Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medyada kimlik hırsızlığı ciddi boyutlara ulaştı

The New York Times’ın haberine göre; Facebook, Instagram ve Twitter, insanların reklam ve tanıtım yapmak ya da takipçi toplamak için oluşturulan sahte hesaplarla dolu. Ciddi bir problem haline gelen sosyal medyadaki kimlik hırsızlığı bir çok ünlüyü de zor duruma düşürdü.

Sahte hesap kurbanlarından biri olan Amerikalı şarkıcı Kip Moore, konserlerinden sonra dinleyicilerinin yanına gelip neden artık kendileriyle Instagram’dan ya da Facebook’tan mesajlaşmayı bıraktığını sormaya başladı. Sahte hesap tarafından kandırılıp Moore ile beraber olmak için eşlerinden boşanan kadınlar olduğu iddia ediliyor.

Geçen sene Avusturalya’da yaşanan bir hadisede, Justin Bieber adına açtığı sahte hesap ile 42 yaşında bir erkeğin, yaklaşık 900 reşit olmayan çocuktan çıplak fotoğraflarını istediği ortaya çıkmıştı. Sosyal medyada kimlik hırsızlığı en zengin ünlülerin de başına bela oluyor. Geçen sene bir videoda Oprah Winfrey, Twitter üzerinden yayınladığı video ile, takipçilerini sahte hesaplar üzerinden kendi adıyla dolandırıcılık yapanlar konusunda uyarmıştı. Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg dahi, Nisan ayında kendi adına açılan sahte hesaplar yüzünden açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Haberde; Beyonce, Taylor Swift gibi en çok takipçiye sahip olan 10 ünlünün sahte hesaplarını bulmak için bir çalışma yapılmaya başlandı. Ünlülerin isimlerini internette koruyan bir şirket olan Social Impostor tarafından yapılan analiz; Facebook, Instagram ve Twitter’da yaklaşık 10 bin hesap buldu.

Brezilya Milli Takımı oyuncusu Neymar, 1676 sahte hesap ile en çok taklit edilen ünlülerin başında geliyor. Sarkıçı Selena Gomez’in 1389, Beyonce’nin 714 ve Taylor Swift’in en az 233 sahte hesabı olduğu ortaya çıktı.

Twitter, Instagram ve Facebook, açılan sahte hesapların kullanıcılar tarafından bildirilmesi durumunda hesapları kaldırıyor olsa da yetkililere göre yeni sahte hesapların açılması yönünde önlemler almakta geç kaldığı düşünülüyor. Mart ayında, Facebook ve Instagram yaklaşık 1 milyon sahte hesabı kaldırmak için yeni bir yazılım ürettiklerini açıklamışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.