Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da ilk dizel araç yasağını Mayıs’tan itibaren Hamburg şehri uygulayacak

Almanya Federal İdare Mahkemesi; Alman hükümetinin, tüm ülkede geçerli bir düzenleme yapmasına gerek olmadan da eyalet ve belediyelerin, hava kirliliğini önlemek amacıyla dizel motorlu araçların kullanımını yasaklayan düzenlemeler getirebileceğine hükmetti. Mahkeme kararının ardından, dizel araç yasağını ilk uygulamaya koyacak şehrin Hamburg olması bekleniyor.

Çevre örgütlerinin yanısıra, otomotiv sanayicileri ve araç sahiplerini de yakından ilgilendiren davanın geçmişi, Alman Çevre Yardım Kuruluşu’nun (Deutsche Umwelthilfe), dizel yasağının kapsamının  genişletilmesi için Stuttgart ve Düsseldorf kent yönetimlerine karşı açtığı davalara dayanıyor. Söz konusu şehirlerdeki idare mahkemelerinin; dizel motorlu araçların, hava kirliliğini önlemek amacıyla trafikten men edilmelerini hukuka uygun bulmalarının ardından, bu kentlerin bağlı olduğu Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden Württemberg eyalet yönetimleri konuyu Federal İdare Mahkemesi’ne taşımış ve yasak kararını ancak Federal Hükümet’in alabileceğini savunmuştu.

Milyonlarca araç sahibinin merakla beklediği kararı salı günü açıklayan Almanya’nın Leipzig kentindeki Federal İdare Mahkemesi ise, çevreyi korumak ve hava kirliliğini önlemek gerekçesiyle, dizel araçların yasaklanması konusunda eyaletlerin ve kent belediyelerinin tek başlarına düzenleme getirebileceklerini karara bağladı. Ancak mahkemenin kararına göre, yasak kararı almayı planlayan yönetimler, bunu derhal hayata geçiremeyecek ve yasaklamayla ilgili düzenlemeler ölçülülük ilkesine uygun olarak yapılacak. Yerel yönetimler ayrıca, düzenlemelerine ambulans ya da güvenlik güçlerinin araçları gibi istisnalar da ekleyebilecek.

Hamburg ve Stuttgart şimdiden hazır

Öte yandan, Alman basınında yer alan haberlere göre; Hamburg ve Stuttgart kentleri dizel motorlu araçları yasaklamaya şimdiden hazır durumda. Aynı zamanda bir eyalet olan Hamburg’un Çevre Bakanı Jens Kerstan yaptığı açıklamada; dizel yasağı için yollara koyulacak tabelaların siparişini şimdiden vereceklerini belirtirken, yasağı muhtemelen bu yılın Nisan ayının sonundan itibaren yürürlüğe koyacaklarını söyledi. Aynı şekilde, Stuttgart kentinin bağlı olduğu Baden-Württemberg eyaletinin Ulaştırma Bakanı Winfried Herrmann da 2018’in sonundan itibaren eski model, 2019 yılının sonundan itibaren de yeni model dizel araçlara şehir içinde trafiğe çıkma yasağı getirileceğini açıkladı.

Alman Federal İdare Mahkemesi’nin kararı değişik tepkileri de beraberinde getirdi. Alman Çevre Yardım Kuruluşu, kararı, otomotiv endüstrisinin çıkarlarına hizmet etmekle suçladığı Federal Hükümet için bir yenilgi olduğunu savunurken, Başbakan Angela Merkel, yasağın sadece bazı kentlerde ve o kentlerin belirli trafik yoğunluğu olan bölgelerinde uygulanacağını belirtti ve tüm otomobil sahiplerini ilgilendirmediğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.