Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bugün sandığa giden Mısır’da Sisi yine tek seçenek

Bugün Mısır’da sandıklar cumhurbaşkanlığı seçimi için açılıyor. İki gün sürecek seçimleri cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi’nin kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Asıl merak edilen ise Sisi’nin daha ne kadar görev yapacağı. Anayasaya göre cumhurbaşkanlarının iki dönem görev yaptıktan sonra tekrar aday olamadığı Mısır’da acaba Sisi bu kurala uyacak mı?

Mısır’da başkanlık seçimleri bu yıl da, tıpkı 2014’te askeri darbe koşulları altında yapılan seçimler gibi büyük ölçüde göstermelik. Cumhurbaşkanı Sisi’nin karşısında tek bir aday bulunuyor, Mustafa Musa. Musa, seçimlere girmeye aniden karar verene kadar sıkı bir Sisi destekçisiydi. Aslında herkes, amacının “Sisi’ye meydan okumak olmadığını” açıkça söyleyen Musa’nın asıl rolünün seçimlere meşruiyet kazandırmak olduğunu biliyor. Öyle ki tüm diğer adaylar ya hapse atıldı ya da seçime giremedi. Tüm bunlar olurken Cumhurbaşkanı Sisi’nin “seçime daha çok adayın katılmasını isterdim” açıklamasının ise bir espriden ibaret olduğu düşünülüyor.

4304

Sisi’nin kurduğu yeni düzenin, 30 yılı aşkın devam edip Arap isyanları sırasında devrilen Mübarek rejiminden bile daha baskıcı olduğu söyleniyor. Mübarek rejimi, çıkarlarına ve bekasına göre seçici de olsa bir takım tartışmaların yapılmasına izin verirken, Sisi’nin yeni düzeni muhalefetin her türlüsünün tehlikeli olduğunu düşünüyor. Sisi’nin iktidarı sırasında siyasi tutukluluk rekor düzeye ulaşırken, idam cezası alanların sayısında da büyük bir artış meydana geldi.

İstikrar ve huzur talebinin ağır bastığı Mısır toplumunda Sisi’ye destek sürse de, bu koşullar altında seçimlerin Mısır halkının iradesi hakkında pek fikir vermesi beklenmiyor. Özellikle Sisi’nin son bir yıl içinde gerçekleştirdiği görevden almalar ve yeni atamalarla iktidarını iyice pekiştirdiği düşünüldüğünde, bir alternatifin ortaya çıkması hiç olmadığı kadar zor görünüyor.

An Egyptian man holds up a portrait of ex-army chief Abdel Fattah al-Sisi as he celebrates in Cairo's Tahrir Square on June 3, 2014 after Sisi won 96.9 percent of votes in the country's presidential election. Sisi urged his countrymen to work to restore stability and achieve "freedom" and "social justice", in a speech after he was declared winner of last week's election. AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED

Sisi’nin dış destekçileri ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ise tüm bu süreci kolaylaştırdığı söylenebilir. Konumu ve büyüklüğü itibariyle Mısır, batı için başta IŞİD’le mücadele ve göç konusunda merkezi bir öneme sahip. Uluslararası Şeffaflık Örgütü yayınladığı yeni raporda, batılı devletlerin silah üreticileriyle birlikte Mısır’da ordunun siyasi gücünü pekiştirmesine büyük katkıda bulunduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Daha önce belirtildiği gibi asıl soru Sisi’nin daha ne kadar iktidarda kalacağı. Rejim destekçileri cumhurbaşkanlığı için dönem sınırlamasının kaldırılması veya dört yıllık dönemin uzatılmasını önerirken, böyle bir adımın Mısır’da şimdilik sessiz görünen muhalefeti tekrardan ayağa kaldırabileceği de düşünülüyor. Peki bu durumda rejim destekçisi batılı devletler geri adım atar mı? İzlemek gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.