Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz tatilciler için artık her yer daha pahalı, Türkiye hariç

Sterlin’in Euro karşısında değer kaybetmesinden sonra tatil yapmak, Birleşik Krallık’tan gelen turistler için artık daha maliyetli.

Brexit referandumuyla AB’den çıkış kararı alan Birleşik Krallık, AB’yle henüz bir ticaret anlaşması da imzalamamış durumda. Sterlin-euro kuru bu hafta 1.12’nin altına düştü ve sterlin, dolar karşısında son 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Değer kaybı ise İngiltere Merkez Bankası’nın 2007’den sonra ilk defa faiz artırımına gitmesinden sonra geldi.

Sterlin-dolar kuru grafiği

FairFX döviz şirketinden James Hickman, Birleşik Krallık vatandaşlarına şimdiden döviz almalarını tavsiye ediyor. Which? Money tüketici dergisi editörü Harry Rose ise: “Tatil için döviz satın almaya çalışmak tamamen bir kumar.”

Müşterilere genelde kredi kartlarıyla kendi ülkelerinin para birimleriyle ödeme imkanı tanınıyor, fakat bu durumda bankalar daha yüksek kambiyo ücretleri alıyor. ATM’lerde bankalar piyasadakinden farklı kur oranları üzerinden döviz alıp satıyorlar. Böylece kredi kartlarıyla alışveriş yapan ya da yerel para birimi satın alan seyahatçiler, bankaların belirlediği oranlar üzerinden işlem yapmak zorunda kalıyorlar.

Bazı bankalar ise ATM’den para çekme işlemlerinden ücret almıyor. Bu bankalardan sadece birkaç tane var ve genelde yurtdışında kart kullanımına dair hüküm ve koşullar Rose’a göre “çok da harika değil.”

Bunlara rağmen Birleşik Krallık’tan gelen turistlerin döviz alışverişinden karlı çıkabileceği en azından bir ülke var: Türkiye. Geçen yıl 1 sterlin 4.60 lirayken Türkiye’de kötüye giden ekonomik durumla beraber bugün 1 sterlinle 6.80 lira alınabiliyor.

Geçen yıldan beri Türk lirası dolar karşısında yüzde 28 değer kaybetti. Bu hafta ise Rahip Brunson krizinden dolayı ABD Başkanı Trump’ın iki Türk bakana yaptırım kararından sonra, Türk lirası dolar karşısında en düşük seviyesini gördü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.