Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman aşırı sağcı milletvekillerinin Rusya ziyaretinin uçak biletlerini Rus tarafı ödemiş

Alman basınında yer alan bir iddiaya göre aşırı sağ eğilimli ve popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi’nden üç milletvekilinin 2017 yılında Rusya’ya yaptıkları ziyaretten dönerken yaptıkları uçuşun masraflarını Rus tarafı ödemiş.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin haberine göre; Şubat 2017 tarihinde Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştiren AfD’nin eski lideri Frauke Petry ve AfD’li Avrupa Parlamentosu üyesi Marcus Pretzell ve yine aynı partide siyaset yapan Julian Flak’ın Almanya’ya dönüşte kullandıkları özel uçağın 25 bin Euro tutan masraflarını Rus tarafı karşıladı. Haberde, Pretzell ve Flak’ın bu iddiaları doğruladığı bilgisi de yer aldı.

Haberde, o dönem AfD’nin lideri olan Frauke Petry’nin gezi kapsamında Rusya  Parlamentosu Başkanı Vyaçeslav Volodin ve aşırı sağcı lider Vladimir Jirinovski ile görüştüğü belirtildi. Haberde; gezinin ne amaçla yapıldığına dair bir bilgi ise bulunmuyor. Der Spiegel portalında yer alan bir haberde ise; söz konusu gezinin ve masrafların Ruslar tarafından ödenmesi konusunun parti içerisinde de tartışıldığı ancak Marcus Pretzell’in durumu, “Rusya’ya parti göreviyle gitmedik” şeklinde açıkladığı dile getirildi.

Pazartesi günü “olayı hızlıca aydınlatmaya çalışacağız” açıklaması yapan AfD’nin halihazırdaki eş başkanı Alexander Gauland, salı günü ise FAZ gazetesine konuşarak; “açıklanacak bir şey yok. Geziden haberimiz yoktu” dedi.

Söz konusu iddialar diğer partilerden siyasetçilerin de tepkisini çekti. Alman Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Hıristiyan Demokrat Norbert Röttgen olayın aydınlatılmasını isterken, Yeşiller Partisi’nden Omid Nouripour, Rusya’nın Avrupa çapında tüm sağ popülistleri desteklediğini savundu ve Rusya-AfD ilişkisinin ilk kez ispatlandığını söyleyip iddiaları “şok edici ve ölümcül” olarak niteledi. Nouripor ayrıca “AfD, Rusya lideri Putin’in alman Parlamentosu’na uzanmış koludur” ifadesini kullandı.

Almanya Parlamentosu’ndan, Rusya’nın uçuş masraflarını ödemesinin, “siyasi partilere dış ülkelerden yasadışı yardım” kapsamına girip girmediğiyle ilgili şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Birbiriyle evli olan Marcus Pretzell ve Frauke Petry, 2017 Eylül’ünde düzenlenen seçimlerin ardından AfD’den istifa etmişlerdi. Julian Flak ise halen partinin üyesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.