Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da aşırı doz uyuşturucudan ölümlerde rekor İskoçya’da: Yılda 934 ölüm

İskoçya’nın geçtiğimiz yıl uyuşturucudan ölümlerde Avrupa’da ilk sırada yer alması, hükümet üzerindeki uyuşturucuyla mücadele tedbirlerinin arttırılması yönündeki baskıları yoğunlaştırdı.

Guardian gazetesinde yayınlanan istatistiklere göre; İskoçya’da geçtiğimiz yıl 934 kişi aşırı doz uyuşturucu alımına bağlı olarak hayatını kaybetti. Bu rakam; 20 yıl öncesinin iki katına tekabül ediyor.

Ölen kişilerin yüzde 70’inin 35 yaşın üzerinde olması ise; birçok ülkede uyuşturucuyu özendirdiği gerekçesiyle tartışmalara neden olan 1996 yapımı Trainspotting filmine atfen,  “Trainspotting nesli” denilen ve uyuşturucu kullanmaya 1980’ler ve 90’larda başlayan kişilerde uyuşturucu kullanımının yüksek olduğu yönündeki tezleri de doğruluyor.

Ölümlerin çoğunluğu ise sakinleştirici haplar ve kokainin karıştırılarak alınması sonucu gerçekleşmiş. Ayrıca yeni nesil sentetik uyuşturucu maddeler de ölümlerin başlıca sebeplerinden.

Muhalefet partileri, uzun zamandır beklenen ve bir yıl önce yayınlanacağının duyurulmasına rağmen halen açıklanmayan uyuşturucuyla mücadele stratejisinin bir an önce açıklanmasını talep ediyor. Muhalefet; son rakamların, mevcut stratejinin değiştirilmesi ve uyuşturucuyla mücadeleye yapılan yatırımların artırılması gerektiğini gösterdiğinin altını çiziyor.

İskoç Uyuşturucu Forumu isimli hayır kuruluşunun yöneticisi David Liddell da, uyuşturucuyla mücadeleye, yol güvenliğine yapılan yatırımdan daha az para harcandığını ancak İskoçya’da uyuşturucudan ölen insan sayısının, trafik kazalarında ölenlerden beş kat fazla olduğunu söylüyor.

İskoçya’nın yeni atanan Halk Sağlığı Bakanı Joe Fitzpatrick ise kendisinden önceki bakanların ölümlerin önüne geçmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Fitzpatrick ayrıca, yeni uyuşturucuyla mücadele stratejisinin, kişi odaklı olacağını ve yalnızca uyuşturucu kullanımından vazgeçirmeye değil; kişiye yeni bir iş, barınma ve ruh sağlığı tedavisi sağlamaya çalışacaklarını dile getirdi.  

Tahminlere göre; İskoçya’da 61 bin uyuşturucu bağımlısı bulunuyor. Son yayınlanan rakamlar sadece aşırı doz nedeniyle ölenleri kapsarken, uyuşturucu kullanımına bağlı diğer rahatsızlıklardan hayatını kaybedenlerin sayısı ise bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.