Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Biz de bu tabelayı düşürmedik” Ankara Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Mülkiyeliler Birliği’nde yeniden açıldı

Yayına hazırlayan: Özgür Özdemir & Gülçin Karabağ

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in talimatıyla Kasım 2017’de kapatılıp farklı bir isimle rektörlüğe bağlanan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi, Mülkiyeliler Birliği bünyesinde bugün yeniden açıldı.

Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde yapılan açılış törenine insan hakları örgütlerinin yöneticileri, Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilmiş akademisyenler, İnsan Hakları Merkezi’nin ilk yönetim kurulu üyeleri ayrıca CHP milletvekilleri Şenal Saruhan, Zeynep Altıok, eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, sosyolog İsmail Beşikçi katıldı.

Açılışta öncelikle Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dr. Dinçer Demirkent bir konuşma yaptı. Mülkiye’de insan hakları derslerinin tarihinin 1950’lere kadar gittiğini belirttiği konuşmasında Demirkent, en temel insan haklarının bile askıya alındığı ve Mülkiyeliler Birliği’nin binasının hemen yanındaki İnsan Hakları Anıtı’nın dahi abluka altında olduğu böylesi olağanüstü koşullarda İnsan Hakları Merkezi’nin yeniden açılmasının önemine vurgu yaptı.

Mülkiyeliler Birliği ikinci Başkanı Dr. Pınar Ecevitoğlu, Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi, Mülkiyeliler Birliği Derneği İstanbul Şubesi, Prof. Dr. Zeliha Etöz, Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk, Sezgin Tanrıkulu, Ayhan Bilgen, Selin Sayek Böke ve Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mesajları okudu.

Açılış konuşmalarından sonra gerçekleştirilen panelin ilk oturumunda SBF İnsan Hakları Merkezi kurucularından Prof. Dr. Cem Eroğul, Prof. Dr. Fazıl Sağlam ve Prof. Dr. Can Hamamcı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde 1978’de kurulan İnsan Hakları Merkezi’nin kurulmasına yönelik sarf ettikleri çabayı anlattı ve döneme dair anılarını paylaştı.

İkinci oturumda ise, İnsan Hakları Ortak Platformu Genel Koordinatörü Feray Salman ve İnsan Hakları Merkezi son Müdürü Dr. Kerem Altıparmak konuşma yaptı. Altıparmak konuşmasına “Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in yaptıkları bizi güçlendirdi” diyerek başladı, ayrıca İnsan Hakları Merkezi bünyesinde İnsan Hakları Okulu açılacağını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından İnsan Hakları Merkezi’nin SBF’deki odasından sökülen tabela Mülkiyeliler Birliği’ne asıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.