Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada 8 Mart: Kadınlar sokaklarda ve grevde…

8 Mart Dünya Kadınlar gününde kadınlar toplumsal, ekonomik ve siyasi eşitlik mücadelesinde baskılara, şiddete, sömürü ve tahakküme maruz kalan kızkardeşleri ile dayanışmak ve özgürlük, adalet ve eşitlik için taleplerini dile getirmek üzere sokaklardaydı.

İtalya’da sendikalar işyerinde kadınlara yönelik ayrımcılığın sona ermesi ve kadınlara şiddet uygulayan erkeklere daha ağır cezalar verilmesi çağrısıyla genel greve gitti.

İspanya’da da ülke tarihinin ilk feminist grevi vardı. Kadınların cinsiyetçi baskı, sömürü ve şiddete karşı isyana davet edildiği greve, pek çok sendika ile Madrid ve Barcelona’nın belediye başkanları da destek verdi.

İngiltere’de de feministlerin çağrısıyla iş bırakan kadınlar kırmızılar giyerek alanlara çıktı.

Güney Kore’de kadınlar gününde Hollywood’daki cinsel taciz vakalarının ifşası ile başlayan “Ben de” kampanyasına destek vardı. Siyahlar giyen kadınlar işyerlerindeki tacizci erkeklerin cezalandırılmasını ve eşit işe eşit ücret politikası uygulanmasını talep etti. Güney Kore’de “Ben de” kampanyasına katılan kadınların ifşaatları önemli konumlardaki bazı erkeklerin görevlerinden istifasını getirmişti.

Güney kore

Filipinlerin başkenti Manila’da pembe ve mor giyen yüzlerce kadın, Asya’nın kadın haklarını en çok ihlal eden lideri ilan ettiği, cinsiyetçiliği ile övünen, askerlerin tecavüz hakkı olduğunu savunan Devlet Başkanı Duterte’yi ve giderek yaygınlaşan yargısız infazları protesto etti.

Philippines_International_Women's_Day_50625

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.