Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’daki hapishanelerde İslamcı radikalizmin gelişmesi neden engellenemiyor?

The Washington Post’ta çıkan Amanda Erickson imzalı habere göre, Avrupa hapishanelerinde radikal İslami gruplar öylesine güçlü ki hapse giren katolik asıllı kişiler bile burada radikalleşiyor ve çıktıklarında bu gruplar adına suç işlemeye başlıyor.
Avrupa hapishanelerinde birçok gencin dönüşüm yaşadığını ve İslami radikallikten etkilendiği belirtiliyor. Bunda, özellikle Suriye’den Avrupa’ya dönen 1500’e yakın IŞİD militanının terör suçundan ötürü hapse atılmış olmasının etkili olduğunun altı çiziliyor. Belçikalı terör uzmanı Thomas Renard, “ilk defa bu kadar kişiyi aynı yere koyuyoruz ve onlara hapiste kendilerini eğitmek ve örgüte yeni eleman almak için fırsat veriyoruz” diyor.

Haberde Almanya ve Belçika’daki hapisaneleri ziyaret eden Washington Post muhabirleri Souad Mekhennet ve Joby Warrick’in söyleşilerine yer veriliyor. Warrick, İslamcı hareketlerin tarihi boyunca hapishanelerin özel bir yeri olduğunu ve buralarda radikalliği teşvik ettiğini hatırlatıyor. Warrick bu kez farklı olanın Suriye’de yaşananlar olduğunu ve bu kez İslamcı militanların çok daha radikalleşmiş bir şekilde döndüklerini ve hapsedildiklerini vurguluyor.

Warrick ülkelerin bu radikallerle mücadele etme yönteminin değiştiğini ifade ederken, söz gelimi Belçika’da en radikal olanların izole edildiğini ve diğer kişilerle temasının engellendiğini söylüyor. Almanya ise radikalleri yoğun bir şekilde izliyor ve gerektiğinde müdahale ediyor.

Warrick üç-beş yıl içinde bu insanların hapisten çıkacağını ve bu durumun Avrupalı yetkilileri hayli endişelendirdiğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.