Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de yerel bir gazetenin haber merkezine düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü

ABD’nin Maryland eyaletinde yerel bir gazetenin haber merkezini hedef alan saldırıda 5 kişi öldü. Eyaletin başkenti Annapolis’teki Capital Gazette’nin binasına uzun menzilli silahla ve sis bombalarıyla giren saldırganın açtığı ateşle, dört muhabir ve bir satış sorumlusu, Gerald Fischman (61), Wendi Winters (65), Rob Hiaasen (59), John McNamara (56) ve Rebecca Smith hayatını kaybetti.
Saldırıyı düzenleyen 38 yaşındaki Jarrod W. Ramos gözaltına alındı.
2011 yılında taciz suçundan ceza alan Ramos’un, bu konuda haber yapan gazeteyle yedi yıldır ihtilaf içinde olduğu bildiriliyor. Buna göre Ramos gazete aleyhine hakaret ve iftira davası da açmış ama kaybetmiş ve o günden bugüne gazete ve muhabirleri aleyhine sosyal medyada tehdit ve nefret içerikli paylaşımlarını sürdürmüş.

capital

ABD’de medyaya yönelik en kanlı saldırı

Capital Gazette’yi hedef alan saldırı ertesinde, ülke çapında medya kuruluşlarına yönelik koruma tedbirleri artırılırken, gazetecileri “halk düşmanları” olarak niteleyen Başkan Donald Trump’ın iktidarında medya çalışanlarının açık hedef haline geldiğine ilişkin tartışmalar da şiddetlendi. Aşırı sağcı Breibart haber sitesinin eski editörlerinden provokatif açıklamalarıyla tanınan Milo Yiannopoulos’un birkaç gün önce, bir haberle ilgili kendisinden görüş almak isteyen New York Observer’a gönderdiği mesajında, “çetelerin bir an önce gazetecileri öldürmesini umduğunu” söylemesi de, Annapolis’teki saldırı ertesinde sosyal medyada yeniden gündem oldu.
New York Merkezli bağımsız bir basın özgürlüğü savunucusu örgüt olan Gazetecileri Koruma Komitesi, Capital Gazette’ye yönelik bu saldırının, kayıt tutmaya başladığı 1992 yılından bu yana ABD’de medyayı hedef alan en kanlı saldırı olduğunu bildirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.