Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bloomberg: Trump, müttefikleri Putin’in kucağına itiyor

Rusya lideri Vladimir Putin bugün St Petersburg’da 22. Uluslararası Ekonomi Forumu’na ev sahipliği yapıyor. Sputnik’in haberine bakılırsa 100’den fazla ülkenin hükümet liderleri katılacak bu etkinliğe. Dahası son bir hafta içinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden dördünün; Almanya, Hindistan, Japonya ve Fransa’nın liderleri Putin’in misafirleri olmuşlardı bile. Dahası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin onur konuğu olduğu Ekonomi Forumu’nun açılışına, Çin’in uluslararası ilişkilerden sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Wang Qişan ve Uluslararası Para Fonu Direktörü Christine Lagarde da katılacak.

Bloomberg’e göre; Rus lidere gösterilen bu teveccühün sebebi, ABD Başkanı Donald Trump ve müttefik ülkelerle kurduğu gerilimli ilişki. Şöyle yazmış Bloomberg, “İran’la nükleer anlaşmadan çekilerek, Trump, hem diğer dünya güçlerini kızdırdı hem de Putin’e Avrupa ile ilişkileri iyileştirme fırsatı vermiş oldu.”

Gerçekten de, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, daha iki ay önce İngiltere’nin topraklarında sinir gazı kullanmakla suçlayıp diplomatik tecrit başlattığı Rusya’ya onur konuğu olarak gitmeyi kabul etmiş olması, Trump’ın İran kararının en çok Putin’e yaradığının göstergesi değilse nedir? Nitekim Fransa, Almanya, Çin ve Rusya ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen İran ile varılan nükleer anlaşmayı kurtarmak için ittifak yapıyor.  

Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Putin’i geçen hafta Cuma günü Karadeniz kıyısındaki yazlığında ziyaret edince, Fransa basını görüşmeyi “stratejik ve tarihi” olarak duyurmuş, üst düzey bir Alman hükümet yetkilisi de Rusya ile ilişkilerin yumuşatılmasının bundan böyle başlıca amaç olduğunu söylemişti. Bloomberg, bu iki ülkenin Rusya’nın en büyük doğrudan yatırım kaynağı olduğunu hatırlatıyor.  

Oysa Avrupalı liderler başta Ukrayna ve Suriye meseleleri olmak üzere pek çok konuda düne kadar Moskova ile anlaşmazlık içindeydi. Bloomberg, yazı boyunca tekrar tekrar vurguluyor: “İran krizi Avrupa’yı Rusya ile yakınlaştırıyor”. Vladimir Putin, Pazartesi günü de Rus silahlarının en büyük alıcısı Hindistan’ın başbakanı Modi’yi ağırlamıştı.  

Moskova Üniversitesi’nden Dr. Kerim Has da sosyal medyada Putin’in son iki haftadaki ziyaretçilerinin listesini paylaşmış:

Has, listenin kalabalık oluşunu, Rusya’yı küresel politikalardan tecrit çabalarının boşa çıktığının göstergesi olarak yorumluyor:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.