Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron’dan Netanyahu’ya: ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması kutlanılacak bir olay değil

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ertesinde, anlaşmaya taraf olan Avrupa ülkelerini İran’a karşı saf tutmaya ikna etmek üzere seyahate çıkan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Almanya’dan sonra Fransa’da da aradığı desteği bulamamış görünüyor. Netanyahu’yu dün (5 Haziran) Paris’te ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasının ‘insanların ölümüne’ sebebiyet verdiğini ve barışa katkıda bulunmadığını söyledi.

Bir gün önce tıpkı Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de söylediği gibi, İsrail’in İran’la ilgili kaygılarını paylaştığını belirten Macron, buna mukabil kaygıları giderecek yöntemin nükleer anlaşmadan çekilmek değil, anlaşmaya Tahran’ın balistik füze programına ilişkin ek yapmak olduğunu vurguladı.

Ortak basın toplantısındaki bu beyan üzerine Fransa’an anlaşmadan çekilmesini istemediğini söyleme ihtiyacı hisseden Netanyahu, “Bunu istemedim çünkü ekonomik nedenlerle zaten anlaşma kadük olacak” dedi. İsrail Başbakanı en önemli meselesinin ise, İran’ı Suriye’den çıkarmak olduğunu söyledi.

İkili ortak basın toplntısında Filistin’le ilgili soruları da yanıtladılar. ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını, şiddeti kışkırttığı için eleştiren Macron, “insanlar ölüyorsa kutlanacak bir durum olmaz” ifadesini kullandı. Ülkesinin Gazze’deki insani krize çözüm üretmek istediğini de belirten Fransa Cumhurbaşkanı, Kudüs’ün ortak başkent olacağı iki devletli çözümden yana olduklarını hatırlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.