Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Macron’un “yalan haber”e karşı yasa teklifi bugün mecliste görüşülecek

Bugün Fransız parlamentosunda, “yalan haber”e karşı bir takım önlemler içeren bir yasa teklifi görüşülecek. Yasa teklifine göre, seçimlerden önceki üç aylık dönemde, yalan haber olduğu tespit edilen içeriklere erişim mahkemeler tarafından engellenebilecek. Cumhurbaşkanı Macron’un önerisiyle hazırlanan teklifi basın özgürlüğüne karşı bir tehdit olarak değerlendiriyor.

Fransa’da geçen yıl seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Macron hakkında Bahama Adaları’nda banka hesapları olduğu yönünde haberler çıkmış; hatta Macron’un rakiplerinden Marine Le Pen, Bahama Adaları iddialarını seçim açık oturumunda da dile getirmişti.

Macron, seçim sürecinde hakkında ortaya atılan iddiaların ardından “yalan haber”e karşı bir savaş başlatmış, bu yılın Ocak ayında ise konuyla ilgili bir yasa teklifi hazırlığında olduğunu kamuoyuna şu sözlerle duyurmuştu: “Bir politikacıyı, bir kamu figürünü, bir gazeteciyi lekelemek için üretilen yalanlar, bir anda binlerce hesap aracılığıyla tüm dünyaya, tüm dillerde yayılabiliyor.”

Yasa teklifine göre, yargıçlar bir haberde dile getirilen bir iddia ya da suçlamanın “doğrulanabilir” verilere dayanıp dayanmadığına 48 saat içinde karar verebilecek. Yargıçlar tarafından “kötü niyet” ile yazıldığı tespit edilen haberlere erişim engellenebilecek.

Muhalefet ise Cumhurbaşkanı Macron’un yasa teklifini sert bir şekilde eleştiriyor. Yargıçların böyle bir karar alabilmesi için 48 saatin çok kısa olduğu ve böyle bir yasanın gazetecilerin kaynaklarını tehlikeye atabileceği eleştirileri öne çıkıyor. Ayrıca yasanın temelde basın özgürlüğüne aykırı olduğu ve Macron’un bu gibi yasalarla iktidarını sağlamlaştırmaya çalıştığını belirten muhalefet, Fransa’da mevcut yasaların yalan haberlere karşı yeterli olduğunu ileri sürüyor.

Sosyalist Parti milletvekili Hervé Saulignac, böyle bir yasanın farklı amaçları olan bir hükümetin eline geçmesi durumunda felakete yol açabileceğini belirtiyor. Yasanın “yalan haber” ilgili net bir sınır çizmediğini söyleyen Saulignac, işlerini olması gerektiği gibi yapan gazetecilerin de bu yasayla birlikte hedef alınabileceğine dikkat çekiyor.

Teklifin Cumhurbaşkanı Macron’un partisinin çoğunluğa sahip olduğu parlamentodan geçip, yasalaşması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.