Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da yaşlı ağaçların kaybı kınkanatlı böceklerin soyunu tehlike altına sokuyor

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) 700 cins kınkanatlı böceğin durumunu değerlendirdi. Avrupa ölü tahtada yaşayan böcekler kırmızı listesine (European Red List of Saproxylic Beetles) göre beşte biri (%18) tehlike altında. Eski ve içi boşalmış ağaç kütüklerinde yaşayan böcekler ekosistem için kritik önem taşıyor. Çürüme, ayrıştırma ve besinlerin geri dönüşümü gibi doğal süreçlerde önemli rolleri var. Ayrıca kuşlar ve memeliler için önemli bir besin kaynağı oluşturuyorlar ve bazıları çiçeklerin tozlaşmasında rol oynuyor.

IUCN Küresel Türler Programı direktörü Jane Smart “Bazı kınkanatlı türlerinin yaşamak için büyümesi yıllar alan eski ağaçlara ihitiyacı var. Dolayısıyla koruma çabalarının Avrupanın farklı yerlerindeki yaşlı ağaçları korumak için uzun dönemli stratelilere odaklanması gerekiyor ki kınkanatlılar tarafından sağlanan hayati ekosistem devam etsin.” dedi.

Ormancılık, tomrukçuluk, ağaç kaybı ve tahta toplayıcılığı böceklerin habitatına zarar veriyor. Şehirleşme ve turizmin gelişimi, Akdeniz bölgesindeki orman yangınları da diğer önemli tehditler arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.