Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da 29 kadın gözaltına alındı ama başörtüsü protestoları hız kesmiyor

İran’ın başkenti Tahran’da polis kamusal alanda başörtüsünü çıkaran 29 kadını gözaltına aldığını duyurdu. Gözaltına alınanlar için “aldatılmış kişiler” ifadesi kullanılan polis, kadınları örtülerini çıkarıp eylem yapmaya “yasadışı uydu kanalları”nın teşvik ettiğini ileri sürdü. Kadınlar için başın örtülmesinin zorunlu olduğu İran’da yasağa uymayanlar hapis ya da para cezasına çarptırılabiliyor.

İranlı kadınlar İslam Devrimi’nden bu yana başörtüsü takmanın tercihe bağlı olması için dönem dönem kampanya ve protesto eylemleri düzenliyorlar.  Son kampanya ise ABD’de yaşayan İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad’ın çağrısı ardından “Beyaz Çarşamba” adıyla  24 Mayıs 2017 tarihinde başlamış, yılbaşından bu yana da haftanın her gününe yayılmıştı.

https://twitter.com/NahidMolavi/status/958630784201560064

 

İran’da başörtüsü protestolarına kendisi başını açmayan çarşaflı bir kadın da katıldı.

Özellikle yılbaşından bu yana ülkenin dört bir yanında kadınlar sokakta yüksek bir platforma çıkıp başlarından çıkardıkları örtülerini sopaya takıp sallıyor ve bu eylemi yaparken çekilmiş görüntülerini sosyal medyada paylaşıyor.

İran başsavcılığı Çarşamba günü eylemleri “çocukça” ve “aşırı duygusal” olarak nitelemiş ve dış güçlerin teşviğine bağlamıştı.

İran’da yaşlı bir kadının güçlükle bir fıskiyenin yanındaki platforma çıkarak yaptığı bu başörtüsü protestosu sosyal medyada viral oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.