Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Makedonya NATO’ya katılıyor: Putin için bir yenilgi

Makedonya’nın bu yılın sonuna kadar NATO’ya girmesi bekleniyor. New York Times’ın haberine göre, üye ülkeler dün Brüksel’deki NATO Genel Merkezi’nde, yeni adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin ittifaka katılım mektubunu imzaladı. Tüm ülkelerin onaylaması durumunda Kuzey Makedonya, İttifakın 30’ıncu üyesi olacak.

Bu küçük Balkan ülkesinin katılımı NATO için önemsiz gibi görünebilir. Fakat Sovyetlerin eski arka bahçesindeki bu ülkenin tam da Doğu-Batı geriliminin yükseldiği bir zamanda üye olması hayli önemli. Tüm üye ülkelerin Makedonya’nın katılımını onaylaması durumunda örgütün üye sayısı, 1991’deki sayının iki katına, 30’a ulaşacak.

“Putin için bir yenilgi”

Makedonya’nın İttifaka katılımı, NATO’yu kendi ülkesinin dibinde yayılmacı bir askeri güç olarak gören Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir yenilgi olarak kabul ediliyor. Putin yıllardır, Rusya’nın herhangi bir tehlike oluşturmadığını öne sürerek NATO’ya artık ihtiyaç kalmadığını savunuyor. Siyaset bilimci Stephen J. Flanagan, Putin’in en büyük umudunun NATO’nun ortadan kalkması ya da dağılması olduğunu belirtiyor.

Fakat NATO, küçük uluslar için, eski Sovyet sahasındaki etkisini yeniden diriltmek arzusunda olan Rusya’ya karşı bir sığınak.

2016’da Rusya, Karadağ’ın NATO’ya katılmasını engellemek için darbe girişiminde bulunmakla suçlanmıştı. Geçen ağustosta ise Yunanistan Rusya’yı, Makedonya’nın ismine dair bir meclis oylamasına müdahale ettiği gerekçesiyle suçlamış ve dört Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

Putin, Balkanlardaki en önemli müttefiki olan Sırbistan’a yaptığı son ziyaretinde, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile.

Trump’a güvenilmiyor

Kimi NATO destekçilerine göre, en endişe verici olan nokta ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’ya yönelttiği tehditler. İttifakın “köhnemiş” olduğunu iddia eden Trump, sık sık diğer ülkeleri yeterince harcama yapmamakla suçlayıp ABD’yi NATO’dan çekme tehdidinde bulunmuştu.

Trump’ın, NATO Anlaşması’nın 5. maddesi uyarınca bir üye ülkenin saldırıya uğraması durumunda ABD askerlerini gönderip göndermeyeceği belirsiz. Ancak ABD Kongresi ve Pentagon İttifaka bağlılığını sürdürüyor. Geçen ay Temsilciler Meclisi her iki partiden üyelerin oylarıyla Trump hükümetini, NATO’dan çekilmek için federal fonları kullanmaktan men etti.

Makedonya için büyük bir adım

Yunanistan’la yaşanan isim krizi, yaklaşık 2 milyon nüfuslu Makedonya’nın Avrupa Birliği ve NATO gibi örgütlere girmesini engellemişti. Yunanistan’ın vetosunu kaldırmasıyla Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlaması da mümkün hale geldi. Makedonya’nın NATO üyeliği sürecinden sorumlu yetkililerden Stevo Pendarovski, “Bu gerçekten büyük bir an” diyor.

NATO genişlemekten memnun olsa da NATO üyeleri, Trump’ın öfkeli tavırlarından ve diğer üye ülkelere çektiği nutuklardan şikayetçi. Nisan ayındaki İttifakın kuruluşunun 70. yıl dönümü toplantısında normalde Washington’da liderlerin katıldığı bir zirve yapılması beklenirdi. Fakat bu yılki toplantıda sadece dışişleri bakanları hazır bulunacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.