Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen iç savaşı: Suudiler, Şii Husiler tarafından fırlatılan yedi füzeyi Riyad üzerinde düşmeden imha etti

BBC’de yer alan habere göre, Yemen’deki Husi güçleri tarafından atılan yedi füze Suudiler tarafından imha edildi.

Suudi güçlerinin açıklamasına göre, Riyad’da füzelerin kalıntılarının yerleşim birimlerinin üzerine düşmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Pazar günü Suudi Arabistan liderliğindeki güçlerin Yemen İç Savaşı’na müdahalesinin üçüncü yıldönümüydü. Husi güçleri içlerinde Riyad Uluslararası Havalimanı’nın da olduğu birkaç noktayı hedef alacaklarını belirtti.

Suudi koalisyon İran’ın askeri anlamda Husi milis güçlerini desteklediği suçlamasında bulundu. Tahran yönetimi suçlamaları reddetti. Koalisyon sözcüsü Turki al-Malki, “İran destekli Husi güçlerinin bu düşmanca ve agresif davranışları, İran’ın, milis güçleri askeri kapasiteleriyle desteklemeye devam ettiğini kanıtlamaktadır” dedi. Ayrıca, çoklu balistik füze sistemlerinin şehirlere doğru ateşlenmesinin ciddi bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi. Riyad’daki görgü tanıkları patlama sesleri duyduklarını ve duman gördüklerini ifade etti.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA, güneydeki şehirlerden Najran, Jizan ve Khamis Mushait’a da füze atıldığını belirtti.

Son aylarda Husi güçleri tarafından Suudi Arabistan’a düzinelerce füze atıldı.

füze suud

 

Yemen’deki iç savaşta İran ve Suudi Arabistan karşı karşıya

Şii Husi hareketi Eylül 2014’te ayaklanmıştı. Aden Körfezi’ne kadar ilerleyen Husiler, Mart 2015’ten bu yana Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun bombardımanı altında.

İsmini 2004’te ilk isyanı başlatan Hüseyin Bedrettin El Husi’den alan Husi güçleri, “Arap Baharı” ayaklanmaları döneminde devrilen Ali Abdullah Salih’e bağlı birliklerin de desteğiyle ülkenin doğusuna ilerleyerek Sünni aşiretler ve El Kaide militanlarıyla çatıştı.

Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan Şiiler içinden çıkan Husi hareketi, 2004 yılında dönemin lideri Ali Abdullah Salih’e karşı ayaklanmıştı. Husi hareketi, 2011’de Arap Baharı ayaklanmaları ile devrilen Salih’in yerini alan Suudi Arabistan’ın desteklediği Yemen lideri Abdurrabu Mansur Hadi’nin de karşısında yer aldı. Yemen’de Şii Husi güçleri Yemen hükümetine karşı isyan etmiş ve Yemen’in başkenti Sana’nın yönetimini ele geçirmişti. Mart 2015’ten beri Suudi Arabistan’ın liderlik ettiği koalisyon da iç savaşa dahil oldu.

Yemen’deki iç savaşta İran’ın Husi güçlerini, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun da Yemen hükümetini desteklediği iddia edilmekte.

İran, Yemen hükümetine karşı savaşan Husi güçlerini askeri olarak desteklediğini kabul etmiyor. Tahran, füzelerin atılmasının Husi güçleri tarafından Suudi liderliğindeki güçlerin faaliyetlerine karşı “bağımsız eylemler” olduğunu belirtti.

yemen narita son durum

22 Ocak 2018 itibariyle

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.