Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan ve Kuzey Makedonya başbakanlarından tarihi “selfie”

Makedonya adı ve tarihi mirasıyla ilgili 27 yıllık ihtilafı, zorlu da olsa çözmeyi başaran Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev bugün Üsküp’te ülkeleri arasındaki “komşuluk” ilişkisini “ortaklık ve müttefiklik” ilişkisine dönüştürme yolunda önemli bir adım attı. Çipras, 1992’de “Makedonya” adıyla bağımsızlığını ilan etmesinden sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Yunanistan başbakanı oldu.

Çipras’ı havaalanında karşılayan Zaev cep telefonunu çıkarıp bu tarihi buluşmayı bir selfie ile kayıt altına aldı. Çipras beraberinde 100’den fazla şirket temsilcisi ve 10 bakandan oluşan kalabalık bir heyeti Üsküp’e taşırken, Zaev de Yunanistan’ın ülkesine 500 milyon eurodan fazla yatırım yapacağını duyurdu.

Yaklaşık 3 milyon nüfuslu Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, isim değişikliğini kabul ederek NATO ve AB üyeliğinin önündeki Yunan vetosu engelini kaldırmış oldu. Üsküp hükümeti geçen şubat ayında NATO ile katılım protokolü de imzaladı.

Atina, tarihi ve kültürü ile eş tuttuğu Makedonya isminin kullanılmasına yıllardır karşı çıkıyordu. 20 Haziran 2018’de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in isim değişikliği anlaşmasını imzalamasının ardından başlayan süreç, iki taraftan milliyetçi grupların baltalama çabalarına rağmen bu yıl başında iki ülkenin parlamentosunun da onayını aldıktan sonra yürürlüğe girdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.