Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail polisinden başsavcılığa: “Yeterli delil var, Başbakan Netanyahu yolsuzluktan yargılanmalı”

İsrail’de polis 14 aydır hakkındaki iki ayrı yolsuzluk iddiasını soruşturdukları Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yargılanması için yeterli delil bulunduğunu duyurdu. İsrail’in iki ayrı TV kanalı Channel 2 ve Channel 10’un haberine göre, Netanyahu hakkında dava açıp açmayacağına başsavcılık, delillleri inceledikten sonra karar verecek.
İsrail Başbakanı hakkındaki soruşturma, rüşvet alma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarına zemin oluşturacak şekilde, “Hollywood’un ünlü simalarından ve işadamlarından pahalı hediyeler aldığı, hakkında olumlu yayın yapması için Yediot Aharonot gazetesinin sahibiyle pazarlık yaptığı ve Almanya’dan denizaltı alımı sırasında yolsuzluk yaptığı” iddialarını içeriyor.
Netanyahu’nun “Yediot Aharonot’un yayıncısı Arnon “Noni” Mozes’a gazetenin en büyük rakibi ülkenin en çok satan gazetesi Israel Hayom’u zayıflatacak bir yasa çıkarmayı teklif ettiği ileri sürülüyor. Polis, başsavcılığa hem Mozes hem de Netanyahu’ya pahalı hediyeler veren Hollywood yapımcısı Arnon Milchan hakkında dava açmasını da tavsiye etti.

“Bir şey olmadı ki bir şey çıksın”

Soruşturma kapsamında polise defalarca ifade veren İsrail Başbakanı, “dostlardan hediye almak yasadışı değildir” ve “bir şey olmadı ki bir şey çıksın” diyerek hakkındaki suçlamaları reddetmişti.
Haberi duyuran İsrail medyası Netanyahu’nun istifa edip etmeyeceğini tartışmaya başladı. Netanyahu, 20 yıl önce ilk kez başbakanlık yaptığı dönemde de benzer suçlamalarla karşılaşmıştı. 2000 yılında İsrail polisi, 8 ay yürüttüğü soruşturmanın sonunda Netanyahu ve eşinin, resmi hediyeleri devlete bırakmadıkları için yasal işlem başlatılmasını önermişti. Bu sırada çift ayrıca kendi özel harcamalarını devlete ödettirmekle de suçlanıyordu. Ancak suçlamalar kanıt yetersizliğinden dolayı düşürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.