Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da mültecilerle ilgili yeni yasa tasarısı yoğun tepki çekti

Fransız İçişleri Bakanı Gérard Collomb dün bakanlar kuruluna mülteciler ve göçmenler ile ilgili yeni bir yasa teklifi önerisi sundu. Yasa teklifinin arkasında elbette Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bulunuyor. Yasa teklifi hem aşırı sağda hem de demokratlar arasında yoğun tepki çekti.

Gérard Collomb ve Emmanuel Macron
Gérard Collomb ve Emmanuel Macron

Teklif ülkede yasadışı bulunanları sınır dışı etmeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca teklifle birlikte Fransa’da yasadışı bulunan göçmenleri gözaltında tutma süresi iki katına yani 90 güne çıkarılmak isteniyor. Ayrıca mültecilik için başvuru süresi 120 günden 90 güne düşürülüyor. Uzmanlar bunun göçmenler için işi daha da zorlaştıracağını belirtiyorlar.

Ayrıca mültecilik talebinin reddedilmesi durumunda, başvurucunun bununla ilgili karşı çıkması için gereken süre de 30 günden 15 güne indirilmek isteniyor. Uzmanlar bu kadar kısa bir sürede göçmenlerin kendilerini savunabilme ve taleplerini detaylandırabilme ihtimallerinin çok azaldığını ifade ediyorlar.

Yasa teklifine tepkiler

İnsan hakları örgütleri bunun bir gerileme olduğunu belirtip teklifin geri çekilmesini talep ediyorlar. Bazı örgütler de yasa teklifine karşı işyerlerinde grev başlatmayı planlıyorlar. Marine Le Pen’in temsil ettiği Front National’ün sözcüsü ise teklifin bir göç politikalarında bir yıkım yaratacağı görüşünü paylaştı. Cumhuriyetçiler ise teklifin göçmenlere karşı fazla esnek davrandığı görüşünü ortaya koydu.

Fransa'da bir eylem "Sınırdışı etmeye hayır"
Fransa’da bir eylem “Sınır dışı etmeye hayır”

Collomb’a göre teklif Avrupa hukukuna uygun. Çünkü Avrupa hukukunun ilgili direktiflerine göre başvuru süresi altı 6 ile 18 ay arasında değişebiliyor. Collomb’a göre esas sorun Fransızların kendi kanunlarının Avrupa direktiflerine göre çok daha toleranslı olması.

Başbakan Eduard Philippe ise teklifin iki temel ilkeye bağlı olduğunu ifade etti: insaniyet ve etkililik. Buna göre Fransa hem mültecilerin başvuru işlemlerini hızlandırmayı hem de eğer reddedilirlerse bir an önce gerekli işlemlerin yapılarak sınır dışı edilmesini gerçekleştirebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.