Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Av. Turgut Kazan: “Erken seçim kararı bir oyundur ve YSK’nın yasayla belirlenmemiş seçimi geri çevirmesi gerekir”

İstanbul Barosu Eski Başkanı Avukat Turgut Kazan, erken seçim kararının hukuki boyutlarını, OHAL etkisini ve İYİ Parti’nin seçime girip giremeyeceğini değerlendirdi. Erken seçim kararının bir oyun olduğunu belirten Kazan, uyum komisyonunda hazırlanan paket yasaya dair ise “Bu adil olamaz. YSK’nın yasayla belirlenmemiş bir Cumhurbaşkanlığı seçimini geri çevirmesi, bunu açıklaması gerekir” dedi.

Alınan erken seçim kararı sonrası tartışmaların odağında seçimin güvenliği, yasalarla uyumu ve hukuken uygunluğu var. Seçim takvimi henüz belirlenmiş değil, komisyon sonrası AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı dün seçimin nasıl yapılacağı, nasıl aday olunacağı konusunda açıklamalarda bulundu ancak bu konuda da bir netlik yok. Hazırlanan paket yasa önümüzdeki hafta içinde Meclis’e gelecek.

Bu konuda Turgut Kazan gerekli düzenlemelerin yapılmadan seçime gidildiğini vurguluyor ve baskın seçimi 1946’daki seçime benzetiyor: “Türkiye’de geçmişte bir baskın seçim yapıldı. 1946 seçimi baskın seçimdir. Şimdi İYİ Parti’nin durumu gibi Demokrat Parti’nin toparlanmaması için bir seçim yapılmıştır. O günden bugüne hep tartışılan bir kepazelik olarak görülen bir seçimdir. O gün CHP’nin Demokrat Parti’ye oynadığı oyunu, AKP bugün MHP dışındaki bütün siyasi partilere karşı oynuyor”

Kazan ayrıca OHAL ile seçim yapılamayacağına değinirken “Demokratik hiçbir ülkede OHAL altında yapılan seçim kabul edilmez. Bazı ülkelerde OHAL altında seçim yapılamaz diye yasalar da vardır. Bu yüzden OHAL’i kaldırmamız gerekir. Birçok gazetede OHAL güvence yarattı deniyor, bu açıklamaları dinledim. Bu gerçeği yanıltmaktır. 16 Nisan Referandumu da bu koşullar altında yapıldı ancak o bir seçim değildir ve Türkiye’de ilk defa AKP, ülke genelinde OHAL uygulanırken bir seçim yapılacaktır” dedi.

Uyum Komisyonu’ndaki paketin tek adam rejiminin koşulları altında hazırlanacağını da vurgulayan Av. Turgut Kazan, “Siyasal iktidar tepeden neyin nasıl yapılacağını yazacak ve onun yazımıyla seçime girilecek, onun yazımıyla nasıl kazanılacağına dair kurallar konacak, bu kararlara göre seçim yapılacak. Bu adil olamaz. YSK’nın yasayla belirlenmemiş bir Cumhurbaşkanlığı seçimini geri çevirmesi, bunu açıklaması gerekir” diye konuştu.

Erken seçim kararının açıklanmasının ardından en çok tartışılan konulardan biri de İYİ Parti’nin seçime girip giremeyeceği. YSK önümüzdeki günlerde bu konuya dair toplanarak bir karar verecek. İYİ Parti’nin kesinlikle seçime girmesi gerektiğini söyleyen Kazan sözlerini “Oynanan oyun çerçevesinde muhalefet partilerinin 3 Kasım’a göre kendilerini ayarlaması sağlandı ve daha sonra çıkıp erken seçim ilan edildi. Muhalefet partilerini özellikle de İYİ Parti’yi dışarıda bırakmak için alındığı çok açık” şeklinde noktaladı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı seçim süreciyle ilgili dün açıklamalarda bulundu ve “100 bin imza ile adaylık için yetki YSK’da olacak. Bir kişi aynı anda hem Cumhurbaşkanlığına hem de milletvekilliğine aday olamayacak. Paket önümüzdeki hafta görüşülüp yasalaşacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.