Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde Türkiye’nin düşüşü sürüyor

Yolsuzlukla mücadele alanındaki çalışmalarıyla bilinen Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 2017 Yolsuzluk Algısı Endeksi’ni açıkladı. Endekse göre Türkiye, bir önceki yıla göre 6 sıra gerileyerek 180 ülke içerisinde 81. sırada yer aldı.

1995 yılından bu yana yayınlanan endeksin sonuçlarına göre Türkiye; 2017 yılında 40 puan alarak bir önceki yıla göre bir puan daha kaybetti ve 6 sıra gerileyerek 81. sırada kendine yer buldu. Bu sonuçla, üst üste dört yıldır gerileme kaydeden Türkiye, 2013 yılından bu yana 28 sıra gerilemiş oldu. Bunun yanında Türkiye, en çok puan kaybeden 5 ülkeden de biri oldu. Türkiye ayrıca, bu sonuçla birlikte, 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin tamamının gerisinde kalmış oldu. Türkiye, G20 üyesi ülkeler arasında ise 13. sırada yer aldı.

Screen Shot 2018-02-22 at 16.08.58

Öte yandan, en yüksek puanın 100 olduğu 2017 Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre Yeni Zelanda 89 puanla dünya genelinde ilk sırada yer aldı. Yeni Zelanda’yı 88 puanla Danimarka ve 85 puanla Finlandiya takip etti. Endeksin son sırasında ise 9 puanlı Somali bulunuyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye kolu olan Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin verdiği bilgiye göre; Türkiye’nin puanının azalmasının; hukuk devleti ilkeleri, basın özgürlüğü, sivil toplumun gücü, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi konularla doğrudan ilgisi bulunuyor. Kamu ihale mevzuatına uyulmaması, 200’ün üzerinde değişiklik ve kapsamı genişletilen istisnalarla mevzuatın ve ilgili kurumların işlevini yitirmesi en temel sorunlar arasında yer alıyor.

Her ülke için en az üç uluslararası kurumun yürüttüğü araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlanan 2017 Yolsuzluk Algı Endeksi, uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, Türkiye’nin endekste son yıllardaki gerilemesini Medyascope tv’ye yorumladı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.