Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Sosyal Demokratlar bakanlarını açıkladı: Dışişleri Bakanı Gabriel yeni hükümette yok

Almanya’da başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partileriyle birlikte koalisyonda yer alacak olan Sosyal Demokrat Parti (SPD), hükümette görev alacak altı bakanın isimlerini bugün açıkladı. Böylece, Almanya’nın yeni hükümetinde yer alacak isimlerin tamamı belli olmuş oldu.

24 Eylül 2017’de genel seçimlere giden Almanya’da hükümet kurma çalışmaları yaklaşık 5 buçuk ayın ardından tamamlandı. Geçtiğimiz haftalarda Hıristiyan Birlik partilerinin hükümette yer alacak isimleri açıklamaların ardından, son olarak bugün SPD kontenjanından hükümette yer alacak altı bakanın isimleri SPD geçici Genel Başkanı Olaf Scholz ve 22 Nisan’daki kongrede partinin yeni lideri olması beklenen Meclis Grup Başkanı Andrea Nahles tarafından Berlin’de yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

Partinin geçici genel başkanlığının yanısıra Hamburg Belediye Başkanlığı görevini de devam ettiren Olaf Scholz, yeni hükümette maliye bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yapacak. Partinin eski genel sekreteri Hubertus Heil ise yeni çalışma bakanı oldu.

Başına kimin geleceği en çok merak edilen bakanlıklardan olan dışişleri bakanlığı koltuğuna, halihazırdaki Adalet Bakanı Heiko Maas oturacak. Mevcut Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, dün yaptığı açıklamayla yeni hükümette yer almayacağını duyurmuştu. Gabriel dışında, halen SPD kontenjanında bakanlık görevi yürüten Barbara Hendricks ve Brigitte Zypries de yeni hükümette yer almayacak.

Screen Shot 2018-03-09 at 13.44.43

Maas’tan boşalan adalet bakanlığı görevine ise, mevcut hükümette aile bakanı olarak görev yapan Katarina Barley getirildi. Barley’dan boşalan aile bakanlığı koltuğu ise halihazırda Berlin’in Neukölln ilçesinin belediye başkanlığını yürüten Franziska Gaffey’ın oldu. Yeni hükümette SPD’nin aldığı çevre bakanlığı görevine ise kamuoyunda çok tanınmayan bir isim olan Svenja Schulze getirildi.

Almanya Federal Meclisi Bundestag’da 14 Mart’ta başbakanlık görevi için seçim yapılacak. Parlamentodaki oylamada mevcut başbakan Angela Merkel’in seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, seçimin ardından bakanların yemin etmesiyle yeni hükümet görevine başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.