Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kıbrıs açıklarında yeni doğal gaz rezervi bulundu

İtalyan petrol ve gaz şirketi ENI yaptığı açıklamada, Kıbrıs açıklarında bulunan 6’ncı parseldeki Kalipso yatağında büyük bir doğal gaz rezervi keşfettiğini duyurdu.

ENI ve Total şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum, 2013 senesinde başlattığı doğal gaz arama ve çıkarma çalışmaları kapsamında, Kıbrıs açıklarında bulunan 2, 3, 6, 8, 9 ve 11 parsellerinde sondaj çalışmalarını sürdürmekteydi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına çalışmalarını sürdüren ENI dün yaptığı açıklamada, doğal gazın bulunduğu kaya yapılarının mükemmel rezerv bulundurma karakterine sahip olduğu belirterek, Mısır karasularında bulunan ve dünyanın en büyük doğal gaz rezervi olan “Zohr” yatağının jeolojik özellikleri ile benzerlik taşıdığı ifade edildi. ENI yetkilileri Kalipso yatağında bulunan gaz miktarını 170 ila 230 milyar metreküp olarak tahmin ediyor ancak, kesin miktarın yapılacak çalışmalar sonrasında tespit edilebileceği belirtiyor.

Doğal gaz bulunduğu duyurulan Kalipso yatağının bir bölümü ise Türkiye’nin Antalya açıklarında belirlediği ve hak iddia ettiği bölgeyi de kapsıyor. Türkiye tarafından daha önce yapılan açıklamalarda Kalipso yatağının bulunduğu 6’ncı parselin bir bölümünün KKTC bölgesinde bulunduğu ifade edilmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta yaptığı açıklamalarda ise Türkiye’nin kendi kıta sahanlığında hiçbir yasa dışı hidrokarbon araştırmasına izin vermeyeceğini belirterek Ankara’nın 6’ncı parselde keyfi hareketlere izin vermeyeceğini vurgulamıştı.

Geçtiğimiz yıllarda Noble Enerji şirketi, Afrodit yatağında 180 milyar metreküplük keşif yapmıştı. Ancak bulunan doğal gaz miktarının ticari işletme yapmak için yetersiz olması sebebiyle üretime geçilememişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.