Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman otomobil üreticileri Çin’in yüksek teknolojik araç üretimine destek olacak

İleri teknolojik araç geliştirmek isteyen Çin’e, Alman otomobil üreticileri yardım etme noktasında oldukça istekli.

New York Times’ta yer alan habere göre, geçtiğimiz hafta açıklanan bir grup anlaşma ile Alman otomobil üreticilerinin dünyanın en geniş araç pazarında önemli bir yere sahip olabilmesi dizayn edildi. Çin araç sektörünün geleceği için vizyonunu geliştiriyor.

Çin elektrikli ve sürücüsüz araçların geliştirilmesi tutkusunu açıkça göstermiş durumda. Çin’de yeni araçların sistemlerinin elektrikli olması ve hibrit motor sistemi kullanılmasının sağlanmasına yönelik olarak sert kanunlar çıkarılıyor.

Çin’in önemli yeni teknolojilerin gelişmesini domine etmek için oluşturulan 2025 planının anahtar öğesi otonom araçlar (sürücüsüz). 2015 yılında açıklanan iddialı “Çin Yapımı 2025” (Made in China 2015) adlı plana göre, Pekin ileri seviye mikroçipler, yapay zeka ve elektrikli araçlar olmak üzere en ileri teknolojinin geliştirilmesi hedefini koydu. Böylelikle Çin bu hamleyle dünyanın teknoloji alanında en güçlü oyuncularından biri olmayı hedefliyor.

Alman şirketlerin coşkulu açıklamaları, Çin’in teknoloji atılımına destek verme durumundan avantaj sağlama beklentileri olduğunu göstermekte.

Volkswagen, Anhui Jianghuai otomobil grup ile yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak Seat markası altında elektrikli araç üretme planı yapıyor. Volkswagen ayrıca FAW grup ile otonom araçların geliştirilmesi için birlikte çalışacak.

BMW ise, Çin’deki iki fabrikasında üretilen, “Great Wall Motor” ortaklığında elektrikli mini araçların yapımını da kapsayan, araçlarının yıllık sayısını arttırmayı amaçlıyor. BMW’nin planları ayrıca Çinli teknoloji şirketi Baidu ile otonom araçların üretiminde bir ortaklığı da kapsıyor.

Bosch ise, elektrikli araçların sensorlarının ve kontrol sistemlerinin oluşturulması için NIO ile birlikte çalışacak.

cin elektrikli araç

İki tarafın da yapılan bu anlaşmalardan beklentileri mevcut. Alman otomobil üreticileri Çin’deki üretimi arttırmanın, dünyanın en geniş araba pazarında onların satış oranlarını da arttıracağını umuyorken, Çin ise elektrikli araçların üretimindeki teknolojik atılımın Çin’in teknoloji alanında güç merkezi olmaya başlama hedefini yükselteceği beklentisini taşımakta.

tesla ceosu Elon Musk

Tesla Ceo’su Elon Musk

Alman otomobil üreticileri ile yapılan anlaşmaların yanı sıra, elektrikli araç üreticisi Tesla Şirketi salı günü yaptığı açıklamada ABD dışındaki ilk fabrikasını ABD’nin ticaret savaşını başlattığı Çin’in Şanghay şehrinde kuracağını duyurdu. Gerekli izinler alındıktan sonra kurulacak fabrikada üretimin iki-üç yıl arasında başlayacağı ve fabrikada yıllık 500 bin civarında elektrikli araç üretileceği öngörülüyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında ileri teknoloji otomobil endüstrisinin büyük oranda ABD’den Çin’e kayacağı görünmekte.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.