Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kur krizinin Avrupa ekonomilerinde negatif yönde etkileyebileceği üç alan

Türk Lirası’nın başta dolar ve euro karşısındaki son günlerdeki büyük değer kaybı Avrupa’daki ekonomi aktörlerini de endişelendirmeye başladı.

Spiegel Online portalında yer alan habere göre; ABD ile Türkiye arasında Rahip Brunson kriziyle başlayan ve Donald Trump’ın Türkiye’den ithal edilen alüminyum ve çelik ürünlerindeki vergileri iki katına çıkarmasıyla iyice derinleşen kur krizinin Avrupa piyasalarına da etki edebileceği öngörülüyor.

Wall Street Journal firmasına konuşan Westpac firmasının döviz stratejisti Sean Callow konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Küresel piyasalar Türk Lirası’nın serbest düşüşüne, birkaç gün öncesine kadar endişeden ziyade bir merak duygusuyla bakıyorlar ve bunun tamamen bir lokal kriz olduğunu düşünüyorlardı. Ancak Cuma gününden itibaren bu bakış değişti.”

Ancak Türk Lirası’nın düşüşünün Avrupa piyasalarına da etkisi oldu. Euro, dolar karşısında değer kaybederken, Alman Dax endeksi yüzde 2’lik kayıp yaşadı. Avrupa bankalarının hisse değerlerinde de düşüş görüldü.

Spiegel’de Henning Jauernig imzalı habere göre, Türk Lirası’ndaki düşüş Almanya başta olmak üzere Avrupa piyasalarını üç yönden etkileyebilir:

1-Avrupa bankaları Türkiye’ye verilen kredileri geri alamayabilir

Türk Lirası’ndaki büyük değer kaybı Avrupa bankaları için bir tehlike de barındırıyor. Zira Türk bankaları, bu kur baskısı nedeniyle Avrupa’dan aldıkları kredileri geri ödemekte zorlanabilir. Bu da, Türk bankalarına çok büyük miktarlarda kredi veren Avrupa bankalarının bilançolarında bir alt üst olmaya neden olabilir.

Financial Times’da yer alan bir habere göre, Avrupa Merkez Bankası bu durum nedeniyle şimdiden alarma geçmiş ve Türkiye’ye kredi veren büyük bankaları gözetim altına almış durumda. Bunlar arasında İspanyol BBVA, Fransız BNP Paribas ve İtalyan Unicredit bankaları bulunuyor.

En yüksek risk altında Türk şirketlerine 82 milyar euro borç veren İspanyol bankaları bulunuyor. Alman bankalarının da Türkiye’den 17 milyar dolar alacağı bulunuyor.

2-Euro baskı altına girebilir

Lira’daki düşüşten euro da nasibini aldı. Türk Lirası’ndaki düşüşten sonra yatırımcıların euro’dan daha güvenli gördükleri dolar’a yönelmeleri sebebiyle; euro, dolar karşısında Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca son üç ayda euro, dolar karşısında yüzde 4 değer kaybetti.

Habere göre; ekonomistler, düşük değerdeki euro’nun, özellikle ihracata dayalı Almanya ekonomisi için kısa vadede avantajlı olmasına rağmen, orta vadede güçsüz bir euro’nun Avrupa ekonomisinin geneline negatif olarak yansıyacağını düşünüyor. Uzun vadede ise yükselen faizler nedeniyle devletler, şirketler ve hanehalkarı için finans maliyetleri artabilir.

3-İhracat da düşüşe geçebilir

Dövizdeki yükseliş nedeniyle Türk ithalatçıların, mal ve hizmet alımlarını düşürmeleri de Türkiye’ye yüksek ihracat yapan başta Alman firmaları olmak üzere Avrupalı ihracatçıları etkileyebilir. Sadece Alman firmalarının 2017 yılında Türkiye’ye yaptığı ihracat 21,4 milyar euro değerinde. İhracatta kötü yönde etkilenecek sektörlerin başında ise otomotiv geliyor. Bu sektörde kriz şimdiden etkilerini göstermiş durumda, zira Türkiye’de 2018 yılında satılan araç sayısında yüzde 36’lık gerileme kaydedilmiş durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.