Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsel tacizin ifşası bu kez Japonya’da maliye bakan yardımcısını koltuğundan etti

. Bakanlığın en üst düzeydeki bürokratı olan Junichi Fukuda, düne kadar haftalık Shincho dergisinin bir gazeteciyi taciz ettiği iddialarını yalanlıyordu. Ancak dergi, bir barda yaşanan olayın ses kayıtlarını da yayınlayınca, Fukuda görevinden istifa etti.

Ses kayıtlarına göre Fukuda bir barda rastladığı gazeteciyi önce öpmek istiyor, ardından reddedilmesine rağmen sözle sarkıntılığa devam ediyor. “Göğüslerine dokunabilir miyim?”, “Bütçe meclisten geçtikten sonra ilişkimiz olabilir mi?” gibi sözler sarfeden maliye bakan yardımcısı, derginin iddiasına göre, daha önce başka gazetecileri de taciz etmiş.   

Fukuda’nın dünkü istifası, taciz vakası ilk duyulduğunda, yardımcısını görevden alarak olayı soruşturmak yerine dergiyi dava edeceğini söyleyen Maliye Bakanı Taro Aso’yu da zor durumda bıraktı.

Fukuda istifasını açıklarken, ses kaydındaki kişinin kendisi olup olmadığını soran gazetecilere “bu kadar cesur sözler sarfettiğimi hatırlamıyorum” diye yanıt verdi.

ABD’de müptezel Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’in taciz ve tecavüzlerinin ortaya çıkması ardından başlayan, kadınların mevki ve iktidarlarını istismar eden tacizci erkekleri ifşa ettikleri Ben De (Me Too) kampanyasını, Japonya’da genç bir gazeteci olan Shiro Ito başlatmıştı . Ito, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin biyografisinin de yazarı olan, ülkenin en ünlü TV gazetecilerinden Noriyuki Yamaguchi’nin kendisine tecavüz ettiğini ifşa ederek, ülkede bu tür vakalarla ilgili sessizliği bozmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.