlarının toplam sayısının 1,2 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.