Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de, ünlü şarkıcı Viktor Jara’nın ölümünden sorumlu emekli askerler 45 yıl sonra cezalandırıldı

Salvador Allende’nin sosyalist hükümetine sempati duyan, Şilili ünlü şarkıcı ve tiyatro yönetmeni Viktor Jara’nın 41 yaşında, Salvador Allende’ye karşı Pinochet’nin yaptığı 1973 darbesi sırasında öldürülmesiyle ilgili ABD’de süren davada sekiz emekli askere 15’er yıl hapis cezası verildi.
The Guardian’da yapılan habere göre, Jara’nın 45 yıl önce 16 Eylül tarihinde öldürülmesiyle ilgili olarak uzun süredir devam eden soruşturma sonlandı.
Jara’nın çalışmaları ve devrimci bir direniş sürecinde öldürülmesi Bruce Springsteen, the Clash ve U2 gibi birçok sanatçıya esin kaynağı oldu.
Darbe sürecinde öğrenciler, akademisyenler ve diğer sol sempatizanlar Şili’de daha sonra Viktor Jara’nın isminin verildiği Santiago’daki  bir futbol sahasına toplanmış. Stadyumdan kurtulabilmiş görgü tanıklarına göre, Jara’nın gitar çalmasının engellenmesi amacıyla elleri bir silahın arkasıyla ezilmiş ve Jara hapsedildiği süre boyunca ağır bir biçimde darp edilmiş. Jara’nın gözlerden kaybolmasından 3 gün sonra bulunan cansız bedeni 44 mermi darbesiyle delik deşik olmuş bir halde bulunmuş.

victor jara
Jara’nın eşi Joan ve kızları Amanda, Jara’nın öldürülmesiyle ilgili davada adaletin sağlanması için uzun soluklu bir mücadele başlattı ve tam bir otopsi yapılması için Jara’nın naşı 2009 yılında topraktan çıkartıldı.
2016 yılında Florida’da bir sivil mahkeme jürisi Jara’ya yapılan işkenceden ve Jara’nın ölümünden sorumlu olan bir emekli askere ulaştı.
Florida’da yaşayan emekli asker Pedro Barrientos’un Şili’ye iadesi son günlerde ABD’de yetkililerin değerlendirmesinde. Bunun yanı sıra Barrientos, Jara’nın ailesine maddi tazminat ödemekle yükümlü kılındı. ABD merkezli insan hakları savunuculuğu yapan Adalet ve Hesap Verilebilirlik Merkezi Jara’nın öldürülmesiyle ilgili Barrientos’a karşı açılan davayı Jara’nın eşi, kızı ve üvey kızı adına takip ediyor.
Pinochet’nin 1990’a kadar süren iktidarı boyunca Şili’de tahmini olarak 3 bin 200 kişi öldürüldü ve 28 bin kişiye devlet tarafından işkence yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.