Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’de Vietnamlı işadamının kaçırılmasına yardım eden Vietnam vatandaşı 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Geçtiğimiz yıl Vietnamlı bir işadamının, Vietnam gizli servisi tarafından Almanya’nın başkenti Berlin’den ülkesine kaçırılması operasyonuna katılmakla suçlanan bir Vietnam vatandaşı, Berlin’de çıkarıldığı mahkeme tarafından dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Adı Long N. H. olarak açıklanan 47 yaşındaki Vietnam uyruklu sanık, geçen hafta Alman yetkililere, kaçırma eyleminde Vietnam ajanlarına yardım ettiğini itiraf etmişti. Long sorgusunda, işadamı ve siyasetçi Tinh Xuan Thanh’ın kaçırılmasında kullanılmak üzere bir minibüs kiraladığını kabul etmişti. Ancak Long kaçırılma esnasında aracı kullandığı iddiasını reddetmişti. Thanh’ın Vietnam’a nasıl götürüldüğü halen kesinlik kazanmazken; yetkililer; Thanh’ın önce karayoluyla Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya getirildiği, daha sonra da uçakla buradan Vietnam’a götürüldüğü ihtimali üzerinde duruyor. Slovakya hükümeti, olayın yaşandığı tarihte bir Vietnam delegasyonuna uçak tahsis edildiğini doğrulamış ancak delegasyonla ilgili şüpheli bir durumla karşılaşmadıklarını açıklamıştı.

Alman basınında yer alan bilgilere göre; 1980’li yıllarda misafir işçi olarak çalışmak üzere o zamanlar Vietnam gibi sosyalist rejime sahip Doğu Almanya’ya gelen ancak burada sığınma talebi reddedilen Long daha sonra Çekya’nın başkenti Prag’a geçerek bu şehire yerleşmiş ve ilerleyen yıllarda Çekya vatandaşlığı da edinmiş. Thanh’ın kaçırılmasında kullanılan minibüsü Prag’da kiralayan Long, oradan Berlin’e gelmiş ve olayın ardından aynı minibüsle Prag’a geri dönmüş. Alman makamlarının kimliğini tespit etmesi ve yakalama emri çıkarması neticesinde Çek yetkililer tarafından gözaltına alınan Long, birkaç gün sonra Alman makamlarına teslim edilmiş.

Kararı açıklayan Alman yargıç, Long’un kaçırma olayında bilinçli olarak yardımcı olduğunun sabit olduğuna ancak kaçıran ekipte lider bir konumda olmadığına hükmetti. Yargıç bu yüzden Long’a, bu tür suçlar için görece düşük bir ceza sayılan 3 yıl 10 aylık hapis cezası verdi.

Vietnamlı işadamı ve siyasetçi Tinh Xuan Thanh
Vietnamlı işadamı ve siyasetçi Tinh Xuan Thanh

Vietnam’ın devlete ait petrol şirketi PetroVietnam’ın eski yöneticisi ve Vietnam Komünist Partisi üyesi Trinh Xuan Thanh geçen yıl Temmuz ayında, siyasi sığınma başvurusu için bulunduğu Berlin’de bir parkta yürüyüş yaparken güpegündüz Vietnam gizli servisi ajanları tarafından kaçırılıp ülkesine götürülmüştü. Ülkesinde yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Thanh iki kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Soğuk Savaş yıllarını aratmayan kaçırma olayı Almanya ve Vietnam arasında diplomatik ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu. Almanya olayı “skandal” olarak nitelerken, egemen haklarına saldırıldığını öne sürmüştü. Vietnam cephesi ise Thanh’ın Vietnam’a kendi isteğiyle geldiğini savunuyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.