Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: “Adalet Yürüyüşü’ne katılanların telefon iletişimleri virüs yoluyla takibe alındı”

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan bir haberde; Finfisher isimli bir Alman firması tarafından üretilen virüsün, geçtiğimiz yıl düzenlenen Adalet Yürüyüşü sırasında, CHP’li siyasetçilerin telefonlarına bulaştırıldığı ve bu yolla siyasetçilerin konuşma ve yazışmalarının izlendiği iddia edildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesi ile NDR ve WDR televizyonlarının, Access Now adlı vatandaşların haklarını savunmayı amaçlayan dijital aktivizm grubunun raporuna dayandırdığı habere göre; söz konusu virüslü yazılımın Türkiye’ye nasıl ulaştığı bilinmiyor, zira bu tarz yazılımların ihraç edilmesi Almanya’da sıkı kurallara bağlı. Bağımsız siber güvenlik uzmanlarının da doğruluğunu onayladığı 32 sayfalık rapora göre; söz konusu yazılım sayesinde geçtiğimiz yıl gerçekleşen Adalet Yürüyüşü sırasında, CHP’li siyasetçilerin telefon konuşmaları dinlendi ve yazışmaları gizlice takip edildi. Sosyal medyada Adalet Yürüyüşü için açılan #adaleticinyürü hashtag’inin altında verilen ve yürüyüşle ilgili bilgi alınabilmesine olanak sağlayan bir linke tıklanmasıyla telefonlara bulaştırıldığı iddia edilen yazılımın, Alman şirketine kim tarafından ısmarlandığı ise bilinmiyor.

Haberde, Bochum kentindeki Ruhr Üniversitesi’nde siber güvenlik alanında çalışan Profesör Thorsten Holz’un görüşlerine de yer verilmiş. Holz’e göre; CHP’li yöneticilerin telefonlarına bulaştırıldığı iddia edilen Finspy daha önce de varolan bir yazılımın geliştirilmiş versiyonu. Finspy, telefonla yapılan konuşmaları aynı anda dinleme ve yazılanları aynı anda okuma özelliğine sahip.

Finfisher firması istihbarat örgütleriyle işbirliğinde

“Finspy” isimli virüslü yazılımı üreten Finfisher firmasının merkezi Almanya’nın Münih kentinde yer alıyor. Firmanın internet sitesinde; “terör ve şiddet olaylarını engellemek ve aydınlatmak adına istihbarat servisleriyle işbirliği yapıldığı” bilgisi bulunuyor.

Alman basınında yer alan bu iddialara yönelik henüz ne söz konusu firmadan ne de Türk Hükümeti’nden bir açıklama yapılmadı. Süddeutsche Zeitung’un ulaştığı Alman Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ise, Finfisher firmasına şimdiye kadar böyle bir yazılım için kesinlikle bir ihracat lisansı verilmediğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz yıl 15 Haziran’da Ankara Güvenpark’tan başlattığı, 450 kilometrelik Adalet Yürüyüşü, 9 Temmuz 2017’de İstanbul Maltepe’de düzenlenen Adalet Mitingi ile sona ermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.