Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan Rusya’yı, yetkililere rüşvet dağıtıp içişlerine karışmakla suçluyor

Rusya ile Yunanistan arasında, Moskova’nın Atina’nın Makedonya ile yaşadığı isim anlaşmazlığı sorununu çözme çabalarını baltaladığı iddiasıyla başlayan gerginlik tırmanıyor.
Temmuz ayında Atina Moskova’yı, anlaşmaya muhalif grupların protesto gösterilerini para vererek desteklemek ve Makedon yetkililere rüşvet vermeye çalışmakla suçlamış, ardından iki Rus diplomatı sınır dışı edip, ikisine de ülkeye giriş yasağı koymuştu. Rusya da geçen Pazartesi Moskova’daki Yunan Büyükelçiliği’nde çalışan iki kişiyi sınır dışı ederek buna karşılık verdi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı dün, Rusya’nın sınır dışı kararlarının “keyfi ve gerekçesiz”, kendi sınır dışı kararlarının ise söz konusu kişilerin suç işlediğine dair somut kanıtlara dayandığını savunan bir bildiri yayınladı ve Rusya’yı içişlerine karışmaya çalışmakla suçladı:
“Yunanistan Rusya’nın içişlerine hiçbir zaman karışmamış, karışma girişiminde de bulunmamıştır. Ancak Yunanistan’da yasaları ve kuralları hiçe sayabileceklerini, hatta tehditler savunabileceklerini sanan –neyse ki az sayıda- bazı Rusların olduğu açık (…)
Rus dostlarımıza, dünyadaki hiçbir ülkenin a) yetkililerine rüşvet dağıtılmasını b) dış politikasının altının oyulmasını c) içişlerine müdahale edilmesini kabul etmeyeceğini hatırlatmak isteriz.”

athos dağı manastır
Athos Dağı Manastırı

Atina, Yunanistan’da Rus Ortodoks rahiplerinin bin yıldır yaşadıkları Aynoroz’daki Athos Dağı’nı ziyaret etmek isteyen Rus din adamlarına da vize vermiyor. Yunan basınına göre, Athos Dağı, Rusya’nın istihbarat çalışmalarının merkezi haline gelmiş durumda. Moskova, din adamlarının vize başvurularının neden geri çevrildiğine dair Atina’dan resmi açıklama beklediğini duyurmuştu.

Üsküp yönetimi de Rusya’yı aşırı milliyetçilere para dağıtmakla suçluyor

Atina ve Üsküp yönetimleri Makedonya’nın Yugoslavya’dan ayrılmasından bu yana yaşadıkları isim anlaşmazlığını çözmek için geçtiğimiz aylarda büyük mesafe kaydettiler. Yunan hükümetleri yakın zamana dek, Yunanistan’ın kuzey bölgesinin de adı olan Makedonya’nın Üsküp yönetimince kullanılmasına karşı çıkıyordu ve bu sorun Üsküp’ün hem Avrupa Birliği hem de NATO üyeliği önünde engel teşkil ediyordu. Taraflar Haziran ayında “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” ismi üzerinde anlaşmıştı. Ancak yeni ismin yürülüğe girmesi için her iki ülkede de parlamento onayı gerekiyor ve anlaşma haberi ardından her iki ülkede de büyük protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.
Yorumcular Rusya’nın hem NATO’nun genişlemesine karşı olduğu için, hem de Yunanistan’ın ABD eksenine giderek daha fazla kaymasından rahatsızlık duyduğu için sürece müdahale etmiş olabileceğini söylüyor.
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev de, Rusya’yı Makedonya’nın isim değişikliğine karşı çıkan aşırı milliyetçi gruplara para vermekle suçlamıştı. Rusya ise tüm bu iddiaları yalanlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.