Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

24 Haziran gecesi Adil Seçim Platformu’nda neler oldu? CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ile söyleşi


 

Söyleşinin tam metni

Yayına hazırlayan: Tania Taşçıoğlu

İrfan Bozan: 24 Haziran gecesi Adil Seçim Platformu’nda ne oldu? Medyascope.tv özel yayınından merhaba. Bu özel yayını bu soruya yanıt bulmak için yapıyoruz. Yanımızda, Adil Seçim Platformu’nun CHP temsilcisi olan, aynı zamanda CHP’nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel var. Hoş geldiniz Onursal Bey.

Onursal Adıgüzel: Hoş bulduk.

Bozan: Adil Seçim Platformu ile ilgili daha önce sizinle yayın yapmıştık. Hatta yayınımızın başlığı ‘’Seçim gecesi CHP düzenli bir şekilde sonuç açıklayacak mı?’’ idi. Çünkü şu çok netti. Anadolu Ajansı önceki performanslarında da hep iktidar partisinin oy oranlarını yüksek gösteriyordu ve ondan sonra yavaş yavaş düşüyordu. Biz burada sonucun ne olacağını değil, AKP’nin kaça düşeceğini izliyorduk aslında. Böyle bir beklenti vardı ve gerçekten de böyle oldu. Buna alternatif olarak Adil Seçim Platformu adında bir oluşum gerçekleştirildi. Bu oluşumun içinde Millet İttifakı partileri, HDP ve 12 sivil toplum kuruluşu vardı. Önceki yayınımızda size şunu sormuştum: ‘’ Anadolu Ajansı dışında bize veri sunacak mısınız?’’ Siz buna ‘’Evet’’ yanıtını vermiştiniz ama şunu eklemiştiniz: ‘’Onlar kadar hızlı olmayabilir. Açılan sandık sayısı düşük olur. Ama doğru veri bizde olacak’’ demiştiniz. Ancak seçim gecesi en azından belirli bir saate kadar bunun gerçekleşmediğini gördük. Neden böyle oldu? Adil Seçim Platformu neden gerçek ve düzenli bir veri sağlayamadı?

Adıgüzel: Öncelikle şunu söyleyeyim: Adil Seçim Platformu çok önemli işler de yaptı. Bizim asıl amacımız sandık güvenliği konusunda bir araya gelmekti. Çünkü Türkiye’nin gerçeklikleri vardı. ‘’Birimizin olmadığı yerde, diğerimiz olduğu zaman bütün sistemi kapsayacağız’’ noktasında hareket etmiştik. Dört parti ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, arka tarafta birlikte müşahit ve görevli atadığımız bir sistem oluşturduk ve bu çok iyi çalıştı. 400 binden fazla sandık görevlisi ve sandık kurulu üyesini, 200 binden fazla sandık müşahidini de görevlerine atadı ve bunların çalışmasını takip etti.

Bununla birlikte, seçim günü de yapmamız gereken görevler vardı. Seçim gününün ilk saatlerinde hem Adil Seçim Platformu, hem Canlı Destek Hatları harekete geçirildi ve çalışmaya başlandı. O gün bütün yaşanan sorunlar sosyal medya üzerinden duyuruldu ve cevaplandırıldı. Aynı zamanda bir ittifak oldu. Mesela, İYİ Parti Urfa’da bir sorun yaşıyor. Bizi arıyor. Bizim milletvekillerimiz oraya gidiyor. Ya da Okmeydanı’nda bir sorun oluyor, oraya milletvekillerimiz, bileşenler müdahale ediyor. Gün boyu çok iyi bir çalışma yapıldı.

Bizim doğru ve güvenilir bir veri açıklama sözümüz vardı. Bu, platformun çok önemli işlerinden biriydi. Asıl görevi olmasa da, sandık güvenliğinden sonra yapması gereken önemli işlerden biriydi çünkü başka alternatif yoktu.

Bozan: Çünkü Anadolu Ajansı’nın manipüle edeceğini biliyorduk.

Adıgüzel: Evet. Başka bir alternatif olmadığı için Platform bu işi de üzerine almak zorunda kaldı. Ve saat 19.00 gibi veri akışı başladı.

Bozan: Veri akışı dediğiniz şey neydi?

Adıgüzel: Net olarak anlatayım. Bir yanlış anlama var. Platformun bileşenlerinden 4 partinin -Saadet Partisi, İYİ Parti, CHP ve HDP- kendi bilişim sistemlerinden gelen veri havuza yükleniyordu. Ayrıca bizim bir aplikasyonumuz vardı biliyorsunuz. Aplikasyonumuzdan ve diğer bileşenlerden gelen veriler bir merkezde toplanarak adilsecim.net üzerinden yayınlanacaktı.

Bozan: Veri dediğiniz, ıslak imzalı tutanağın fotoğrafı mıdır yoksa tek tek…

Adıgüzel: Değişken. Şöyle anlatayım. Mesela aplikasyondan ıslak imzanın fotoğrafı gelip işleniyor. Ya da Oy ve Ötesi’nden gelen ıslak imzanın fotoğrafı gelip işleniyor. YSK verileriyle karşılaştırılıyor. CHP örgütlerinden de, ilçe başkanlıkları ve okullardan ki orada da chp.net ve secim.chp.org.tr üzerinden çalışan farklı bir aplikasyonumuz vardı, onlar da anlık olarak o verileri giriyor ve bizim sistemimizde YSK verileri ile karşılaştırılıyor. O gece sadece CHP örgütleri çok ciddi bir şekilde çalıştılar. Bizim kendi sistemimizde bir sorun yaşanmadı. adil.secim.net’e CHP’den veri gelirken, diğer partiler ve diğer uygulamalardan da veri geliyordu. Burada bir partimiz ciddi bir sorun yaşadı. Bize A oyunu göndermesi gerekirken B oyunu gönderdi.

Bozan: Partiler ‘’Şu sandıkların verilerini sen vereceksin. Bu sandıkların verilerini de sen vereceksin’’ diye aranızda paylaşım mı yaptınız?

Adıgüzel: Hayır. Öyle bir paylaşım yoktu.

Bozan: Herkes aynı sandığı mı veriyordu?

Adıgüzel: Hayır. Bölgesel gerçeklikler zaten bu durumu sağlıyordu. Mesela, HDP Doğu ve Güneydoğu’da daha güçlü, oradan hızlı veri alıyordu. Biz de İstanbul, Ankara, İzmir, İç Anadolu, Ege, Akdeniz’de hızlı veri alıyorduk. İYİ Parti’nin de hızlı veri alacağı yerler vardı. Zaten bu ittifakla tüm Türkiye’yi kapsadığınız için bütün Türkiye’den veri gelecekti.

Bozan: Veriler aplikasyonla mı gelecekti?

Adıgüzel: Hayır. Aplikasyon sadece bunun bir ayağı. Beş, altı noktadan gelecekti. CHP’nin kendi iç sisteminden, HDP’nin kendi iç sisteminden, İYİ Parti’nin iç sisteminden, Saadet Partisi’nin iç sisteminden, artı aplikasyondan, artı Oy ve Ötesi’nin sisteminden. Birbirine entegre edilmiş böyle bir sistem.

Bozan: Bunlar bir merkezde toplanacaktı.

Adıgüzel: Aynen. Bu veriler bir merkezde toplanıyordu ki toplandı da zaten. Ama CHP dışında bir partiden gelen veriler -onlar bir saldırıya da uğramış olabilirler, onun cevabı onlarda kalsın-…

Bozan: Bu HDP yanılmıyorsam.

Adıgüzel: Evet. HDP’den gelen verilerde bir aksaklık olduğu için saat 19:00 da açmamız gereken sistemi 1 saat boyunca açamadık. ‘’Bizde mi bir sorun var acaba?’’ diye çabaladık.

Bozan: Peki gelen diğer verilerle açamaz mıydınız sistemi?

Adıgüzel: Açabilirdik. Ama biraz önce ‘’güvenilir veri vermek’’ diye söylediniz. Tabloya bakıyoruz, Güneydoğu Bölgesi’nde hiç oy alamayacak biri kazanmış oluyor. Çünkü o sırada HDP’nin de verileri o sisteme akıyor. Biz hatanın oradan kaynaklandığını o şekilde fark ettik. O şekilde açsak, farklı bir infial oluşabilirdi. Yani yanlış bilgi veriyor olurduk. Onu da sonradan ayırdık zaten. HDP’den gelen verileri çıkardık.

Bozan: HDP Genel Merkezi’nden gelen veriler girmiyordu diye belirtilebilirdi.

Adıgüzel: Tabii bu, o süreçte kritik bir karar olurdu. Biz ‘’HDP bu sorunu aşar’’ diye biraz bekledik. Ama aşamayınca o sonuçları maalesef devre dışı bıraktık.

Bozan: Yani şöyle oldu: 18.45’de Anadolu Ajansı veri vermeye başladı. Aslında 18.35’de haber merkezlerine düştü, 18.45’den itibaren verilmeye başlandı.

Adıgüzel: Biz de o kadar hızlı olmasak da, yaklaşık 1 saat içinde hazırdık.

Bozan: Saat 21:00’de ilk veriler geldi.

Adıgüzel: 21:00’de HDP’nin verilerini ayırarak vermeye başladık.

Bozan: Peki. Ondan sonra devam etti. Ama bazen adilsecim.org’a girdiğimizde şöyle sorunlarla da karşılaştık: Girip bakıyoruz, sandıkların %7’si açılmış, sonuç şu. Sayfayı yenileyip baktığımızda sandıkların %57’si açılmış.

Adıgüzel: Orada şöyle bir sorun var. Tabii 500 bin kişinin aynı anda çevrimiçi olduğu süreçler oldu. Türkiye’deki birkaç internet sitesinde bile aynı anda giriş yapılan böyle sayılar belki vardır, belki yoktur.

Bozan: Bunları öngöremediniz mi?

Adıgüzel: Bunları öngördük. Emin olun, seçim gecesi bu tür küçük aksaklıklar Hürriyet gazetesinin ya da başka bir internet sitesinin sayfasında da olmuştur. Zaten ekip işin başındaydı ve çözüm sunmaya çalıştı. Bizim orada 2 noktayı iyi ayırmamız gerekiyor; Veri gelen durumlar. Aplikasyonda küçük aksaklıklar olmuş. Saat 01.00’e kadar bizim çağrı merkezimiz çalışmış, sorulara cevap vermiş. Ama bir kısım insanlar ulaşamamış. Bu tür eksiklikler olmuş. Ya da aplikasyonda da veri girişinde 2 defa eksiklikler olmuş. Cloudflare bloklamış çalışmasını. Teknik tarafının raporunu arkadaşlar yazıyor. Biz yakın zamanda bir toplantı yapıp bunları açılamak istiyoruz.

Ama tek durum, aplikasyon veya diğer gelen veriler değil. Bizim bunlar için oluşturduğumuz bir havuz vardı. Bunun da bir amacı vardı. Dışarıdan gelen bir saldırıya karşı da bir backup (yedekleme) olsun. Yani A sisteminde bir sorun olursa, B sistemi de rahat bir şekilde işleyebilsin ve oradaki veri akışı kesilmesin. Oradaki 1-2 saatlik eksikliğin, yayın yapamamanın sebebi bu. Yoksa internet sitesinin çöktüğü doğru değil. Yanlış bir algı yürüdü.

Bozan: Ben söylediklerinizden şunu anlıyorum: Geç veri vermeye başlandı. Çünkü şunu da biliyorum. Ben de o sırada yine alternatif yayın yapan bir televizyondaydım. Bana ‘’Anadolu Ajansı verilerini kullanamayacağız. Adil Seçim Platformu ile konuştuk. Anadolu Ajansı vermeye başladığı anda onlar da veri vermeye başlayacak’’ dediler. İnanın ben saat 21.00’e kadar ne konuşacağımı bilemedim. Veri gelmiyor. Saat 21.00’de de gelen veriler, 20 bin sandık açılmış yüzde şu kadar. 1 saat sonra Adil Seçim Platformu’ndan gelen veride yine 20 bin sandık açılmış şeklinde.

Adıgüzel: İki defa böyle bir kesinti olmuş sitede. Ama bizim verdiğimiz veriler ne ne YSK’dan ne de Anadolu Ajans’ından. Birebir kendi yapımızdan gelen veriler. Onun için adım adım ve yavaş gelmiş olabilir. Dediğim gibi, o ilk aksaklığın temeli, verilerin eksik gelmesi ile yaşadığımız süreç.

Bozan: Ben şöyle anlıyorum: ‘’Saat 21.00’e kadar HDP’den düzenli veri gelmedi. Biz o haliyle verseydik sorunlu bir sonuç çıkacaktı. Bundan dolayı biz 21.00’den sonra veri vermeye başladık.

Adıgüzel: Evet.

Bozan: Tabii şöyle hikâyeler de var. Siz aslında CHP Genel Merkezi’ndeydiniz yanılmıyorsam.

Adıgüzel: Evet aynen öyle.

Bozan: Ve sizi de Parti Sözcüsü Bülent Beyle birlikte üç defa kamera karşısında gördük. Asıl kafaları karıştıran biraz da şu oldu: Örneğin, Bülent Tezcan 19.15’de çıkıp ilk açıklamayı yapıyor: İnce %40, Erdoğan %46 diyor.

Adıgüzel: O veriler anlık olarak bizim chp.net ve secim.chp.org.tr ye gelen veriler.

Bozan: Bir dakika. Biz şimdi Adil Seçim Platformu’ndan ayrıldık mı? Bu veriler CHP’nin verisi miydi?

Adıgüzel: Evet. Onu özellikle ayırmak gerekiyor. Çünkü o saatlerde HDP’den gelen verilerden dolayı Adil Seçim Platformu’nda o sorun yaşandığı için, bizim veriler…

Bozan: 19.15’de bir şey yok.

Adıgüzel: Genel merkezimiz kendi sistemini inceliyor. CHP’nin sistemi 1 dakika bile kesintiye uğramadı. Bunu bizim bütün ilçe başkanlıklarımıza, bilişim sorumlularımıza sorabilirsiniz. Google Analytics verilerine bakabilirsiniz. Trendi çok normal. Geceden sabah kadar çalıştı arkadaşlarımız. Buna uygun bir sistem var. Ama bunların birleştirilmesi noktasında yaşanan eksiklikler, adilsecim.net’in aksamasına neden oldu. Bunu ayırmak gerekiyor. Bülent Bey bizim sistemimize gelen veriler üzerinden yaptı açıklamayı.

Bozan: 22.09’da Bülent Bey ‘’İnce %34, Erdoğan %52, seçim 2. tura kaldı’’ açıklamasını yaptı. Ama gece 00.30’da seçimin 2. tura kalmadığını gördük. Kafaları karıştıran bu oldu.

Adıgüzel: Şimdi şöyle bir trend var. Takdir edersiniz, bizim sistemimize veriler geliyor…

Bozan: 22.10’da 2. tura kaldı diyor. 00.30’da seçimin 2. tura kalmadığını gördük.

Adıgüzel: Orada trende baktık. Bize hızlıca veriler geliyor. Gecenin ilk yarısında yaklaşık %80’inden fazlası hızlı bir şekilde bize gelmişti. Sadece kendi sistemimiz üzerinden, aşağı yukarı 150 bin sandıktan çok hızlı bir şekilde veri almıştık. Bunu ikiyle çarpın.

Bozan: Saatini söyleyebiliyor musunuz? 150 bin sandığa saat kaçta vakıf oldunuz?

Adıgüzel: Bülent Bey en son açıklamayı yaptığı zaman o seviyelere doğru yükseliyordu.

Bozan: Yani 00.30’da. O saatte 150 bin sandığın verisi sizdeydi.

Adıgüzel: Evet. Oraya doğru yükseliyordu. Diğer arkadaşlardan gelen ve ertesi gün gelen verilerle %95 civarına ulaştı Türkiye’de aldığımız sonuçlar. Şimdi Adil Seçim Platformu’nun verileriyle birleştirme yapacağız. Ulaşamadığımız tutanak sayısı çok azalacak buna emin olabilirsiniz.

Önce Bülent Beyin açıklaması meselesini anlatayım, bir yanlış anlaşılma olmasın. Bizim de sistemimiz açılıyor, bir yandan da YSK’yı takip ediyoruz biliyorsunuz. Bir farklılık olursa, il ve ilçe başkanlarımızı ‘’buraya müdahale edin sorunlar olabilir’’ diye anında uyarıyoruz. O noktada, Anadolu Ajansı sandıkların çok hızlı bir şekilde açıldığını iddia ederken, bizim de sonuçlarımız adım adım görülmeye başlamıştı. Bize gelen verilerde ilk trend, Tayyip Erdoğan’ın henüz %50’lere ulaşmadığı, Muharrem Beyin de %35’leri zorladığı bir süreçti. Sonrasında Tayyip Bey biraz daha yukarılara %51-%52 noktasına geldi.

Bozan: Bu bahsettiğiniz CHP’nin verileri değil mi?

Adıgüzel: Evet. CHP’nin iç sistemi. Trend aşağı doğru olduğu için Bülent Bey de ‘’ bu durum 2. tura kalabilir, hala ulaşılamayan 10 milyondan fazla oy var’’ dedi. O saatlere bakmam lazım. Bunları doğru bir şekilde analiz edebilirsek, trend bu tarafa doğru gidebilir diye gördük. Ama zaman içinde, bizden gelen verilerle YSK’dan gelen verilerin uyuşmaya başladığını fark ettik. Yani trend aşağıya doğru inerken yavaş yavaş yukarıya doğru döndü. Bülent Bey herhangi bir sorun olmasın diye Türkiye’ye bir mesaj verdi. Ama bu birebir bizim kendi verilerimiz. Bizim Anadolu Ajansı ile ne bir anlaşmamız var ne de bir aplikasyon almışız.

Bozan: Size hiç Anadolu Ajansı verisi gelmedi mi?

Adıgüzel: Gelmez. Gelemez. Anadolu Ajansı ile bir anlaşmamız yok. Aplikasyonumuz da yok. Sizler, yani basındaki arkadaşlar çok daha iyi biliyorsunuz. Böyle bir veri alma şansımız yok, zaten almadık. YSK’yı da kontrol amaçlı kullanıyoruz. Ama onları da kendi verilerimizle ayırabilecek bir iç sistemimiz var. Yani bütün sürecimizi CHP örgütlerinden gelen tutanak verileriyle yürütüyoruz.

Bozan: Kafaları karıştıran bir konu da, sizin şu anda oturduğunuz koltukta daha önce oturan CHP Parti Meclisi Üyesi Erdal Aksünger’in, seçimden 1-2 gün sonra yaptığı bir açıklaması oldu: ‘’Ben oradaki arkadaşlarla konuşunca verilerin YSK ve AA’dan geldiğini öğrendim.’’

Adıgüzel: Dediğim gibi AA ile bir anlaşmamız olduğunu veya bir aplikasyonumuz olduğunu ispatlasınlar ben bu görevi hemen bırakayım. Böyle bir şey yok. AA’dan bizim bir veri almamız gibi bir durum söz konusu değil. Erdal Bey de çok iyi bilir…

Bozan: Peki, YSK?

Adıgüzel: YSK verilerini almak zorundayız. Ama bunu ayıran bir sistem var. Daha sonra biz Erdal Beyle de konuştuk. Orada adil seçim uygulaması ve adilsecim.net’le bizim parti sistemimizi ayırmak gerekiyor. adilsecim.net’in en büyük bileşenlerinden biri CHP olduğu için bir çok eleştiri bize geliyor. Ama bunun temelinde bir iç sistemimiz var ve bu iç sistemimiz de altı tane veri aktaran bileşenlerden biri. Bu şekilde yürüyordu.

Lütfen yanlış anlaşılmasın, bunu ‘’bu sistem çok iyi çalıştı, biz başarılı olduk’’ mantığıyla söylemiyorum. Öbür tarafta eksilikler var. Ama eğri oturup doğru konuşmak lazım; bizim iç sistemimizde bir sorun yaşanmadı. Çünkü onun için çok büyük önlemler almıştık.

Bozan: Çünkü Erdal Beyin bu lafı üzerine şöyle bir spekülasyon yapıldı: ‘’Kendi yazdıkları sistem çöktü ama bunu açıklamıyorlar. YSK verileriyle durumu idare ettiler.

Adıgüzel: Hayır, hiç öyle bir şey yok.

Bozan: Açıkçası, spekülasyonlara Erdal Beyin bu açıklaması neden oldu.

Adıgüzel: Erdal Beyle de görüşüp eksikleri, fazlaları kendi aramızda konuştuk. Dediğim gibi, bizim kendi iç sistemimizde bir çökme kesinlikle söz konusu değil. Anadolu Ajansı’ndan bir veri almamız söz konusu değil. YSK ile de karşılaştırmak zorundayız. Birçok itirazımız var. Değiştirdiğimiz milletvekillerimiz var. Oyları takip ettiğimiz için Osmaniye, Maraş, Çanakkale, Burdur gibi bir çok noktada, sabaha karşı milletvekili sayımız arttı. Sabaha kadar, ertesi gün akşama kadar bütün sandıkları ve o süreçleri takip ettik.

Şunu da açıkça söyleyeyim: Biz ilk gece, özellikle büyükşehirlerde %100’e yakın verileri almıştık. Mesela İzmir’de sadece 5 sandık gelmemişti. İstanbul’da %99,9’a yaklaşan bir oranla bütün verileri aldık. Keza Mersin, Antalya gibi bölgelerde de öyle. Bizim sıkıştığımız bölgeler daha çok, milletvekili çıkaramadığımız ve biraz daha zorlu taşra koşullarının olduğu bölgeler. Çünkü Türkiye’de 30 binden fazla sandık da, 1-2 sandığın olduğu, köy özelliği gösterebilecek mahalleler.

Bozan: Ama oraları da diğer partilerin kollaması gerekiyordu değil mi? Bu mu çalışmadı?

Adıgüzel: Yani, birlikte atamalar yapmıştık. Ama bölgenin şartları da çok zordu. Bizim Urfa’ya gönderdiğimiz birçok gönüllü ve görevli arkadaşımız darp edildi, şiddete maruz kaldı. İtirazları göz önünde bulundurulmadı. Sandık başına sokulmadı diyelim. Böyle bir sorun da var.

Bozan: O zaman bahsettiğiniz 30 bin sandık.

Adıgüzel: Hayır, 30 bin sandığın hepsi değil. O bölgelerde veri girişinin daha yavaş olduğunu söylemek istedim. Mesela, bir metropollerde 20 bin okul var. Buralarda 50 sandık var. Bir de taşra bölgelerinde 30 bin mahalle var ki oralarda daha az sandık var. Oralardan veri gelmesi daha zor oluyor. Hem bilgi iletişimi kullanma noktasında eksiklik var. oradaki vatandaşlarımız çok efektif kullanamıyorlar, çok başarılı değiller. Hem de o verilerin, ilçelere, illere gelip bize aktarılması da zaman alıyor. Böyle bir eksiklik var.

Bir de, sosyal medyada da görüyorum, Adil Seçim Platformu’na milyonlarca lira harcanmış diye çok fazla manipüle ediliyor.

Bozan: Ne kadar para harcandı?

Adıgüzel: Bütün faturaları açıklarız hiç sorun değil. Adil Seçim Platformu, gönüllülerin ve birçok vatandaşın fedakârlığı ile organize ediliyor.

Bozan: Kaç kişi çalıştı? 180 bin sandığın verisini girmekten söz ediyoruz. Yüzlerce insandan bahsetmemiz gerekiyor. Kaç kişiydi toplam operasyon? Yetti mi?

Adıgüzel: Şöyle söyleyeyim: Ciddi bir çağrı merkezimiz vardı. 20-30 kişi sadece çağrı merkezindeki canlı desteği cevaplıyordu. Onların başında avukatlar vardı.

Bozan: Sosyal medyada ‘’onlara ulaşamıyoruz’’ feryatları vardı.

Adıgüzel: Bununla birlikte bir çağrı merkezimiz vardı. Bileşenlerle bunu koordine etmiştik. Mesela, Hürriyet Hareketi’nden 20 genç arkadaşımız iki avukatla birlikte canlı desteği koordine ediyorlardı. Sensiz Olmaz Hareketi’nden arkadaşlarımız gece 01.00’e kadar telefonla canlı desteği cevapladılar. Bunların hepsinin raporları var. 5000 çağrıyı cevaplamışlar. Sorunlar neymiş, nasıl cevap verilmiş, hepsinin raporu var. Yakın zamanda bunları paylaşacağız.

Ama tabii ki aplikasyonu da yüz binlerce insan indirdiği için böyle aksaklıklar olmuş olabilir. Bir de sadece aplikasyon üzerinden yaklaşık 80 bin tutanak geldi. Evet, gönderemeyen arkadaşlar var ama başarıyla bize verileri ulaştıran arkadaşlarımız da var. Ama çok mütevazı bütçelerle ve kendi imkânlarımızı da katarak, kendi ceplerimizden destek koyarak yaptığımız bir iş, milyonlar harcanmış gibi gösterilirse de üzülürüz.

Bozan: Ben size şunu söyleyeyim: Gerçekten Türkiye’nin en büyük beklentisi, adil bir seçim sonucuna ulaşmak. Bu konuda bir kampanya yapsanız herhalde milyonlar, belki milyarlar toplanır. Dolayısıyla, bu konuda para harcanması kimsenin eleştirebileceği bir durum değil. Yeter ki Anadolu Ajansı dışında bir veri sunun.

Adıgüzel: Haksız bir eleştiri de zorumuza gider. Çünkü orada birçok insanın fedakârlığı, emekleri, kendi ceplerinden harcadıkları var. Onlara haksızlık olur diye düşünüyorum. Tabii ki büyük bütçelerle bu işler yapılabilir. Ama Türkiye’nin gerçekliklerini de göz önünde bulundurarak bir analiz yapıyoruz şimdi. Bu analizlerle daha doğruya ulaşacağız. Bunu da söylemek istiyorum.

Bozan: Böyle bir altyapı için herhalde bir siyasinin mitingi kadar bir para yeter değil mi? O kadar da mı harcamadınız?

Adıgüzel: Tabii çok daha büyük paralar harcanması gerekebilir. Ama nasıl bir model kurmak istediğinize de bağlı bu. Bunu tekrar söyleyeyim: Bizim çıkış noktamız her sandığı kapsamaktı. Türkiye tarihinde böyle bir şey yok. Yan yana gelmez denilen partiler, kurumlar yan yana geldiler ve sandık başında görev almak gibi büyük bir adım attılar. Bu çok önemli bir adım. Biz ihtiyaca binaen ikinci bir noktada, ‘’bu sonuçları da buradan açıklamalıyız’’ diye bir talep gelince, bu işi de üzerimize aldık.

Bozan: Ama işte kamuya yansıyan yüz buydu.

Adıgüzel: Zaman problemi, yani 1-2 saat geç kalmak bile Türkiye kamuoyunda çok büyük bir yanılgıya yol açtı. Bunun için de gerekli açıklamayı yaptı Platform.

Bozan: Hatta özür diledi.

Adıgüzel: Evet. Teknik anlamda da bir açıklama yapmak için çalışıyor. Yarın bir toplantı var. Teknik anlamda da bir açıklama yapacak. Hangi saatlerde, nasıl sorulara cevap verememiş, ne olmuş, ne kadar veri almış, ne kadarını birleştirmiş, bu konuda açıklama yapacak. Ama ben CHP adına söyleyeyim, biz kendi örgütlerimizden gelen tutanaklara ilk saatlerde ulaştık. Farklılıkları ortaya çıkardık ve en yakın zamanda da kamuoyuyla paylaşacağız.

Sadece seçim gününü de düşünmeyin. Onun öncesinde de YSK ile canla başla bir mücadele verdik. İnanamazsınız. AKP, Adil Seçim Platformu uygulamasının kullanılmaması için YSK’ya başvurdu. Bunlarla uğraştık. YSK’nın mobil yazılımını denetlemek için defalarca dilekçe verdik. Denetim isteklerimizle ilgili dilekçemize evvelsi gün gelen cevap ‘’Başkan buna cevap verecek’’ oldu. YSK verileriyle listelerde bulduğumuz hataların hepsini ispatladık. Bunlar çok önemli işler. Ama dediğim gibi, o yayın eksikliğinden kaynaklanan süreç bunların hepsini gölgeledi. Birlikte hareket etme noktasında, sandığa gitme noktasında bence çok önemli adımlar atılmıştı. Eksikleri görüp birlikteliği, dayanışmayı sürdürmek gerekiyor çünkü burada bizi bir araya getiren ne maddi kaynaklar, ne başka bir şey. Sadece yan yana durup, ülkemize sahip çıkma duygusuydu.

Bozan: Aslında sosyal medyada da takip ettiğim kadarıyla ki bunu uzun uzun yazanlar da oldu sosyal medyada, Adil Seçim Platformu’nun aplikasyonuna, yani sandık başında olup bunun fotoğrafını çekip sisteme girmekte sorun yaşayan birçok insanın sosyal medya paylaşımı vardı.

Adıgüzel: Bize ‘’ne oldu, ben gönderdim’’ diyen arkadaşlarımız da var. Dediğim gibi, küsuratını yanlış söylemeyeyim ama 79.214 tutanak elimize ulaşmış.

Bozan: Sadece bu sistemle 80 bin tutanak geldi. 100 bin tutanak da farklı yollarla geldi.

Adıgüzel: Evet. Bir de, model çok farklı. Bu modelin, sadece aplikasyonun, Türkiye’nin dört bir yanından 180 bin 524 tutanağı getirmesini beklemiyorduk. Bizim modelimizde, taşrayı partiler ve örgütler organize edecekti. Büyükşehirlerde de örgütlerimiz zaten paralel olarak çalışıyor ama aynı zamanda, gelen bu tutanaklar da, bizim, veriye daha hızlı ulaşmamızı sağlayacak. Bu şekilde planlanmış bir işti. Birçok arkadaşımız bu modeli tam olarak bilmediği için eleştirileri de biraz farklı bir noktaya yoğunlaşıyor.

Bozan: Odatv sitesinde Adil Seçim Süreç Raporu ile ilgili bir rapor yayınlandı.

Adıgüzel: Evet. Bana sunum yapıldığı söyleniyor. Ben hiç böyle bir sunumla karşılaşmadım.

Bozan: ‘’Aplikasyon sisteminde hatalar vardı’’ deniliyor. ‘’Bug (hata)’’ deniliyor galiba.

Adıgüzel: Oradaki bütün eksikliklere karşı güncellemeler yapıldı.

Bozan: ‘’Kullanıcı hata bildirimleri dikkate alınmadı’’ deniliyor.

Adıgüzel: Defalarca güncelleme yapıldı, sisteme bakabilirler. Sanırım 5 defa Android’de, 3 defa da IOS’da güncellemeleri yapıldı bu sistemin.

Bozan: ‘’İlk Stabil sürüm seçimden 4 gün önce yüklendi. Tabii bunun için çok geç kalındı diyorlar.

Adıgüzel: Odatv bunun altındaki imzayı söylemiyor. Biz 54 günlük kısa bir süreçte yaptık bu çalışmayı. Herkesin bunu da bilmesi gerekiyor. 600-700 bin insanı organize etmek kolay değil. Binlerce insan aplikasyonu son gün indirmiş. Tabii onlar da bize veri gönderdiler, sorun yok ama bizim aplikasyonumuzu 1-2 gün önce indirmiş olsa, çağrı merkezimiz onu arayıp ‘’nerede görev almak istersiniz,’’ ‘’şurada görevlendirildiniz’’ yönlendiriyor. Aplikasyonu son gün indirenler bunları yaşayamadı mesela. Bu tür eksiklikler var, bunları doğru algılayıp ona göre değerlendirme yapmak gerekiyor. Tabii ki aksamalar olmuş. Mesela bir cloudflare bloklamış bir süre. Arkadaşlarımız işin başındaydılar, hemen açtılar. Bir başka sorun daha yaşanmış. Yani bizim aplikasyonumuz belli iki kesinti yaşamış.

Bozan: Sizce o gece aplikasyonunuz iyi çalıştı mı?

Adıgüzel: Daha iyisi olabilirdi ama 80 bin tutanak gönderildi. Sadece şunu iyi bilmek gerekiyor. Bizim tek veri kaynağımız aplikasyon değildi. Aplikasyonda yaşanan sorun, bizim, İstanbul’da o sandıktan sonuç almadığımız anlamına gelmiyor. Çünkü bize partiler, diğer sivil inisiyatifler de veri gönderiyordu ve burada birleştiriyorduk onu.

Bozan: ‘’Aplikasyonda bir takım sorunlar yaşansa da veriler ulaştı’’ diyorsunuz.

Adıgüzel: 80 bine yakın tutanak bize ulaşmış. Yarın arkadaşlarımız karar verirse, bunu Zip dosyası halinde oraya yükleyecek. Gönderen arkadaşlarımız indirip bunu görebilecekler.

Bozan: ‘’Madem size geldi, bize de açın bunları’’ diye bir talep de vardı. Açmayı düşünüyor musunuz?

Adıgüzel: Bir kısmını açmayı düşünüyoruz. Ama bir kısmını, mesela sandıklara görevli atadığımız kısmı açamayız. Çünkü partiler adına, bizimle gizli bilgilerini verip görevli olmuş insanlar var. Kişisel Veri Kanunu’na göre bunlar açılamaz.

Bozan: Hayır, yani 181bin tutanağı isim olmadan sizin sisteminizde ben görebiliyor muyum?

Adıgüzel: O ikinci kısmı. Bize gönderilen tutanakların hepsini mobilden görebilirsiniz. Artı, CHP sistemine yüklenen bütün bilgileri de açacağız.

Bozan: Siz CHP olarak 181.129 sandık…

Adıgüzel: 180.524 sandık.

Bozan: Tamam. Elinizde bu kadar tutanak var mı?

Adıgüzel: %95’i var. Ama %5’lik kısmını da diğer partiler ve OY ve Ötesi’nden gelen verilerle birleştirme yapmamız gerekiyor. Şu anda arkadaşlarımız tek tek üzerinde çalışıyor. Kesin sonucu sizinle paylaşacağız.

Bozan: %5 yaklaşık 9 bin sandık mı?

Adıgüzel. Ama oy oranına %5 olarak yansımıyor, biraz daha farklı. Ama şu gerçekliği görün lütfen: Sadece Urfa üzerinden gitmek istemiyorum ama sandığın başına yaklaştırılmayan görevlilerimiz var. Onların bize tutanak gönderme imkânı olmadı. Bunu da yaşayıp gördü insanlar. Mesela Kanada’dan sırf çalışmak için gönüllü olarak gelen bir avukat oldu. Ben o gece kendisiyle telefonda konuştum. Zorluklar yaşadı arkadaşlarımız. Ya da İstanbul’dan giden birçok gönüllü arkadaşımız vardı. Onlar o noktada o kadar sıkıntı yaşadılar ki. Oralardan gelmeyen veriler var. Türkiye gerçekliğinde bunu da görmek gerekiyor.

Urfa’nın Akçakale ilçesinde, Eyyübiye’de, Harran’da, Erzurum’da bazı noktalarda yaşadık aynı sorunları. Bu yaşananları da bir yerde muhafaza etmek gerekiyor ki fotoğrafa objektif bakabilelim.

Bozan: Ama sonuçta şunu söylüyorsunuz ki Cumhurbaşkanı adayınız Muharrem İnce de söyledi. Evet, çalınmadı mı, çalındı. Ama sonuca etki edecek düzeyde değil. Siz Onursal Adıgüzel olarak, CHP adına ki ana muhalefetin temsilcisisiniz ve Adil Seçim Platformu’nun da ağır bir bileşenisiniz. Muharrem İnce’nin ‘’10 milyon önde’’ açıklaması, değil aslında. Buradaki mesele 2. tura kalma meselesidir.

Adıgüzel: Tabii O açıklama ikinci tura kalma meselesiydi. O açıklama yanlış anlaşıldı. Muharrem Bey aradaki total farkı söyledi. Çünkü onun ben ilk turda bu işi toparlayacağım motivasyonu vardı. Öyle bir kamuoyu oluşmuştu gerçekten. Tabii, sandıkta farklı ortaya çıktı.

Bozan: 2. tura kalacak oy oranı kadar -Muharrem Beyin ifadesiyle söylüyorum- ‘’çalınma’’ ihtimali var mı? Urfa diyorsunuz, Erzurum diyorsunuz.

Adıgüzel: Kesinlikle, sandık başı hileleri zaten videolarla ortaya çıktı biliyorsunuz.

Bozan: Bunlar sonucu etkileyecek kadar mı?

Adıgüzel: Bunları gördük, yaşadık. Biz bunları daha derin bir analizle de yapıyoruz. Sadece sandık başı hilesi değil, bir yazılım var mı, yazılım üzerinden bir müdahale olmuş mu diye analiz ediyoruz. Çünkü az önce söyledim, YSK bizim bütün denetim isteklerimize ‘’hayır’’ dedi. Bunları basınla paylaşacağım. Algıların biraz daha rahatlamasını bekliyorum. Elimle yazdığım dilekçeyi, sonunda YSK Genel Müdürü’ne e-posta attım. Bana dönüp ‘’olmaz. Kurula verin.’’ Cevabını verdi. Önce her şeye ‘’evet dediler, ama sorularımızı görünce hepsine ‘’hayır’’ dediler. İki gün önce de buna bir cevap geldi. Bunların hepini daha iyi analiz edeceğiz. Mesela, bizim %100 sonuç aldığımız iller de var. Bu illerde YSK verileriyle bizim verilerimizin çok ayrıştığını söyleyemem. Ama daha geniş bir analiz yapıp hem Platform olarak, hem de Parti olarak sizlerle paylaşacağız. Böylece kamuoyu oradan daha iyi aydınlanır diye düşünüyorum.

Bozan: Gecenin ilerleyen saatlerinde Adil Seçim Platformu’nun internet sitesindeki veriler daha düzene girdiğinde, Anadolu Ajansı ile otomatik olarak kafa kafaya olmaya başladı.

Adıgüzel: Bülent Beyin de açıklamaları buradan geldi. Trend birbirine yaklaştı açıkçası. Bunu gözlerimle gördüm. İlk dakikadan başlayarak önce %5’i açıldı, sonra %10’u, %20’si açıldı. Bizim de hızlıca artmaya başladı. 100 bin sandığın üzerine çıktık, sonra 140 bine doğru yürümeye başladık. Ama açıkçası, trend çok farklı gitmemeye başladı. Sadece, onlar yukarıdan başlayan bir trendle, biz de aşağıdan başlayan bir trendle gidiyoruz. Bunun sebebi de, bizim güçlü olduğumuz yerlerden hızlı veri geliyor olması. Bu işin doğasında var zaten. Nerede daha hızlı internete ulaşabiliyorsan, daha iyi kullanıcıların nerede varsa, oradan hızlı veri gelir. Diğer taraftan biraz daha aksak ve yavaş gelir.

Adil Seçim Platformu olarak bizim en büyük eksikliğimiz, bütün verileri bir araya toplayıp verelim ve kamuoyunu çok daha hızlı ve doğru bir şekilde aydınlatalım derken, gelen veri aksaklıkları bizim işimizi aksattı.

Bozan: Siz Adil Seçim Platformu olarak sandık güvenliği, yani o gün sandıklarda olabilecek sorunlara karşı örgütlenmiş bir yapı olduğunuzu söylüyorsunuz.

Adıgüzel: Tabii, bu işin ilk adımı bu. Ama sonra ihtiyaca binaen…

Bozan: Peki kaç günlük bir hazırlık yaptınız?

Adıgüzel: Seçim kararı alınır alınmaz biz çalışmalara başlamıştık. Bu aplikasyon fikri de zaten o günlerde ortaya çıkmıştı. Veri verme çalışmaları ‘’artık veri de vermek zorundayız’’ meselesini son 10 günlük bir zaman dilimi içinde yaptık. Biz asıl olarak, ‘’Türkiye’de boş sandığımız kalmasın, sandıkları kapsayalım’’ dedik. Türkiye tarihinde yapılmamış bir işbirliği oldu. ‘’Acaba CHP’nin, Saadet Partisi’nin, İYİ Parti’nin müşahidi var mı? Yoksa başka partilerin bir görevlisi var mı? Sivil inisiyatiflerin var mı?’’ şeklinde, yan yana koyduğumuz zaman herkesin ulaşabildiği bir database oluşturduk. Bu database’de herkes sayıları, verileri gördü. Bunun sonucunda da Türkiye’de 1000 küsur sandığa indirdiğimiz bir kapsama sağladık. Yani mükemmel bir sayım. Bunu müşahitlerle yaklaşık belki 1000’in de altına indirdik. Burada bütün arkadaşlarımızın emekleri var, haksızlık etmek istemiyorum.

Bozan: Aslında şu teori hep yapılıyor: Anadolu Ajansı’nın taktiği, iktidar partisini yüksek gösterip muhalefeti demoralize etmek ve muhalefet temsilcilerinin sandıklardan ayrılmasını sağlamak, böylece oradaki ‘’oynamayı’’ istedikleri şekilde yapabilmek. Bu seçimde de bu oldu mu?

Adıgüzel: Evet, bu taktik her zaman olduğu gibi gene yapıldı. Ama bizim arkadaşlarımızın da canla başla sandıklara sahip çıktıklarını gördüm. Sabah Urfa’da yaşananlar yüzünden Genel Merkezimizden Urfa Valisi ile konuştuk. Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Erkek Urfa Valisini aradı. Orada görevlendirdiğimiz milletvekillerimiz vardı. Ona rağmen, Suruç’ta, Eyyübiye’de, Harran’da, Akçakale’de yaşandı. Sadece Urfa özelinde düşünmeyin. Oradaki coğrafyada birçok sorun vardı.

Bozan: Güneydoğu’da mı?

Adıgüzel: Birçok sorun oldu. Mesela, biz Hakkari’den ilk saatlerde sonuçlarımızı almıştık açıkçası. Hakkâri örgütü 1 gün içinde bütün sandıkların verilerini girmişti. Yani, oralardan veri almadık değil, aldık ama biz daha bütünlüklü bir veri alıp paylaşmak istedik. Bırakın bütünlüklü veriyi, hatalı veri gelince kendi sistemimizi manipüle etti. Bu yüzden onu çözmemiz biraz zaman aldı. Bizim buradaki tek eksikliğimiz budur.

Sistemin çöktüğü iddiaları da doğru değil. adilsecim.net çökmedi. Verilerle ilgili problem yaşandığı için geç yayına başlandı.

Bozan: Siz bir yazılım şirketiyle anlaşmadınız mı? Nasıl oldu bu Adil Seçim Platformu’nun veri işi? Bu işi partilerin profesyonelleri yapmadı değil mi?

Adıgüzel: Partimizin profesyonelleri var. Aynı zamanda, bilişim dünyasının profesyonellerinden oluşan bir ekip de var. Biraz önce bahsettim, bu işin bir back ofisi de var. Back ofiste çok öze datalar var. Bunları herhangi bir firmaya ‘’bunları alın birleştirin, kullanın’’ demek kolay değil. Ama sektörün önde gelen firmalarına hizmet veren arkadaşlarımızın organize ettiği ve çok mütevazı bütçelerle organize edilmiş bir iş.

Bozan: Gönüllülük temelinde yürüyen bir şeydi yani.

Adıgüzel: Gönüllülük ve profesyonellerin desteği ile diyelim Sadece gönüllülük dersek doğru ifade etmiş olmayız.

Bozan: Burada sorun, zaman kısıtlılığı mıydı yoksa ‘’daha kapasiteli şirketlerle, insanlarla çalışsa mıydık’’ sorunu mu? Sorun dediğim, bu veri verememe meselesi.

Adıgüzel: Zaman kısıtlılığına rağmen, bu testler yapıldı. Biz üç defa sadece CHP iç sistemini test ettik.

Bozan: Bence CHP’nin kendi iç sistemini bırakalım, Adil Seçim Platformu’na gelelim.

Adıgüzel: Bütün partilerin kendi aralarında yapılan veri akışları da test edildi. Ama belki de diğer partiler bir saldırı yaşadığı için…

Bozan: HDP’ye yapılan nasıl bir saldırıydı?

Adıgüzel: Tabii onu arkadaşlarımız kendi içlerinde daha iyi biliyor.

Bozan: Yani şunu anlamak istiyorum. HDP Genel Merkezi’ne veriler geldi. Onlar sizinle…

Adıgüzel: Gelememiş işte. Bize ilk etapta 20 bin sandık geldi. O hatalı olarak paylaşıldı. Ondan sonra bir daha veri alamadılar. Tabii bunu kendileri daha iyi açıklarlar. Orada bir siber saldırıya uğradıklarını söylüyorlar.

Bozan: HDP’de bu işle ilgilenen bilgi işlem çalışanları mı?.

Adıgüzel: Evet. Tabii bunun araştırılması lazım. Onlar adına benim konuşmam eksik bilgi olur. Ama veri gelemediği için bir şekilde aksıyorlar ve bu bütün sistemi aksattı.

Bozan: Veri gelmedi mi yanlış mı geldi?

Adıgüzel: İlk 20 bin sandık geliyor. Oradan gelen veri zaten bize yanlış geliyor. Bizim bunu ortaya çıkarmamız epey zaman aldı.

Bozan: Yanlış derken ne anlıyoruz?

Adıgüzel: A adayına gelen oylar, bize B adayı olarak gönderiliyor. O da bütün haritayı manipüle ediyor.

Bozan: Kullanıcının veri girmesinden kaynaklanan bir sorun mu?

Adıgüzel: Kullanıcıdan çok, bize gelen akışta bir sorun var. Kullanıcıda değil sorun.

Bozan: Hayır yani oraya veriyi giren birinin hatasından dolayı mı bu?

Adıgüzel: Onların iç sistemindeki bir akış problemi

Bozan: O ilk 20 bin sandıktan sonra bir anda veri akışı duruyor.

Adıgüzel: Evet. Yarın teknik ekiplerimiz ve bütün partilerin teknik ekipleri bir araya gelerek bunu daha net bir şekilde konuşacaklar. Bununla ilgili bir teknik rapor da hazırlanıyor; hangi saatlerde aksaklık olmuş, trendler ne, nerede eksiklik var, Çağrı Merkezi’ne hangi çağrılar gelmiş, kaça kadar cevaplanmış, bunların hepsi elimizde kayıtlı. Ama yanlış bilgilerle müthiş bir yaygara kopartılıyor. Keşke doğru bilgilerle olsa bunlara cevap vermekten mutlu oluruz. Ama bir bakıyorsunuz, nereden geldiği belli olmayan bir hesap ‘’bilmem kaç milyon harcandı bu işe’’ diyor ve bütün kamuoyu bunun peşine takılıyor.

Bozan: 9 milyon TL lafları dolaşıyordu.

Adıgüzel: Komik. Onun onda biri hatta yüzde biri bile değil. O kadarını söyleyebilirim size.

Bozan: Peki. 18.45’de Anadolu Ajansı’nın verileri alenileşmeye başladı. O süreçte Adil Seçim Platformu’nun verileri de ortaya çıksaydı, biz nasıl bir tabloyla karşılaşacaktık? Anadolu Ajansı Erdoğan’ı %59’dan indirmeye başladı. Sizde başka bir trend mi olacaktı? Nasıl olacaktı?

Adıgüzel: Bizde sadece yanlış gelen bilgiyle HDP yerlerde sürünüyor olacaktı. Bu da kamuoyunu yanıltacak bir veri olacaktı. Onu aşmayı bekledik açıkçası.

Bozan: HDP’nin makul bir orana gelme verisinin düzelmesini beklediniz yani.

Adıgüzel: Hayır. Biz fark ettik ve verinin düzelmeyeceğini görünce de onu sistemden çıkardık ve biz devam ettik.

Bozan: Anladım. Peki HDP verilerini nereden aldınız o zaman?

Adıgüzel: Ondan sonra kendi örgütlerimizden, diğer partilerden gelen verilerden. Zaten ayrım yok. HDP, CHP verisi de gönderiyor, İYİ Parti, Saadet verisi, HDP verisi de gönderiyor.

Bozan: Bir daha hiç HDP verisi almadınız mı?

Adıgüzel: Gelen veri belli. Sadece oradan veri almadık. Zaten onlar büyük sorunlar yaşadılar ama iç meseleleri, kendileri anlatmak isterler. Onlar da merkeze veri alamadıkları için başka yöntemler denediler. Onların sistemi bayağı bir sorun yaşadı.

Bozan: Peki. O zaman, Adil Seçim Platformu düzenli çalışsaydı, 18.45’de açılan sandık sayısı Anadolu Ajansı’nda %20’yse sizde belki %5’di.

Adıgüzel: %2 veya %3’dü.

Bozan: Ama onu takip eden ciddi bir kitle oluşacaktı. Ve belki sonuçta buluşacaktı bunlar.

Adıgüzel: Düşünün, HDP’yi %3’lerle baraj altında bırakılmış gösteren bir sonuç açıldığında, başka bir infial yaratıp insanların sandıkları bırakıp gitmesine de neden olabilirdi. Çünkü bize daha çok güveniyorlar ve yanlış olduğunu bildiğimiz bir veri açamazdık. Böyle değerlendirdiğimiz için biraz geciktirdik açıkçası.

Bozan: Keşke kendi verilerinizle başlasaydınız.

Adıgüzel: Zaten şunu yapabilirdik. CHP’nin televizyonu Güneşim TV’yi izledi mi arkadaşlar bilemiyorum. 6 saat boyunca kendi verilerimizle açık yayın yaptı. Bugün Facebook’da herkes izleyip bulabilir. Bizim aksamadığımızı oradan da net bir şekilde görebilirler. 1 dakika bile aksamadan 6 saat yayın yaptı Güneşim TV. Ama biz orada diğer verileri birleştirirsek -yani HDP de Güneydoğu’da güçlü, A parti’si İç Anadolu’da iyi oy getirir, şuradan İYİ Parti getirir, Saadet Parti’si getirir- daha güçlü, hızlı bir veri akışı gelir mantığıyla bu modeli oluşturduk. Buna aplikasyondan veri gelir, sivil inisiyatiflerden veri gelir ve bu model başarılı olur, hızlı sonuç verir mantığıyla bunu yaptık. Yoksa çok rahat bir şekilde kenara oturur, ‘’biz CHP olarak bu kadar sandığa görevli verdik, gerisinin ne olduğuna çok bakmayalım, Yayınımızı da kendi içimizde yapalım. Kimseye aplikasyonu da vermek zorunda değiliz. Verimiz budur’’ derdik. Ama bunun faydalı olacağını düşünmedik. Çünkü biz oradaki yavaşlığı zaten biliyorduk. Biz hızlı veri değil, güvenilir veri peşindeyiz.

Bozan: Aslında vatandaş da hazırdı buna.

Adıgüzel: Hızlı veriyi ancak güç birliğiyle sağlayabiliriz. Bunun da yolu, herkes güçlü olduğu yerden havuza hızlıca bilgi akıtırsa, o bilgiyi de kamuoyuyla doğru bir şekilde paylaşabilirse olurdu. Ama yaşanan aksaklık farklı bir algı oluşturdu. Bu algının sonucu olarak da bu tartışmaları yapıyoruz.

Bozan: Genel Başkan Yardımcısı olduktan sonra sanıyorum Sputnik’eydi bir mülakatınız var. Soruluyordur bu size: 5 Mart 2018. ‘’YSK da seçim sonuçlarını CHP’den öğrenecek. Gerekirse yapay zekâ kullanacağız.’’ Bu sizin cümleniz.

Adıgüzel: Tabii o bütünlüklü bir açıklama. Onun içinden alınmış bir cümle bu. Bununla ilgili olarak tabii ki geleceğe yönelik bir çalışmamız var. O tutanakları hızlı bir şekilde…

Bozan: Mart 2018’den Haziran’a kadar yetişmedi mi bu?

Adıgüzel: Bu işin arkasında bir çalışma var ama sadece yapay zekâ gibi değil, bize gelen o tutanakları ocr yöntemiyle okuyup hızlı bir şekilde sisteme işleyebildiğimiz tutanaklar da var.

Bozan: Yani gelen tutanakları elle girmek yerine, bir optik okuyucuyla girmek.

Adıgüzel: Optik okuyucu değil ama tanıyan bir sistem. Gelen fotoğrafı tanıyıp onun üzerinden okuyan bir sistem. Ve bu belli bir seviyede geliştirildi. Dediğim gibi, bizim modelimiz birkaç noktadan birbirini kontrol eden bir modeldi. Nasıl işliyor? Aplikasyondan belli bir seviyede bir veri gelecek. Ama CHP’nin kendi iç sisteminde kullandığı aplikasyondan da veri gelecek. HDP’nin iç sisteminden veri gelecek, Saadet Partisi’nin iç sisteminden de gelecek. İYİ Parti’nin iç sisteminden de gelecek. Oy ve Ötesi’nin tutanaklarını da burada karşılaştıracağız. Sonucu bu şekilde oluşturacağız modeliyle geliştirilmiş bir işti. Tabii ki eksiklikler yok mu? Eksiklikler olmasa bugün bunları tartışıyor olmazdık. Ama Adil Seçim Platformu tarihi bir iş yaptı. Yüz binlerce insanı sandık güvenliği konusunda seferber etti. Bizim yaptığımız çağrıyla sabahın 06.00’sında sandık görevlilerimiz, müşahitlerimiz kalkıp gelmişler. Her şeyi takip ettiler. Mühürsüz gelen torbayı gördüler. Farklı mühürle sandık numarasının uyuşmadığını gördüler. Bunları çok hızlı takip ettiler. Çok ciddi de bir çalışma yaptılar aslında.

Bugün İstanbul’da veya başka noktalarda oylarımıza sahip çıkma çalışmasını çok iyi yaptılar. Adil Seçim Platformu’nun ilk görevi buydu. Bunu çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Ama açıklama kısmında aksaklıklar oldu.

Bozan: Yani şunu anlıyorum: 181 bin sandık vardı. Urfa ve benzeri birkaç yeri saymazsak, en azından 180 bin sandıkta muhalefetin temsilcisi var mıydı?

Adıgüzel: Daha fazla. Şöyle düşünün.181.869 sandık vardı. Bazı yanlış anlaşılmalara sebebiyet veriyor. Bunun 1311 tanesi mobil sandık. Mobil sandıklar sayıma girmiyor. Sayımda bir sandıkla birleşiyor. Ama bizim orada bir görevlimiz olması lazım. Ayrıca 492 sandık da cezaevindeydi ama bazı cezaevlerinde kurulmadı. Çünkü o arada mahkûmlar sevk ediliyor vs. Sandık kurulmadığı için sonunda 180.524’e düşüyor. Ama biz yurtiçindeki 181.869 sandığın hemen hemen hepsine -%99.6’ya kadar- görevli atama sürecimizi çıkarmıştık. Urfa’nın belli bir bölgesinde 400 küsur eksik vardı. Oraya müşahit yönlendirdik. Erzurum’da bir bölgede çok az sayıda eksiğimiz vardı, oraya müşahit yönlendirdik ve o sayıları da çok aşağılara çektik.

Belki de tarihte ilk defa bu kadar kapsayıcı bir sandık güvenliği seferberliği sağlandı. Bu, ne bir siyasi partinin, ne bir sivil toplum örgütünün, ne de bir seçmenin yapması gereken bir iş. Bu, devletin yapması gereken bir iş.

Bozan: Peki, Onursal Adıgüzel ‘’Bazı ufak tefek sorunlu alanları dışarıda bırakırsak, seçimin sonucuna etki eden büyük hatalar, büyük ‘’çalınmalar’’ olmadı’’ cümlesini kurabiliyor mu?

Adıgüzel: Arkadaşlarımız bu konuda çok seferber oldular. Bu analizleri bitirdiğimiz zaman sizinle daha net paylaşacağız. Belki gözden kaçan bir durum olabilir bunu…

Bozan: Bu seçim sonucu içinize sindi mi?

Adıgüzel: İçime sinmedi tabii ki. Çok üzgünüm bu sonuçlarla ilgili olarak.

Bozan: Yani şu manada soruyorum: Vatandaşın attığı oyun sayısı olarak karşılığını gördük mü?

Adıgüzel: Büyükşehirlerde yaptığımız karşılaştırmalarda anlamlı farklar görünmüyor. Şimdi akademisyenlerle, bu işin bilim tarafında çalışan arkadaşlarla daha derin bir analiz yapıyoruz. Onların baktığı gözle de kamuoyuyla daha iyi paylaşacağız eksik noktaları birleştirdiğimizde.

Bozan: Hâlâ tereddütleriniz var gibi konuşuyorsunuz.

Adıgüzel: Sonuçta bütün fotoğrafa bakmak gerekiyor. Çünkü biz başka analizler yapıyoruz. Mesela, YSK’da ispatladığımız ölü seçmenler vardı. Şimdi bunların sandıklarını tek tek kontrol ediyoruz acaba oy kullandılar mı diye. Böyle farklı veriler var.

Bozan: Peki bunlar sonuca etki eden sonuçlar çıkarabilirler mi?

Adıgüzel: Bizdeki sayılar, sonuca etki edebilecek büyük seviyede değil. Ama bunların hepsini birleştirip bütün fotoğrafa net bakmak gerekiyor ki daha sağlıklı bilgi verelim. Ama dediğim gibi, ilk anda, büyükşehirlerde ve bize %100 veri gelen noktalarda baktığımızda, YSK verileri ile bizim verilerimiz arasında anlamlı farklar yok. Fark var ama anlamlı farklar yok.

Bozan: Peki. Onursal Adıgüzel, çok teşekkürler.

Adıgüzel: Ben teşekkür ederim.

Bozan: Biraz terlettik sizi kusura bakmayın.

Adıgüzel: Estağfurullah.

Bozan: Ama inanın bunlar halkın merak ettiği sorulardı. Adil Seçim Platformu’nun CHP adına temsilcisi Onursal Adıgüzel ile konuştuk. Adil Seçim Platformu neden veri paylaşamadı, bunu kendisi açıkladı. ‘’Ama bizim asıl işimiz seçim günü sandık güvenliğini sağlamaktı, bunu başardık’’ dedi.

Peki, bundan sonra benzer çalışmalar devam edecek mi? Partiler arası birliktelik, ittifak?

Adıgüzel: Ben birlikteliklerin sürmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü önümüzde bir yerel seçim var. Enseyi karartmadan geleceğe bakmak gerekiyor.

Bozan: Çok teşekkür ederim, sağolun. Evet, özel yayınımız sona erdi. Bir sonraki özel yayında görüşmek üzere, hoşçakalın.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.