Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’dan kısasa kısas: 60’ı ABD’li olmak üzere 150 Batılı diplomat sınır dışı edilecek

İngiltere adına casusluk yapan Rus istihbaratçı Sergei Skripal ve kızının sinir gazı ile zehirlenmesi sonrası, Moskova’yı suçlayan Londra ile dayanışma amacıyla ülkelerindeki Rus diplomatları sınır dışı edeceklerini açıklayan ülkelere Kremlin’den yanıt var: “Aynı şekilde karşılık vereceğiz.” Nitekim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ilk adım olarak St. Petersburg’daki ABD Konsolosluğu’nu kapatacaklarını, ABD’nin sınır dışı ettiği Rus diplomatlara karşılık aynı sayıda Batılı diplomatı da sınır dışı edeceklerini söyledi.

ABD de 60 Rus diplomat için sınır dışı ve Seattle’daki Rus konsolosluğu için de kapatma kararı almıştı. Rusya da 58’i Moskova, 2’si Yekaterinburg’tan olmak üzere toplam 60 ABD’li diplomatı sınır dışı edecek. ABD dahil 28 ülke ile NATO’nun sınır dışı edeceği Rus diplomat sayısı 150’yi bulmuştu. Kremlin de, her bir ülkeye benzer şekilde mukabele edileceğini ve 150’yi aşkın Batılı diplomatı ülkeden gönderileceğini bildirdi.

lavrov

İngiltere, suikastta kullanılan kimyasal maddenin Rusya’nın geliştirdiği yasaklı Noviçok türevi olduğu iddiasıyla olaydan Kremlin yönetimini sorumlu tutuyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova dün (29 Mart), İngiltere ile ABD’nin başını çektiği Rus diplomatları hedef alan kampanyaya katılmayan ülkeleri, uluslararası yasal normlar açısından sorumlu davrandıklarını söyleyerek övmüştü. Zira Rusya, İngiltere’nin şeffaf bir soruşturma yürütmediğini, üstelik soruşturmayı tamamlamadan suçlama yönelttiğini savunuyor. Zaharova bu açıklamayı haftalık basın toplantısında, Türkiye’nin, NATO üyesi olmasına rağmen ittifaktaki pek çok müttefikinin aksine Rus diplomatları sınır dışı etmemesine ilişkin bir soruya yanıtında yapmıştı.

Sergey Skripal ve kızı 4 Mart’ta sinir gazına maruz kalarak zehirlendiler. Sergey Skripal o günden bu yana girdiği komadan çıkamadı. Kızı Yulia’nın durumunun ise iyiye gittiği bildiriliyor. İngiliz polisi Skripaller’in sinir gazına Salisbury’deki evlerinin dış kapısında maruz kaldıklarını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.