Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız hayvan hakları örgütü, ülkenin en büyük yumurta üretcisinin fabrikasında çekilmiş gizli görüntüleri yayınladı

Fransa’da, çiftlik hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi ve hayvansal gıdaların tüketiminin yasaklanması için mücadele eden sivil toplum örgütü  L214, geçtiğimiz günlerde, bir tavuk üretim çiftliğinde çekilmiş görüntülerin yer aldığı bir video yayınladı. Meşhur yumurta markası Martines ile çalışan fabrikalardan birinde çekilen videonun zamanlaması tesadüfi değil. Görüntüler, tarım ve hayvancılıkla ilgili düzenlemelerde değişiklikler içeren yasa tasarısının Meclis’te görüşülmeye başlanacağı 22 Mayıs tarihinden yalnızca bir hafta önce yayınlandı.

Videoya konu olan firma, Fransa’nın en büyük yumurta markalarından biri olan Martines. Firmanın kalite kontrol sorumlusu, bu ve benzeri videolarda yer alan görüntülerin, firmanın ‘eski ortaklarının uygulamaları’ olduğunu söyleyerek kendini savunuyor.

Tam adı ‘L214 Hayvanlar ve Etik’ olan örgüt, ismini Fransa’nın, ‘hayvanların, duyguları olan yaratıklar olduğunu’ ve kendilerine sahiplerince insanca muamele edilmesini savunan, aynı adlı yasasından alıyor. Ülke çapında 50 çalışanı ve 2.000 gönüllüsü olan L214, üretimde kullanılan hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesinde kendileriyle pazarlığa yanaşmayan firmaların ipliğini, korsan çekimler aracılığıyla pazara çıkarıyor. Nitekim, örgütün daha önce yayınlamış olduğu bir video sayesinde 263 mezbahadan ikisi kapatılmıştı. Şimdiye kadar rahatsız edici videolara konu olup da mahkemeye çıkarılan tek firma, Fransa’nın, bir numaralı kaz ciğeri üreticisi Ernst-Soulard. Ernst-Soulard, her ne kadar sonradan mahkemede aklansa da, Gordon Ramsay ve Joël Robuchon gibi dünyaca ünlü aşçıların boykotuyla karşılaştı.

L214, yayınladığı videolar aracılığıyla siyasetçiler üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışsa da, henüz taleplerini politikacıların gündemine sokmayı başarabilmiş değil. Meclis üyeleri, örgütün, üretim çiftliklerine kamera yerleştirilmesi (bunu öngören bir yasa İngiltere’de yürürlüğe girdi) talebini, çalışanların mahremiyetini gerekçe göstererek reddederken, kafes yumurtası yerine serbest dolaşan tavukların yumurtalarının kullanılması zorunluluğunun getirilmesine de, bu durumun zaten ekonomik sıkıntı içinde olan Fransız çiftçisini daha hırpalayacağı gerekçesiyle sıcak bakmıyor. Bununla birlikte örgüt, her ne kadar siyasiler üzerinde etkili olamamış olsa da, onlarca Fransız markasından, 2022 ya da 2025 yılı itibarıyla süpermarket zincirlerinden ve tedarikçi firmalardan kafes yumurtası satın almama vaadi koparabildi.

Milyonlarca tavuk ömrünü penceresiz kafeslerde doğup ölüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, adaylığı sırasında örgütün bu iki temel talebini değerlendirmiş, üretim çiftliklerine kamera yerleştirileceğinin sözünü vermiş, kafes tavukçuluğunun ise 2022 itibarıyla kaldırılacağını taahhüt etmiş; ancak sonrasında bu doğrultuda herhangi bir adım atmamıştı.

Avrupa’nın bir numaralı yumurta üreticisi konumunda olan Fransa’da 33 milyon tavuğun yüzde 69’u, yaşamlarının tümünü, hareket etme olanağının son derece kısıtlı olduğu, penceresiz kafeslerde geçiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.