Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktisatçı Mustafa Sönmez TÜİK verilerini değerlendirdi: “İstihdam edilen insanlar işlerini koruyabilecekler mi?”

Türkiye İstatistik Kurumu, 2017 yılı Aralık ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Açıklanan istatistiklere göre, istihdam edilenlerin oranı geçen yıla göre artarken işsizliğin de bu doğrultuda azaldığı görülüyor. İktisatçı Mustafa Sönmez, TÜİK verilerini değerlendirmek üzere Medyascope.tv’ye konuştu. Bu durumun kalıcı olmadığını belirten Sönmez, önemli olanın düzenli, istikrarlı, sürdürülebilir bir büyüme patikasına Türkiye’yi sokmak olduğunu, iktidarın da bunu başaramadığını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Aralık ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilerde istihdam oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,8 puanlık artış ile %46,9 olurken, istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 619 bin kişi arttı. İşsizlik oranı 2,3 puanlık bir azalış ile %10,4 seviyesinde gerçekleşirken geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 581 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi oldu.

İktisatçı Mustafa Sönmez, konuya ilişkin olarak Medyascope.tv’ye konuştu. 2017 yılında ekonominin yüzde 7 dolayında büyüdüğünün bildirildiğini söyleyen Sönmez, yüzde 7 büyüme olan bir ülkede istihdamın artmasını, ona bağlı olarak da işsizliğin biraz olsun azalmasını anlaşılabilir olarak değerlendirdi.

Bu noktada nüansların önem kazandığını söyleyen Sönmez, yüzde 10’da ısrarla kemikleşmiş bir işsizlik olduğunu, dolayısıyla yüzde 7’lik büyümeye karşılık bu orandaki işsizlik azalışı ya da istihdam artışının yeterli olmadığını ifade etti.

“İşyerleri sadece stajyer, kursiyer istihdam ederek istihdamı artırmış görünüyor”

Öte yandan bu artış görülen istihdamla ilgili bazı soru işaretleri olduğunu belirten Sönmez, hükümetin özellikle iş yerlerini stajyer ve kursiyer istihdamı konusunda özendirdiğini, bu doğrultuda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bazı teşvikler sağlandığını, çoğu işyerinin de bu tür geçici, sadece stajyer ve kursiyer istihdam etmek yoluyla istihdamı artırmış göründüğünü söyledi.

“Önümüzdeki yılların sorusu: ‘İstihdam edilen insanlar işlerini koruyabilecekler mi?’”

Bu veriler ışığında sağlıklı bir istihdam artışı ya da sağlıklı bir işsizlik düşüşü olduğunun söylenemeyeceğini belirten Sönmez, önemli olanın bu büyümenin sürekliliği olduğunu ifade etti ve “Bu insanlar bu istihdamlarını, işlerini koruyabilecekler mi? Önümüzdeki yılların ana sorusu budur” dedi.

“Kadınlar iş gücüne katılmak istiyor fakat iş bulamıyor”

2017’de gerçekleşen yüzde 7’lik büyümenin sürdürülebilir bir büyüme olmadığını belirten Sönmez, önümüzdeki yıllarda bu oranda büyümenin söz konusu olamadığını, INF’nin bile 2018 için ancak yüzde 4’lük bir büyüme öngördüğünü söyledi ve yüzde 10’da kemikleşmiş olan işsizlik oranının önümüzdeki yıllarda biraz daha artma ihtimali olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki yıllarda işsizlik oranının artacağına dair öngörüsünün ilk sebebini yeterli bir büyüme olmamasıyla açıklayan Sönmez, bu durumun diğer bir sebebininse toplumda genel olarak, özellikle kadınlar arasında iş gücüne katılma isteğinin hızlanmakta olması, buna karşılık iş piyasasına çıkıldığında bu kişilerin iş bulamamaları olduğunu söyledi.

Dolayısıyla bu istihdam artışının ve işsizlik azalışının kalıcı, istikrarlı bir olgu olmadığını ifade eden Sönmez, bu yıl ve önümüzdeki yıllarda büyümenin temposunun düşmesi ve işsizliğin tekrar yükselmesini çok daha muhtemel olarak değerlendirdi.

Esas olarak önemli olanın düzenli, istikrarlı, sürdürülebilir bir büyüme patikasına Türkiye’yi sokmak olduğunun altını çizen Sönmez, iktidarın bunu başaramadığını, geçici iyileşmelerin arkasından tekrar kötüleşmelerin geleceğini ifade etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.