Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkel’in halefi olarak gösterilen “muhafazakâr cilalı sosyalist”: Annegret Kramp-Karrenbauer

Almanya’nın en küçük eyaletlerinden, Fransa sınırındaki Saarland’ın eyalet başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ya da Almanya’daki kısa adıyla “AKK”, geçtiğimiz gün yapılan Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi (CDU) Kongresi’nde parti genel sekreterliğine getirilmesiyle bir anda dikkatleri üzerinde topladı. Zira AKK’nın bu görevi üstlenmesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeni halefinin kendisi olduğu yolundaki yorumları da beraberinde getirdi. Partinin iki numaralı koltuğuna oturan Kramp-Karrenbauer’in önünde; aşırı sağcı ve popülist Almanya İçin Alternatif Partisi’ne (AfD) oy kaymasını önlemek için daha sağ ve popülist politikalar izlemeyi öneren şahin kanat ile merkeze daha yakın Merkelci grubu bir arada tutmak gibi zor bir görev duruyor. Ayrıca koalisyon ortağı olması beklenen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve CDU’nun kardeş partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CSU) arasındaki müstakbel hükümetteki görüş ayrılıklarına ve çatlaklara çare bulmak gibi başka zorluklar da, Merkel kadar kendisini de bekliyor olacak.

Parti içerisinde Merkel’i en çok destekleyen grupta yer almasıyla ve “Mini Merkel” lakabıyla bilinen 55 yaşındaki politikacı; muhafazakarlıkla, sola yakın ekonomik görüşleri aynı anda savunmasıyla biliniyor. Öyle ki, Alman siyasetinde liberalleri temsil eden Hür Demokrat Parti’den Rainer Brüderle, Kramp-Karrenabauer’i “siyah (Almanya’da muhafazakarların rengi) cilalı sosyalist” olarak tanımlamıştı.

Screen Shot 2018-02-28 at 20.53.21

Eğitmen bir babanın çocuğu olan, pazar günleri kiliseye gidip cuma günleri et yemeyecek kadar sıkı bir Katolik olan AKK, hukuk ve siyaset bilimi öğrenimi gördü. Henüz 18 yaşında CDU’dan siyasete atılan AKK, 2000 yılında Saarland eyaletinde üstlendiği görevle Almanya’nın ilk kadın eyalet içişleri bakanı olmuştu. Siyasete genç yaşta girse de bunun çocukluk hayali olmadığını söyleyen AKK, bu alandaki hızlı yükselişini “sadece bazı şanslı tesadüflerle” açıklıyor.

Sıradışı bir muahafazakâr

Eşcinsel evlilikler ve kürtaj gibi sosyal konularda muhafazakar görüşleri savunan, mülteciler konusunda sert bir çizgide duran AKK, asgari ücret başta olmak üzere ekonomik konularda ise partinin “sol kanadından” sayılıyor. Ancak AKK, her ne kadar zaman zaman muhafazakar görüşleriyle tepki çekse de, özel hayatı, bilinen muhafazakar kalıplara fazlasıyla aykırı: Bir maden mühendisi ile evli olan AKK politik bir kariyer inşa etmeyi seçerken, 33 yıldır evli olduğu kocası çalışmayıp evde üç çocuğa bakıyor. Amerikan New York Times gazetesinde yer alan habere göre; evliliklerinin başında bir pragmatik bir anlaşma yaptıklarını söyleyen Kramp-Karrenbauer; “anlaşmaya göre kim daha çok kazanırsa o çalışacaktı. Biz de böylece geleneksel rolleri değiştik” diyor. AKK; Avustralyalı rock grubu AC/DC’nin sıkı bir hayranı, evinde kaplumbağa besliyor ve kendini “tam bir kitapkurdu” olarak tanımlıyor.

Merkel’in halefliği için aday çok

Saarland eyaletinin başbakanı Peter Müller’in 2011 yılında istifa etmesiyle bu göreve gelen ve 2012 yılındaki eyalet seçimini kazanmayı başaran AKK, geçen yıl düzenlenen son eyalet seçimlerinden de birinci çıktı. Merkel’in “sansasyonel” dediği bu seçim zaferinin ardından partide saygınlığı artan Kramp-Karrenbauer, 26 Şubat’taki olağanüstü kongrede, genel sekreterlik görevine yüzde 98,9 gibi rekor bir oyla seçildi. AKK’nın bu göreve getirilmesi; bunun Merkel’in partiyi gençleştirme operasyonunun bir parçası olduğu ve partinin özgürlükçü ve muhafazakar kanatlarını birleştirme çabası olduğu yorumları yapıldı. Ancak Merkel’in partiyi gençleştirme operasyonunun tek hamlesi Kramp-Karrenbauer değil. Merkel’in bir hafta içinde Sosyal Demokratlar ile kurması beklenen koalisyon hükümetinde Tarım Bakanlığı görevine getireceğini açıkladığı Julia Klöckner, müstakbel Sağlık Bakanı Jens Spahn ve halihazırdaki Savunma Bakanlığı görevini yeni koalisyonda da sürdüreceği açıklanan Ursula von der Leyen, Merkel sonrasında liderlik koltuğunu üstlenmek için favori görülen diğer adaylar. Kısacası kongre sonrası Merkel’in ardından partideki en önemli pozisyonu üstlense de, AKK’nın önünde Merkel’in koltuğuna oturmak için hayli uzun ve zorlu bir yol bulunuyor.

Screen Shot 2018-02-28 at 20.53.56

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.