Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Seehofer: “İslam Almanya’ya ait değildir”

Çarşamba günü yeni görevine başlayan Almanya İçişleri, Bayındırlık ve Yurt Bakanı ve koalisyon ortaklarından Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) lideri Horst Seehofer’in “İslam Almanya’ya ait değildir” şeklindeki açıklaması ülkede yıllardır gündemde olan bir tartışmayı yeniden alevlendirdi.

İslam’ın Almanya’ya ait olup olmadığı tartışması yaklaşık sekiz yıldır ülkenin gündeminde. Tartışmayı ilk olarak 2010 yılında, o dönemki Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un “İslam Almanya’ya aittir” şeklindeki sözleri başlatmıştı. Wulff’un sözleri o dönem çok tartışılmış, Wulff’a, aralarında Başbakan Angela Merkel’in de olduğu destek veren siyasiler olduğu kadar karşı çıkanlar da olmuştu.

Tartışma son olarak dün Almanya’nın yeni göreve başlayan İçişleri, Bayındırlık ve Yurt Bakanı ve muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi lideri Horst Seehofer’in Bild gazetesine verdiği röportajın yayınlanmasıyla tekrar alevlendi. DW Türkçe’nin haberine göre; “İslam Almanya’ya ait değildir. Almanya Hristiyanlık kültürüyle yoğrulmuştur” şeklinde konuşan Seehofer, “İslam’ın değil Müslümanlar’ın Almanya’ya ait olduğunu” söyledi. Müslümanlar’ın toplumun geneliyle bütünleşmesi adına düzenlenen İslam konferanslarına yeniden başlanması gerektiğini söyleyen Seehofer; “Almanya’da birlikte yaşamayı başarabilmek için karşılıklı saygı ve anlayışa ihtiyacımız var. Bunu sağlamanın da tek yolu diyalog kurmak” dedi. Seehofer yine aynı röportajda; “Müslümanlar yanımızda ya da karşımızda değil; içimizde, bizimle birlikte yaşamalı” ifadesini kullandı. Seehofer ayrıca, Alman toplumundaki bölünmeyi durdurmanın, yeni hükümetin önündeki “büyük bir görev” olduğunu da sözlerine ekledi.

Seehofer’in sözlerine tepkiler gecikmedi

Seehofer’in sözleri eski tartışmayı körükledi. Der Spiegel portalının haberine göre; bir basın toplantısında konuşan Başbakan Angela Merkel, daha önce de olduğu gibi, “İslam’ın Almanya’nın parçası olmadığı” iddiasına karşı çıktı. Merkel; “4 milyon Müslüman gibi onların dini olan İslam da Almanya’nın bir parçasıdır” dedi.

Berliner Zeitung’da yer alan habere göre; koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) içişleri ile ilgili konulardaki sözcüsü Burkhard Lischka; “Seehofer’in, elinden çok ağzı çalışan politikacı olduğunu gösterdiğini” belirterek, “eski tartışmaları alevlendirmek yerine icraata yönelmesini” istedi. Yeşiller Partisi’nden Jürgen Trittin ise “Seehofer adeta (sağ popülist) AfD Partisi’nin seçim kampanyası için çalışıyor. Yurt’u bölmek için çalışan bir Yurt Bakanı” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.