Pakistan’ın yeni başbakanı İmran Han, pazar günü yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, İslami refah sistemine dayalı “yeni Pakistan” vizyonunu anlattı. Yoksullukla mücadele edeceğini söyleyen Han, ülkeyi dış borç batağından kurtarmak için hazırladığı yeni kemer sıkma programını da açıkladı ve bu amaçla ülke çapında başlatacağı kampanyanın ilk adımı olarak kendi yaşam tarzıyla örnek olmayı vaat etti.
“Başka ülkelerden borçlarla ve yardımlarla yaşamayı alışkanlık haline getirdik. Hiçbir ülke bu şekilde refaha kavuşamaz. Bir ülke kendi ayakları üzerinde durmayı bilmeli” diyen Han, başbakanlık sarayında yaşamayacağını, kendi üç odalı evinde oturacağını duyurdu: “Halkıma sade, basit bir yaşam süreceğimi, paralarınızdan tasarruf edeceğimi söylemek istiyorum.”
“Vergi ödemeyi bir tür cihad olarak görmelisiniz”
Cumartesi günü yemin ederek göreve başlayan 65 yaşındaki eski kriket yıldızı, ülkedeki yöneticilerin gösterişli hayat tarzını eleştirerek, başbakanlıkta çalışan 524 hizmetçinin sayısını ikiye düşüreceğini söyledi. Han başbakanlığa tahsis edilmiş olan zırhlı araç filosunu da gelirini hazineye devretmek üzere satacağını duyurdu.
208 milyonlu nüfuslu Pakistan’da nüfusun yüzde 1’den azı gelir vergisi ödüyor. “Ülkenizin iyiliği için vergi ödemeyi bir tür cihat olarak düşünmelisiniz” diyen İmran Han zenginlerden vergi ödemeye başlamalarını istedi, yurtdışında yaşayan Pakistanlılara da ülkeye yatırım yapmaları için de çağrı yaptı.
Pakistan’ın iklim değişikliğine bağlı felaketler nedeniyle büyük tehdit altında olduğunu da söyleyen İmran Han, eğitim sisteminde olmayan 23 milyona yakın çocuğu okula kazandırmayı, sağlık sistemine yatırım yaparak da anne ve bebek ölümlerini azaltmayı hedeflediğini anlattı. Yeni başbakan, “yeni Pakistan” vizyonu için Hazreti Muhammed’in Medine Sözleşmesi’nden ilham aldığını da sözlerine ekledi.
21 kişilik kabinesinin yarısını eski Başbakan Pervez Müşerref dönemindeki isimlerden seçtiği için eleştirilen İmran Han, başbakanlığın yanısıra içişleri bakanlığını da üstlenmiş bulunuyor.
Eşinin burkalı oluşu tartışma yarattı
Geçmişte Londra’da yaşadığı yıllarda çapkınlıklarıyla ünlü bir sporcu olarak ün yapan İmran Han’ın bu yıl evlendiği üçüncü eşi Buşra Maneka’nın burkalı oluşu, kimi çevrelerde eleştiri konusu. Maneka eşinin yemin törenine beyaz bir burka ile katılınca, sosyal medyada sert tepki verenler olmuştu. Ancak pek çok kadın hakları savunucusu Maneka’ya destek verdi, kadınların bedenleri ve tercihleri üzerinden yapılan eleştirilerin en çok kadınlara zarar verdiğini hatırlatan twitter kullanıcıları, (örneğin Suudilerin asla yapmadığı gibi) Maneka’nın eşinin yanında kamusal alanda bulunmasını da takdir etti.
Imran Khan’s wife number three. It’s like we’ve gone back to the Middle Ages! #BushraManika #BushraBibi #ImranKhan #NayaPakistan pic.twitter.com/rsxjRxbLHq
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
— Seema Goswami (@seemagoswami) August 18, 2018
First Lady Bushra Maneka & all women attendees killing all ‘liberals’ at this moment. All invited yet without specific requirement of dress-code; as it should be. This is #NayaPakistan and freedom of choice for women to dress as they see fit-no judgement#PrimeMinisterImranKhan
— Saffina Ellahi #StayAtHome (@SaffinaEllahi1) August 18, 2018
Imran Khan's wife is getting so much hate (mostly from women), but at least she's standing there by his side. When was the last time the king of Saudi Arabia or the leader of Iran stood proudly with his wife in public? https://t.co/OAgh7Nd31A
— Azadeh Moaveni (@AzadehMoaveni) August 19, 2018